torstai 26. helmikuuta 2015

Visuaalisesti vahvat pahvikirjat: Numerot ja Värit

Aino-Maija Metsolan iloisen väriset ja kauniit pahvikuvakirjat kiinnittivät heti huomioni Nemon sivuilla (2015, kirjat pyydetty kustantajalta). Metsola on suunnittelija ja kuvittaja, jonka töitä on on mm. Marimekon mallistoissa. Siksipä kuvat hivelevätkin silmiäni varsin paljon ja ilokseni huomasin, että myös lapseni tykkäsivät kuvista ja innostuivat kirjoista.Kirjasarja on ilmeisesti julkaistu englanninkielisenä alkuteoksena, koska kirjoissa suomentajana kummassakin kirjassa on Nina Tarvainen. Alkuperäisissä kirjoissa kuvituksen ja tekstin on tehnyt Aino-Maija Metsola. Kirjat ovat pahvikirjoja, joissa on myös luukkuja.Numerot -kirjassa numeroita (1-10) esitellään 1-3 numeroa per aukeama ja lähinnä samanmääräisten kuvien kautta. Luukkujen alta löytyy lauseita ja kysymyksiä, kuten: "Mustarastas lentää etsimään päivällistä. Löydätkö 3 tammenterhoa?" tai "Iloinen etana on kiivennyt kukan vartta pitkin ylös. Kuinka monta terälehteä kukassa on?". Kuvituksessa on käytetty erilaisia eläimiä tutummista hiiristä eksoottisempiin flamingoihin. Lisäksi löytyy vaatteita, ötököitä, kasveja, kulkuneuvoja, kissoja ja koiria. Kuvat ovat ihastuttavan söpöjä ja herättivät varsinkin reilun kaksivuotiaani mielenkiintoa. Laskutehtävät taitavat pääosin olla alle viiden summalla mutta joku seitsemäänkin laskeminen mukana on. Se on mielestäni mukava juttu ja palkitsevaa vasta laskemista harjoittelevalle.

Kirjojen ikäsuosituksena on takasivulla 1+. Kirjojen pahvisivut ovat kuitenkin hieman ohuempia ja itse asiassa yksi luukku irtosi jo ensi lukukerralla lapsillani, joka ei ollut mitenkään erityisen raisua. Luukku oli aika lähellä alalaitaa. Sinänsä harmillista, joten kirjaa kannattanee pienempien kanssa katsella aikuisten seurassa. Tällä kuvituksella kyllä näkisi mielellään hyvin simppelin ensikuvakirjan vauvalle, sillä yksittäisinä kuvinahan nämä olisivat aika valmiita vauvojenkin havaittavaksi.


Värit -kirjassa esitellään seitsemän väriä, kukin omalla aukeamallaan (punainen, sininen, keltainen, oranssi, vihreä, vaaleanpunainen ja violetti). Mukava, että kukin väri on saanut oman sivunsa. Usein väri -kirjoissa ahnehditaan loppua kohti ja viimeisellä sivulla on useampi väri. Tässä kirjassa on toistuva "tehtävänanto", jokaisella aukeamalla kehotetaan löytämään kaikki kunkin sivun väriset asiat (joita on kaikki paitsi yksi) sekä asia, mikä ei ole sivun teeman värinen. Kaksivuotiaani nopeasti skippasi ensimmäisen kysymyksen, nimesi sivun värin ja halusi vain etsiä poikkeavan kuvan. Tässäkin kirjassa voi samalla nimetä erilaisia asioita, kuten eläimiä, marjoja, kulkuneuvoja, vaatteita, esineitä, kasveja. Kirjat käyvät siis myös "ensi"sanakirjoista. Väritykset eivät aina ole totuudenmukaisia, vaan esimerkiksi norsu on vaaleanpunainen ja kani keltainen.Tosi kaunis kirjasarja (viittaan esimerkiksi Pirhosen kuvakirjoihin), jälleen kerran yksi kirja, joka sopii vaativammankin sisustussilmäisen vanhemman kahviöydälle mutta onneksi myös kiinnostaa lapsia yhtä lailla. Itse arvostan kovasti sitä, että lastenkirjoihin panostetaan työmäärällä, joka näkyy tässä varsinkin laadukkaana kuvituksena. Kuvathan ovat sitä luokkaa, että kaikki nämä sopisivat mukiin, verhoihin...Oletteko te katselleet ja lukeneet jo Metsolan uusia kuvakirjoja? Näyttävätkö kirjat sinusta hyvälle?


"Sorsa erottuu joukosta, sillä se on violetti."

- Aino-Maija Metsola: Numerot ja värit

9 kommenttia:

 1. Kivan näköisiä kirjoja! :) Voisi kelvata meidän vähän päälle 1-vuotiaallekin katseltavaksi, kun on nyt siinä iässä, että eri sanat ja luukut kiinnostavat. Eivät ole näköjään pahan hintaisiakaan esim. Adlibriksessä.

  VastaaPoista
 2. Enpä ollut aikaisemmin törmännyt näihin. Kuvitus on kyllä hienoa, mutta jotenkin omaan silmääni näyttää, että yhdelle aukeamalle on ahdettu melko paljon tavaraa. Tuo numerokirja olisi varmasti oikein passeli meidän laskemisesta kiinnostuneelle esikoisellemme. Noita laskemis- ja numerokirjojahan ovat kirjaston hyllyt täynnä, mutta tämä on kyllä erittin piristävän näköinen uutuus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitavat olla ihan uutuuksia :).
   Kokonaisuus on runsas. Juuri tähän viitaten vauvakirja ("ensikirja") osasto olisi minustakin selkeämpi, nämä jo taaperoista eteenpäin :)!
   Minä olen vähän vierastanut (joskus tätä kirjoitinkin) vauvakirjojen lasku/värikirjoja, niiden opettelu ei minusta ole siihen ikään ensisijainen :) mutta leikki-ikäisille jo oikein mukavia!

   Poista
  2. Ihan totta! Ja sitten monet niistä vauvakirjoista, joissa laskemista harjoitellaan, ovat jo melko "lapsellisia" leikki-ikäisille, jotka jo jaksavat kuunnella tarinoita ja katsella monimutkaisempia kuvia kuin "yksi ämpäri tällä sivulla, kaksi autoa tuolla sivulla, kolme kissaa seuraavalla jne."

   Poista
  3. No juuri näin :D. Minusta se on tosi kummallista :). Mutta ehkä aikuiskeskeisyys näkyy tässä. Vanhemmasta tuntuu tärkeämmältä "opetella tärkeitä"...? En tiedä. Toki toiset lapset innostuu numeroista ja kirjaimista hurjan varhain.

   Poista
 3. Sarjaan toivoisi lisääkin kirjoja! Meillä nämä toimivat ihan hyvin kombinaatiolla 1 1/2- ja 3-vuotias - kummallekin jotain katsottavaa ja mietittävää. Usein isosisko tympääntyy pikkuveljen kirjoihin, koska ne ovat liian tylsiä. Tämän sarjan kirjoista sen sijaan tulee vähän kiistaakin, että kumpi saa avata luukut ja valita lukutahdin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! TUo ikäkombinaatio on varmasti myös loistava näille kirjoille. Meillä 3v. katselee näitä aika ajoin, mutta isompaa ei niin kiinnosta enää. Mutta kuvitus on kyllä mahtava, ja kotimaisia vauva/taaperokirjoja- KYLLÄ LISÄÄ! Kiitos kommentista :)! Kiva kun löysit tänne kirjaäiti :)!

   Poista
  2. Anteeksi luin nopsaan nikkisi väärin: kirjaati :)!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!