lauantai 24. tammikuuta 2015

Upea, upea kuvakirja Sibeliuksesta

Tänä vuonna juhlitaan Sibelius 150 -juhlavuotta. Sen kunniaksi myös lasten kuvakirjoista löytyy tänä keväänä kaksi uutta kirjaa Jean Sibeliuksesta. Vaikka aihepiiri on mielestäni haastava lastenkirjaksi, kiinnostuin Katri Kirkkopellon Soiva metsä -kirjasta heti, koska Katri Kirkkopelto.


Kaikki toivottavasti muistavat Molli -kuvakirjan, eli Kirkkopellon viimeisimmän kuvakirjan. Myös Soivassa metsässä kuvitus on yhtä upeaa. Värit ovat lumoavia ja ihmishahmot jotenkin hyvin sympaattisia, jopa itse Janne, jonka lähes pelottavan tuimaa kaljupäätä saatoimme tutkiskella Ateneumissa vastikään! Olin hyvin iloinen, että Kirkkopelto on tehnyt kirjassaan Sibeliuksesta kaikessa raamikkuudessaan hyvin helposti lähestyttävän papan. Osa koko sivun täyttävistä maisemakuvista ovat perisuomalaista "sielun maisema" -taidetta. Kuten sanottu, hyvä lastenkirja on taideteos ja tässä kirjassa määritelmä täyttyy mielestäni täysin.Soivassa metsässä Jean Sibeliuksen elämäntarinaa kerrotaan lapsenlapselle kerrottavan tarinan kautta. Tyttö (jolla ei muuten tainnut olla taas nimeä?) saa kuulla mummiltaan Jannen vaiheista pikkupojasta papaksi. Tarina on pitkähkö ja siinä mainittaneen kaikki pääasiat Sibeliuksen tuotannosta ja elämästä. Kirjan lopussa on pieni elämänkerta tiivistelmänä. Kirjaan kuuluu myös cd, jossa Nazig Azezian (piano) ja Jussi Makkosen (sello) soittavat Sibeliuksen tunnetuimpia kappaleita (kuusi kappaletta), joita tarinassakin mainitaan. Aivan mahtava idea! Suosittelen lämmöllä soittamaan klassista musiikkia lapsille- ennakkoluulottomasti. Tai tutustumaan klassiseen musiikkiin vaikka Sibeliukseen liittyvässä konsertissa.


Kirja on pitkähkö lasten kuvakirjaksi, silti lapseni jaksoivat sen kuunnella loppuun saakka jopa iltasatuna. Vaikka kyseessä on kuvitettu elämänkerta (lisää näitä!), niin se kertoo myös jollakin upealla ja herkistävällä tavalla isovanhemmuudesta- ja kansamme suurmiehestä! Mielestäni kirja näyttää myös upean esimerkin siitä kuinka voisimme itse kukin kertoa sukujemme tarinoita lapsillemme ja opettaa näin kulttuuriamme, historiaamme- ehkä jopa jotain hyvin olennaista meistä itsestämme? Kirja myös inspiroi taiteen äärelle ja kertoo upeasti sellaisen menestystarinan, jolle ei löydy vertaistaan.Suosittelen tutustumaan tähän upeaan kokonaisuuteen kulttuurikasvatuksenkin nimissä. Olin itsekin hyvin kiinnostunut kuulemaan Sibeliuksen elämästä näin selkeässä muodossa. Kirkkopellon lämminhenkinen tarina on sulavaa ja miellyttävää luettavaa, vaikka toki kirjan teema vaatii paljon informatiivista tekstiä. Kirja on ihan mahtava kouluihin (toki päiväkoteihinkin!), joissa varmasti juhlavuosi huomioidaan ympäri Suomea. Kuvakirjan kautta Sibeliuksen elämä jää luultavasti monelle mieleen, sillä upea kuvitus auttanee sekä huomion kiinnittäjänä että muistin apuna. Tämän jälkeen voisikin tehdä pienen vapaan taidehetken Sibeliusta kuunnellen...


Tulin juuri kävelylenkiltä metsästä ja jäätyneeltä järven jäältä. Lumiset, kuuraiset puut ja vaaleana sinertävä taivas, punertavine pilvineen, oli taideteos, joka sai minut hymyilemään lenkilläni typertyneesti vain sen ihmeellisen kauneuden tähden. Hengitin raikasta ilmaa. Luonto todellakin soi.


"Pienestä hymystä papan suupielissä arvaan, että hän on huomannut minut, vaikka hänellä on silmät kiinni. Minuakin alkaa hymyilyttää. En millään malttaisi odottaa, että pappa kysyy joka-aamuisen kysymyksensä."

- Katri Kirkkopelto: Soiva metsä (Lasten Keskus, 2015, esittelykappale)

14 kommenttia:

 1. Olipa ihana bloggaus kirjasta, bleue! <3 Minuakin alkoi tämä kirja kiinnostaa heti! Mitä luulet, voisinko lukea tätä neljävuotiaan kanssa? Siskoni poika on sen ikäinen, mutta en tiedä onko tämä liian vaativa vielä sen ikäiselle. Mutta ehkäpä hankin tämän kuitenkin kirjastosta itselleni luettavaksi, sillä kuvituskin vaikutti ihanalta. Kiitos tästä, ja yleensäkin ihanasta blogista, sinun avullasi pääsee sukeltamaan lastenkirjojen maailmaan. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liikuttava kommentti Krista, suuri kiitos. Jos totta puhun, nelivuotiaalle tämä saattaa olla keskimääräisesti haastavampi kirja mutta jos lapsi on tottunut kuulemaan pitempiäkin kirjoja sekä ehkä kiinnostunut historiasta, tilanne voi olla eri. Toisaalta kaksivuotiaani kuunteli tämän kiltisti läpi, tosin uskon, että kuvien voimalla. En usko, että tämä on ns. iltakirjahitti, siis sellainen jota luetaan liikaa. Eikä varmasti sellaiseksi tarkoitettu, vaan nimenomaan kulttuurikasvatuskirja, upea sellainen, jota luetaan tarpeen mukaan. Lainaa kirja ehdottomasti, vähintäänkin. Ja vielä suurkiitos ihanasta kommentistasi, tämä lämmittää pitkään ja blogi käy taas uudella bensalla <3!

   Poista
 2. Wau, kuulostaa (ja näyttää!) upealta! Pitääpä laittaa kirjan nimi korvan taakse odottamaan aikaa, jolloin perheemme pienokaisen keskittymiskyvyn voisi olettaa riittävän. Kiitos hienosta vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa ja näyttää, todellakin :). Sopii hyvin myös aikuisen kuvakirjakokoelmaan :).

   Poista
 3. Vaikuttaa mainiolta kirjalta johon aikuisenakin mielelläni tutustuisin. Kiitos vinkistä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kuvakirja käy vallan mainiosti myös aikuisen kuvakirjasta :). Kiva, että kirja herättää kiinnostusta :)!

   Poista
 4. Tämähän tuntuu vallan ihastuttavalta kirjalta eikä vain lapsilukijoille.

  VastaaPoista
 5. Ah, arvasin, että tämä on huippuhyvä! :)

  VastaaPoista
 6. Ooh minkä blogiaarteen nyt löysin. Meillä on hirmuinen määrä lastenkirjoja, myös omasta lapsuudesta ja miehen. Suurin aarre on jo useamman polven lahjana ollut poikakirja, jonka vaarini on saanut isältään kun oli pieni. Suuria aarteita ja tämä blogisi inspiroi siihen, että joku pv teen kyllä kirjoista blogipostauksen. <3

  Pirtsakkaa viikkoa. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oih kiitos <3!
   Ehdottomasti kirjoista kannattaa kirjoittaa! Se on mukavaa :)!

   Poista
 7. Tämä täytyy lukea alakoululaisille, kun käsittelemme Sibeliusta. Ja olen samaa mieltä, Katri Kirkkopelton Molli on pitkiin aikoihin paras julkaistu kirja! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen iloinen, että löysit tämänkin kirjan :)! Voi onnelliset oppilaasi!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!