tiistai 24. helmikuuta 2015

Suomen linnut tunnistusopas

Lasten tietokirjat on mielenkiintoinen alue. Koen pientä painetta nykyään, kun lapseni toivoo kirjastokäynniltäni "tuliaisia" lasten tietokirjaosastolta. Sillä niitä hitsin kala- ja lintukirjoja, jotka ovat juuri nyt huudossa, on loppujen lopuksi rajallinen määrä hyllyssä. Siksi löytyneet kirjat majailevatkin meillä lainassa useita kuukausia. Lapsi tykkää katsella niitä ihan itsekseenkin. Enpä siis voinut olla muuten kuin ilahtumatta Otavan laitettua minulle uuden Lasse J. Laineen Suomen linnut tunnistusoppaan (2015). Kirja on aikuismallia sisältäen "kaikki Suomen pesimälinnut perusteellisin esittelyin" mutta kirja on todella hyvin kuvitettu (pääasiallisesti valokuvin, joitakin piirroksiakin, suurinosa kuvista Laineen, muutkin kuvaajat kiitoksissa nimettynä), kädessä sopiva ja selkeästi toteutettu, joten toimii aivan täydellisesti myös linnuista kiinnostuneiden lasten tutkittavaksi.Luontokirjailija Lasse J. Laine on biologi. Minulle se, että kirjantekijänä on asiaan todella ammatillisesti perehtynyt tekijä on iso bonus, luotan sisältöön helpommin. Kirjan alussa on kuvattu niin lintujen kuin kirjankin tarkkailuun selkeät ja hyvät ohjeet, joka auttaa tällaista amatööriä. Kirja on kuitenkin amatöörillekin helppolukuinen ja selkokielinen, vaikkakin tietomäärä on huima. Näin valtavan opuksen tekemisestä ei voi muuta kuin nostaa hattua Laineelle ja korkealle.
230 linnun osalta lintujen äänet löytyvät myös Otavan nettisivuilta. Sivut ovat selkeät paitsi, että olisin arvostanut lintujen nimien olevan aakkosjärjestyksessä myös kirjainten alla. Nopeuttaisi äänen löytämistä.En minä nyt oikeastaan osaa kirjoittaa kirjasta sen kummempaa, sillä uskon, että kuvat puhuvat nyt puolestaan. Kirjan eilen saavuttua selasimme lapseni kanssa heti tärkeimmät lävitse (haukat, kotkat, pöllöt) ja illalla lueskelin ja selailin itse kirjan kokonaan läpi. Oli hassu huomata, miten sitä heti alkoi haastaa itseään lintuja läpi käydessään: mitä on nähnyt ja mitä ei. Tai mikä olisi siiiiis-ti nähdä, tai että minkä linnun äänen muistaa tai millä muistaa olleen hyvin jännä ääni. Hauskaa oli tosiaan huomata se, että tällaiset kohtaamiset luonnon kanssa ovat jääneet yllättävän hyvään muistiin! Tämä kirja pääsee siis heti pinoon "kulkevat reissuillamme mukana". Olisi muuten ihan erinomainen mökkikirjastokirjanakin...

Kevään myötä olen alkanut jo pohtia uusia metsäretkiä lasteni kanssa ja mieleeni on noussut viime vuoden supertietokirja Jouni Laaksosen Lapsiperheen retkeilyopas. Olikin ilahduttavaa huomata, että myös lukijani olivat löytäneet kirjan näin kevään korvilla ja kirja oli noussut luetuimpien joukkoon. Niinkö se vain kevät kutkuttaa valollaan meitä taas vähän enemmän luonnon helmaan, ihastelemaan ja ihmettelemään kaikkea sitä luonnon heräämistä...

Linnuista puheen ollen, minä liverrän ja viittaan myös twitterissä nykyään nimellä skbleue. Twiitit ovat lähinnä ääniä elävästä elämästä, vinkkejä uusista postauksista ja lapsiperheille kiinnostavia linkkejä, mitä uusiotwiittaan, siis kierrätän.


"Lintuja tunnistettaessa kannattaa jo alkuvaiheessa kiinnittää huomio nokkaan. Sen pituus ja muoto paljastavat linnun ravintotottumukset ja vihjaavat, mihin ryhmään lintu kuuluu."

- Lasse J. Laine: Suomen linnut tunnistusopas

2 kommenttia:

  1. Ihailen näitä Laineen teoksia, itselläni niitä on ammatin puolesta hyllyssä useita. Tavoitteena olisi taas tutustua niihin tarkemmin, kyllä tämä kevät innostaa kun omalla pihalla sirkuttaa jos jonkinlaista tiaista ja rastasta. Kiitos tämän esittelystä, en ollutkaan teosta vielä spotannut missään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi! Olen kateellinen hyllyllesi :D. Upea teos kyllä, uskomaton työmäärä. Huhhuh. Tykkäsin kovasti :).

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!