torstai 5. helmikuuta 2015

Syvänmeren tohtori Teppo

Luimme iltasaduksi hyvin monennetta kertaa Syvänmeren tohtori Teppoa ja kuvailinpa kirjaa instagrammiinkin. Nyt huomasin kamalan vääryyden: tämä klassikko on jäänyt esittelemättä! Siispä tuumasta toimeen. Leo Timmers on meille tuttu lastenkirjailija nimi vauvojen pahvikirjasarjasta, jossa esitellään todella hauskalla tavalla erilaisia kulkuneuvoja, kirjoja on esitelty Vauvakirjojen top -postauksessani.Kun esikoisvauvani kasvoi taaperoksi, Leo Timmersin Syvämeren tohtori Teppo oli ensimmäisiä hieman pitempiä kuvakirjoja, joissa oli selkeä tarina. Kirjankansi lupailee lukuiloa kolmivuotiaasta eteenpäin mutta muistelen (haparasti noita aikoja), että olisimme lukeneet tätä jo kaksivuotiaallemme.  No olipa miten oli, kirjassa Teppo tohtori päryyttelee sukellusveneellään meressä ja tapaa muun muassa lähes sokean merihevosen, hammassärkyisen hain ja itsetuntopulmista kärsivän valaan. Ja aina Teppo osaa auttaa, eikun vaan: "BSSSSSSS ... TSSSSSSS ... RRRRRRR ...". Ja homma hoituu. Mutta paluumatkalla Teppu juuttuu sukellusveneineen merenpohjaan ja saa apua jokaiselta eläimeltä, joita on itse auttanut. Ja jokaisen eläimen oma vahvuus tulee loistavasti avustustehtävässä esille.


Kirja on jotenkin niin huippu. Ensinnäkin kuvitus on ihanan selkeää ja lukuaukeamat rauhallisia ja silti kuvitus on tosi mielenkiintoista ja hauskaa. Sitä katselee aikuisenakin mielenkiinnolla. Kirjassa on tosi hyvä tunnelma, sopivasti toistoa, opetusta ja satumaisuutta. Tekstiä on mukavan vähän, vaikka kyseessä ei ole mitenkään lyhyin kuvakirja. Meillä tämä kirja oli monta kertaa lainassa kirjastossa ja heti kun se tuli vastaan ostin sen omakseni. Kirja on herättänyt merileikkejä ja lääkärileikkejä...Instagramissa pohdin onkohan Timmersiltä suomennettu vauvakirjojen ja tämän lisäksi muuta, ja nytpä muistan, että on: Kuka ajaa?, joka sekin lienee esittelemättä. Voi hyvänen, pitääpä etsiä kirjahyllyjen uumenista. Luulenpa, että Tepon jälkeen myös tuo kirja tulee lapsilleni mukavana jälleennäkemisenä!


"Sinä tarvitset silmälasit, kaveri!
(...)
Eipä kestä, tohtori Teppo myhäilee.
Ja sukeltaa syvemmälle mereen."

Leo Timmers: Syvänmeren tohtori Teppo (Schildts, 2008, suom Mirjam Ilvas)

4 kommenttia:

 1. Me ollaankin luettu juuri niitä vauvakirjoja ja kuvia on ollut edelleen kiva katsoa. Merenalainen elämä on tullut hieman tutuksi oktonauteista, joten tämä voisi olla kiva, varsinkin jos juoni on kuitenkin riittävän simppeli. Vaikka kirjaston kirjojen vika on se, että niitä kaivataan iltalukemiseksi juuri kun ne ollaan palautettu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oktonauttien teemaan tämä käy oikein hyvin :). Ne vauvakirjat on kyllä niin hyviä kans :D! Kiitos kaunis kommentistasi :)!

   Poista
 2. Tämä kirja pitää ottaa lukuun. Ollaan luettu Timmersin vauvakirjoja ja sellainen ohutsivuinen "Kuka ajaa?". Onko tullut sinulla vastaan? Meillä se oli jossain vaiheessa suosikki, tosi simppeli juoni ja hauska kirja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kokeilla ! Tämä on mainituistasi pisin ja tarinallisin. Ja tosiaan Kuka ajaa? löytyy meiltä myös. Olen joskus lukenut sitä läkähtymiseen asti :D.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!