perjantai 30. tammikuuta 2015

Se on nyt ilmestynyt- lastenkirja Chimoista!

Koko tammikuun sain vastata lapseni kysymykseen "Joko se paketti tuli?", kun palasin kotiini. Voi olla, että vaikka alkuvuosi on ollut lastenkirjojen ilmestymisen suhteen meillä melkoista juhlaa (kuten myös viime vuoden tilastot- lastenkirjojen myynti on noussut pari prosenttia!), niin tulleet paketit ovat kohdanneet pienen huokaisun (okei, ison), koska paketista ei ole ilmestynyt tämä. Siis kirja Chima -legoista, joka on esikoiseni ehdoton lempileikki tällä hetkellä. Kyseessä on siis Chima ensyklopedia.
Kirjassa esitellään tähän mennessä ilmestyneet Chima -legot, siis kyllä, eli tähän mennessä ilmestyneet Chima tyypit ja rakennukset. Autot fanitusaikana meillä luettiin tosi paljon Autojen ensyklopediaa, jossa esiteltiin hyvin, hyvin monta the Cars -autoa, joten arvasin tämän Chima -kirjan olevan meillä hitti. Kirjassa esitellään Chimaheimot: leijonat, krokotiilit, kotkat, korpit, sudet, gorillat, sarvikuonot, nomadit, kiveliöheimot, tuliheimot ja saalistajat. Kirjassa on 176 sivua ja kirjan mukana tulee yksi tuliheimoon kuuluva ukkeli. Chima. No se ukkeli. En ehtinyt ottaa kuvaa kirjasta se ukkeli kirjassa kiinni, koska esikoiseni hihkui sen irti alle nanosekunnissa.Kirja kertoo myös Chiman tarinan. Se ei nyt ole kovin kaksinen, mutta onpahan kuitenkin. Ukkelit asuvat Chiman maassa, jossa virtaa CHI:tä, josta heimot saavat voimaa. Periaatteessa heimot taistelevat vallasta toisiaan vastaan, joskin liittoutumiakin ymmärtääkseni on. No niin, ja sitten Pertti takasvasemmalta ilmaisee soraäänensä Chimojen aggressiivisuudesta ja sotaisuudesta. Kyllä, minäkin hieman vierastan rauhaa rakastavana tällaista sotaisuutta leluissa mutta samalla muistan (kuten Lastenleikkiä -kirjoituksessani aikoinaan jotain höpisin), että lapsi tarvitsee erilaisia leikkejä. Aggressiivisuus on meissä oleva luonnollinen voima, joka ei ole ainoastaan negatiivinen. Joskin sen jalostaminen sosiaaliseen muotoon iän myötä lienee tavoiteltavaa noin yhteiskunnallisesta perspektiivistä. Siispä, Chima -lelut ovat ehkä vain nerokas markkinallinen keino iskeä lasten ikävaiheeseen, jossa taistelut, hyvän ja pahat kohtaamiset, mustavalkoisuus kukoistaa myös heidän kehityksessään. Toki näitä leikkejä voi leikkiä muutoinkin kuin tiettyjen pitkälle brändättyjen lelujen kautta! Pyssynhän lapsi tekee jo kepistä tai vaikka etusormestaan.


Chima -kirja on ulkoasultaan siisti. Ainoastaan kansi on minulle käsittämätön. Kannessa olevan lelun kiinnityksen vuoksi ilmeisesti kansilehdestä on tehty törkeän paksu, jonka funktiota en voi ymmärtää. Kirja vie siis kaksinkertaisen tilan kirjahyllystä sen sivumäärään verraten. Törkeää, sanoo hän, jonka kirjahyllytila on rajallinen. Kuitenkin valokuvitettu kuvitus on tarkkaa ja siistiä. Sivukokonaisuudet ovat selkeitä ja tekstit helposti luettavissa sekä visuaalisesti että sisällöllisesti. Lasten tietokirjaksi kirja on siis varsin hyvä kokonaisuus. Oikeastaan tietokirja fantasiahahmoistahan on aika hauska idea jos sitä sinänsä ajatellelee.
Voisin kuvitella, että vaikka WSOY:lta ei tänä vuonna ilmesty montaa lastenkirjaa (toisin kuin bonnierkumppanilta Tammelta), Chima saattanee olla myyntihitti. Vaikka materialismi ei ole elämänarvoista kirkkain, voisin silti sanoa, että jos tällaiset kirjat saavat muuten lukemattomia lapsia ja perheitä kirjan äärelle- olen todella iloinen. Sillä lukeminen kannattaa aina! Ja epäilen, että meillä luetaan tätä kyllästymiseen asti (joka tapahtuu kohdallani jo yhden lukukerran jälkeen).


"Chiman taruhohtoinen maa on rehevä paratiisi, jossa on trooppisia viidakoita, synkkiä metsiä, kimaltelevia jokia ja arvoituksellisia aavikoita. Kaiken tämän yllä leijuu taianomainen Cavorevuori, joka on kuin jättimäinen kompassi."

- Beth Landis Hester ja Heather Seabrook: Chima, kuvitettu opas (2015, WSOY, suom. Päivi Rekiaro, kirja pyydetty kustantajalta)

2 kommenttia:

 1. Tämä saattaa purra meidänkin legofaniin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Legoilijoissakin on nykyään heimonsa joten watch out! On cityt, chimat...
   Kiitos kommentistasi!!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!