lauantai 14. helmikuuta 2015

Voi harmi, mäyrä! (+ mobiilipelivinkki)

Lastenkirjoissa käsitellään hyvin usein ystävyyttä. Myös tällä viikolla täällä esitellyt kirjat sopivat teemaan oikein hyvin. Uusin lukemamme kirja Voi harmi, mäyrä! kertoo mäyrästä, joka herää iloisena ja päättäen, että päivästä tulee superhyvä. Ilmeisesti päätös on yhtä enteellinen kuin, että päätät lähteä ostamaan housut (ostat paidan ja sukat, mutta et varmasti housuja- niitä ei löydy, ei millään).


Moritz Petz ja Amelie Jackowski ovat saaneet ilmeisesti toisen suomennetun mäyrä -kirjansa. Aikaisemmin sama mäyrä on vilahtanut pahan tuulen kirjojaesittelyn yhteydessä täällä. Pidin tuosta Pahalla päällä kirjasta, joten uskalsin kysyä Voi harmi, mäyrä! -kirjaa esittelyyn. Mäyrän mieliala on aiempaan kirjaan kohentunut huomattavasti, eikä kiukuttelua enää ole. Kirjassa mäyrä tosiaan herää iloisena mutta huomaakin, että päivä on muuttumassa epäonniseksi. Hän päättää, että nyt on parempi lähteä kotoa pois ja menee katsomaan ystäviään. Myös ystävillä tuntuu olevan jos jonkinlaista huolta: pesukarhun pyykkinaru on katkennut pyykkipäivänä, hirven pallo on hävinnyt ja hiirikään ei jaksa vatkata kakkuaan yksin. Mäyrä auttaa kaikkia ystäviään ja palaa kotiinsa, tipahtaen vielä matkalla jokeenkin. Kotona kuitenkin odottaa yllätys ja todellinen ystävyyden periaate toteutuu: tee toiselle niin kuin toivoisit itselleni tehtävän. Ja kirja päättyy juhlaan ja kellahteleviin nauruihin.
Söpö yksityiskohta kirjasta Voi harmi, mäyrä!
Kirjan kuvitus on todella söpöä ja ihanaa. Tykkään kamalasti. Se on samalla myös selkeää ja sopii näin myös nuoremmalle katselijalle/kuulijalle. Tarina on sangen perinteinen eläinsatu, eikä suuria yllätyksiä sisälly, joskin jokin hauska humoristinen kohta kirjasta löytyykin.

***

Ystävänpäivän kunniaksi pieni mainos. Heh... Sain nimittäin Sanoma Pron Oppi & ilo mobiilisovelluksen testaukseen. Pelin nimi on Minä itse osaan värit, ja se on suunnattu 2-5 -vuotiaalle. Peli on mukavan lyhyt mutta siinä löytyy haastetta myös vanhemmalle lapselle. Kuvassa on usein yksi iso kuva, jota verrataan kolmeen vaihtoehtovastaukseen. Tässä varsinkin samanvärisen löytäminen lienee vanhemmalle pelaajalle suunnattu, koska kuva jää ainakin älypuhelimessa kovin pieneksi. Pelissä seikkailee Oppi & ilon tuttu orava -hahmo ja kysyy lapselta tehtävän, samalla kuuluu jankkaava rallatus. Orava myös kommentoi valintaa: "Hihii, se on oikein!" tai "Ei ole!". Kaksivuotiaani pelatessa peliä huomasin hänen olleen pääasiallisesti veikkauslinjalla ja tällöin "Ei ole!" vastauksia kuului lähes kaksi kolmesta. Tässä mietin, että (ehkä peli minulle lähetettäessä odotettiinkin minun antavan palautetta?) voisiko tässä nykyaikaisemmalla vuorovaikutustavoitteella sanavalinta voisi olla vaikka "Yritä uudelleen!"? Peli toimii iOS -käyttöjärjestelmän laitteissa ja on ladattavissa App Storesta parilla eurolla. Tosi kiva juttu, että laadukkaita suomenkielisiä mobiilipelejäkin on alettu tuottamaan- jopa oli aikakin! Myös Valeäiti vinkkasi vasta mobiilipeliä, jonka latasinkin jo mutten ole vielä kokeillut lasten kanssa. Mikä sinun uusin mobiilipelivinkkisi olisi?


"Voi kurjuus, myyrä ajatteli, se oli lempimukini!"

- Moritz Petz ja Amelie Jackowski (suomentanut Maisa Tonteri): Voi pahus, mäyrä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!