lauantai 28. helmikuuta 2015

Taittuuko matikka?

Oppimista tarkastellaan nyt uusin silmin, kun uusi ops on tulollaan eskarista lähtien. Nyt puhutaankin luovuudesta, oppimisen ilosta, motivaation tärkeydestä ja oppimispaikkana voi olla pulpetin sijasta vaikka patja lattialla! 

Matematiikan opiskelussa konkreettiset havaintovälineet ovat mukavia. Ehkä vanhat helmitaulut eivät olekaan mitenkään vanhanaikaista sinänsä, sillä siitä havaitsee selvemmin lukujonon muodostumista ja niin edespäin? Huomasinkin tämän Taittuuko matikka? -kirjan suurella ilolla (Nemo, 2015, saatu kustantajalta, suomennos Noora Arvola ja Miika Luoto, harmillisesti kirjassa ei kerrota onko suomennosapuna käytetty asiantunijoita oikeiden termien ym. kanssa- tämä olisi opetuskirjassa vähintäänkin suotavaa). Kirja on alunperin englanninkielinen (DK-kirjat, 2014).Kirja alkaa mukavasti perusteista, lukujonosta eli laskutikkaista. 0-23 numeroilla havainnoillistetaan laskemista tikkailla kiipeämiseen; ylös tai alas. Sivulla on myös pari yhteenlasku ja vähennyslaskutehtävää. Aukeaman toisella sivulla taas tahkotaan pallokuvin kymppipareja, mukana on myös luukkuja- jotka olivat ainakin lapsistani heti äärimmäisen kiinnostavia. Sitten päästään itse vau -osioon.


Muotoihin tutustutaan nimittäin läppien kautta mutta myös taiteltavien kolmiulotteisten mallien avulla. Siis kappaleita kootaan paperissa kiinniolevista "läpistä", jotka taittuvat muun muassa ympyräkartioksi, kuutioksi, pyramidiksi ja sylinteriksi. Voi olisittepa nähneet miten "näin yksinkertaisella jutulla" lapseni hihkui ilosta (ja oppimisen riemusta?). Kappaleita tehdessään esikoiseni, soon to be eskari, esitteli saavutuksiaan kuin paraskin taikuri! Mahtavaa! Kappaleiden jälken tehdään muodonmuutoksia. Kuinka kolmiosta tuleekin neliö tai neliöstä suorakulmio? Jälleen kerran kiinnostavia läppätehtäviä ja lapset hihkuivat... Uskomatonta. Sitten kirja siirtyykin jo vaikeampiin aiheisiin sillä mukaan tulee kertotauluja ja jakolaskuja. Nämä olivat tietenkin lapselleni vielä aivan uutta ja tuntematonta aluetta mutta koska kiinnostus heräsi, juttelimme kertotauluista ja murtoluvuista kirjan tekstien ja varsinkin loistavien kuvien ja liikkuvien kiekkotaulujen kautta. Kirja jatkaa vielä tasajakoa havainnoimalla, muun muassa pizzamallilla. Lopuksi oli vielä pieni tietokilpailu kirjan opeista.Tosi kiva kirja! Tykkäsin ja voin sanoa, että esikoiseni on aivan hullaantunut tästä. On kyllä aina ollut enemmän numeroiden perään kuin kirjaimien mutta uskaltaisin sanoa, että tämä saattaisi inspiroida myös numeroista kiinnostamattomammankin matematiikan moninaiseen maailmaan. Kirja sopii varmasti myös mukavana lisäna alakoululaisille ja varsinkin jos perusjutut tuntuu vaikeilta, ja taatusti myös ihan muutenkin. Voi, toivottavasti näitä tekemiseen ja keksimisen iloon, oivallukseen perustuvia oppimateriaaleja tulee näin vapaaseenkin harjoitteluun lisää ja sisältö muistetaan tarkastaa aina ammattilaisilla!


Millä tavalla teillä matikka tulee arjen mukana? Kiinnostaako sinua tällaiset suoraan oppimiseen houkuttelevat lastenkirjat?


"Harjoita matikka-aivosi kuntoon avaamalla ja kokoamalla nämä kappaleet."

- Taittuuko matikka?

6 kommenttia:

 1. Olen aina pitänyt matematiikasta, mutta en ole huippumatematiikko, eikä se edes ollut pääaineeni yliopistossa. Oman kokemukseni mukaan juuri innostumista ja leikkimielisyyttä ja luovuutta pitää saada peruskouluun, varsinkin alakoulussa opettajat karsivat oppilaiden vaihtoehtoisia ratkaisutapoja ja ajattelumalleja. Pahinta tämä on kokeessa, jossa joko vain vastauksella tai malliratkaisun kaltaisella suorituksella saa pisteitä.

  Koko peruskoulun ja lukion ajan on hyvin paljon erilaisia ratkaisumalleja. esim. geometria, trigonometria tai vektorilaskenta jojhtaa samaan lopputulokkseen tietyissä ongelmissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on myös ollut positiivinen suhde matematiikkaan. Ja pohdin myös sen valitsemista jollakin tasolla mutta sitten ihan muut tuulet veivät, todennäköisesti ei ymmärryksenikään olisi jatkoon enää riittänyt.
   Eikö olekin hienoa että tällaista kokevaa oppimista, tiedon riemua tuetaan? Minä muistan saaneeni ainakin yläkoulussa opetuksen niin että ratkaisuja on monia. Näin minusta nykyään, onneksi :).

   Poista
 2. Kiitos tästä! Tilasin kirjan siltä istumalta meidän ekaluokkalaiselle, jota matikan tehtävät kiinnostavat kovasti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen iloinen, että vinkki kiinnosti! Mietin itse nyt pitäisikö noita päällystää vielä itse, jotta kestäisi paremmin... Tuo murtolukuympyrä oli jo vaurioitunut :(.

   Poista
 3. Ai miten ihanan näköinen! Kiitos, pitääpä tilata kotiin. Ja sitten kehua töissä ;)

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!