torstai 29. tammikuuta 2015

Sirkusjuna saapuu: uusi Jukka Itkosen superhauska kirja!

Jukka Itkoselta on ilmestynyt uusi kirja mutta tällä kertaa ei olekaan kyseessä runokokoelma, vaan hyvin hauska ja kielellisesti leikittelevä tarina Sirkusjuna saapuu (Lasten Keskus, 2015, 92 sivua, pyydetty kustantajalta).


Odotin tätä kirjaa vähän jännityksellä, sillä pidän erityisen paljon Jukka Itkosen lastenrunoista mutten ollut lukenut häneltä pitempiä lukukirjoja. Onnekseni kirja tempaisi meidät vauhdikkaalla tarinalla ja hyvällä kielellään reippaasti mukaansa. Luimme kirjan kahdelta istumalta ja esikoiseni nautti sen kuulemisesta (myös 2 -v. kuunteli muttei tainnut pysyä perässä, koska kieli on niin rikasta ja kujeilevaa). Tarinassa kerrotaan Nurkanpyhtään tylsässä pikkukaupungissa asustavasta Rahtusen perheestä, joka ihan tavallisena aamuna ajautuu melkoiseen ralliin. Perheen isää, Urhoa, luullaan raitayöpaitansa vuoksi vangiksi, ja hän juoksee lähes koko kirjan läpeensä, kaksi huhuilevaa poliisia kintereillään. Äiti Laina taas ottaa kaiken ilon irti puutarhaansa ajautuneesta oikeasta vangista ja laittaa tämä "isän roolissa" taloushommiin. Ruokapalkalla. Lilli taasen uneksii eläväisemmästä elämästä ja kun kaupunkiin saapuu sirkusjuna, tarina saakin riemastuttavan lopputuleman.Kirjan tarina on todellakin hauska, ihan nauroin itsekin ääneen monessa kohdassa, sillä siinä on tosi nerokasta kikkailua ja sanoja, jotka jäävät elämään, kuten sisäpaisti (sitä paitsi sanojen korvikkeena). Parasta on myös ennustamattomuus, sillä välillä tarinaan tupsahtaa muun muassa pingviini ja nakki- ja jäätelökojun edessä nujakoivat miehet. Tarinan kaikkeutta on niin vaikea kuvailla, enkä sitä haluakaan tehdä, sillä tämä teidän on luettava ihan itse. Yksi vakava syy siihen, miksi luimme tämän kahdessa otteessa oli varmaankin se, että MINÄ halusin todellakin kuulla mitä tarinassa oikein tapahtuukaan! Kirjan kuvituksen on tehnyt Elina Warsta, joka antaa hengästyttävälle tarinalle rauhallisuudessaan tasapainoa, tosin jääden ajoittain tekstin varjoonkin. Warstan ihmiskuvitukset olivat minusta ihastuttavia hauskoilla persoonallisilla piirteillään.Kirja on myös oikeastaan suoraan toteutettavissa lastenelokuvaksi, niin selkeitä mielikuvia Itkosen teksti luo. Tosin minä koin tämän mieluiten kirjana. Toivottavasti kirjasarjan aloituksena vieläpä.
Ja vaikka Itkosfanit ehkäpä yllättyivätkin, ettei kyseessä ole runokirja, niin ällös huolehtiko, mukana on myös runoja, joiden kautta Lilli puhuttelee lukijaansa itsensä kautta siitä, mitä oikeastaan on ihmisen tarpeen osata ja olla tässä maailmankaikkeudessa. Taustalta löytyy siis tutusti Itkosen runoissakin varsin vahvasti elävät kestävät arvot, kuten luonnon ja tavallisten asioiden arvostaminen. Lopussa jopa vihjaillaan ihmisten tarvetta opetella yksi tärkeä taito, taito keskittyä ja vain olla. Se onkin muuten välillä tosi vaikeaa, pysähtyminen nimittäin. Varsinkin jos on kaksi poliisia kintereillä!

Tämä kannattaa todella lukea! Käy uskoakseni siitä noin 4v./eskari-iästä vielä alkuopetuksenkin oppilaille, jos ei yläkoulun hujakoillekin. Kielikuvia voi toki suomentaa lapselle kirjaa lukiessa. Mutta varsinkin kirja toimii keski-ikäistyville kielileikittely-huumorin ystäville.

Lasten Keskuksen kevään anti on ollut tähän mennessä huimaava, vau mikähän lastenkirjakausi tästä vielä tuleekaan. Itkosen kirja kiri kuitenkin selvästi tähän mennessä parhaimpiin, sillä esikoisenikin antoi täydet pisteet, joka oli jotain kuusi miljoonaa kuusi.


"Kiinni tuo mies!
Mies kiinni! Ottakaa tuo mies kiinni!"

- Jukka Itkonen: Sirkusjuna saapuu (toisto toimii tässäkin kirjassa, uskokaa pois)

10 kommenttia:

 1. Tämä on minulla varauksessa, ja ai, että nyt odotan sen saapumista entistä innokkaammin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En muista lastesi ikiä mutta toivottavasti tykkäätte :)! Ihana, että
   Itkonen on tehnyt kirjan! Vau!

   Poista
  2. Vanhempi lähentelee kolmea, nuorempi elää vielä vauvavuottaan. Voipi siis olla, että saan yksin nautiskella tästä. Itkosen runot ovat ainakin hyviä, joten odotan tältä kyllä paljon.

   Poista
  3. Itkosen runot ovat minun lemppareitani :)). Onneksi tässäkin runoillaan!

   Poista
 2. Oih, teki melkein mieli lähteä samalta istumalta kirjastoon, taidan kuitenkin ensin katsoa onko tuota Rovaniemellä vielä saatavilla. Mahtaakohan 3-vuotias vielä ymmärtää hyvän päälle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Köh, olen varmaan huono tähän kommentoimaan, kun ostin lastenkirjoja jo ennen kuin lasten saanti oli ajankohtaistakaan :D! Mutta voi olla, että kirja menee vielä 3-vltä yli hilseen. Ensisijaisesti tämä voisi toimia eska/alkuopetusikäiselle. Tosin kielellisissä taidoissa/ kuuntelutaidoissa yms. lapsilla on paljon eroja joten eipä tiedä vaikka joku kolmevuotias tai vaikka vauva :D kuuntelisi äidin ääntä mielellään, kun äiti heläjää Itkosen tahtiin :))!

   Poista
  2. Vauva yleensä nukahtaa kiltisti satuun kuin satuun - ääneni ei liene kovin mielenkiintoinen ;) Mutta ehkä kokeillaan 3- vuotiaan kanssa ja palaan sitten kertomaan miten toimi. Välillä kun tuntuu, että lapsi jaksaisi kuunnella vaikka puhelinluettelon ääneenlukua ja välillä 3 sivun vauvakirjakin on liikaa...

   Poista
  3. :D! Ihana kolmevee! Näen loistavan tulevaisuuden hänellä :)! (Ja äänikirjojen suurkulutuksen?)

   Poista
 3. Kuulostaa aivan minulle sopivalta ! Hah hah, " sisäpaisti " :D Samaa sarjaa kuin " Just a monument " "Just a momentin" sijaan.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!