sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

Eläinten sukupuu

Eläinten sukupuu on uusi lasten tietokirja. Kirja on jo kokonsa puolesta vau, mutta samoin myös kuvituksensa. Kuvitus tuo mieleeni sellaisen vanhat koulutaulut, ihanasti ruskehtuneet mutta äärimmäisen tarkasti ja upeasti piirretyt. Eläinten sukupuun on tehnyt Katie Scott ja Jenny Broom (Nemo, 2015, suomentanut Jukka Koskelainen, kirja on saatu kustantajalta).


Kirjan kannessa on kultainen eläinmuseon pääsylippu. Kirja nimittäin on kuin retki eläimuseoon, erikoiseen museoon, johon voit astua vuorokauden ympäri ja tutkia erikoislaatuisia otuksia. Kirjan alussa kerrotaan Charles Darwinin elämäänpuun ajatusta: sitä kuinka kaikki elämä maapallolla on sukua keskenään ja peräisin yhteisistä kantamuodoista. Kirjan eläimet on ryhmitelty yhteisen kantamuodon perusteella.Kirja jakautuu museon eri saleihin: sisäänkäynti, selkärangattomat, kalat, sammakkoeläimet, matelijat, linnut ja nisäkkäät (108 sivua). Kussakin salissa esitellään pääotsakkeesta ja sen alahaarakkeista perustietoa mutta samalla kuvissakin seikkailee sekä ikivanhoja että uusia eläimiä. Tekstikappale on itse asiassa mukavan kokoinen lukea ja samoin kuvat on numeroitu ja nimetty ja kuvien alaviitteistä on löydettävissä vielä pientä intressanttia tietoa.Kirja on todella vaikuttava. Jopa sen sivut ovat ihanan tuntuiset. Joten kokonaisuus on varsin laadukas ja huolella tehty. Kirjaa katsellessani ajattelen, että tämä kirja jos jokin on sellainen lapsen ja aikuisen yhteinen kuvakirja ja yhdistää eri-ikäisiä lukijoita samankirjan äärelle nauttimaan laadukkaasta tietokirjasta. Kuvitus on luonnonläheisessä ja lempeässä sävyssään hyvin kaunista ja jotenkin rauhoittavaa.
Joko sinä olet löytänyt tämän uuden lasten tietokirjan?
Lapseni antoi kirjalle pisteitä: tuhatkymmentäsata.


"Tunnemme toistaiseksi vain yhden planeetan, jolla on elämää ja jossa elämä kehittynyt monimuotoiseksi: oman maapallomme."

- Katie Scott ja Jenny Broom: Eläinten sukupuu

4 kommenttia:

 1. Meillä on tämä ollut myös ahkerassa luvussa. Vähän yllättäen tuo melkein viisivuotias ei alkuun tykännyt lainkaan, vaan ihan just alle kolmevuotiaan kanssa tätä luimme. Sittemmin on herrahenkilökin innostunut eläimistä, ja nyt on bloggaus työn alla. :D Hieno kirja kaikkiaan, ja nuo kuvitukset ovat ihan hirveän hienot! Ja laatukin on tosiaan kohdillaan. Ah, miksi kaikki lasten tietokirjat eivät ole näin mahtavia?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pääasiallisesti tykkään, että tietokirjat on valokuvitettuja mutta toimi se tämäkin. Vanhahtava tyyli on myös erilainen joka voi ihmetyttää jotakin. Minusta on kiva, että kirjoissa on variaatiota, muuten kyllästyttäisi :). Kiva lukea mitä teidän muksut karjahtelee!

   Poista
 2. Selasin tätä meillä töissä (työpaikalleni tulee siis valtavasti eri kustantamojen kirjoja) ja ihastelin kovasti. Kuvitustyyli tuntuu nyt raikkaalta ehkä juuri tuon vanhahtavuuden vuoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin eikö ole aika ihanan erilainen, kun muuten lasten kirjoissa on nyt erilaista kuvitusta. Ja toivottavasti kirjaihmisenä näpertelin sormituntumaakin :D sekin oli ihana!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!