lauantai 10. tammikuuta 2015

Riepu! Kevään uutuuskirjojen esittely alkaa!

Tämän vuoden uusien kirjojen esittely käynnistyykin ilolla pahvisella vauvakirjalla. Olen sitä mieltä, että tämä kirjalaji on lähes tärkein maailmassa. Huomasin silti surukseni, että lasteni kasvaessa myös blogini "vauva"kirjojen esittely oli aika vähäinen viime vuonna. Kuitenkin katsellessamme Lasten Keskuksen kevään 2015 uutuuksia kumpikin lapsistani (2v. + 5 v.) huomasivat Leslie Patricellin uutuuden Riepu (2014, pyydetty kustantajalta) heti ja tunnisti kirjasarjan. Sillä tämän vauvaroisen seikkailut ovat meillä olleet luvussa jo pitkään.Tällä kertaa kirja kertoo meille suomalaisille ehkä hieman vieraammasta turvaesineestä rievusta. Joissakin kulttuureissa riepu taitaa olla hieman suositumpi kuin meillä Suomessa mutta silti riepu on myös suomalaisten turvaesine. Meidän kotona riepu kulkee nimellä harso, ja se on hyvin arkinen kapine varsinkin flunssa-aikaan, jolloin harso on superhyvä apuri lapselle nenän niistossa ja ehkäpä siinä samalla turvaa luovana esineenäkin. Kuitenkin riepuun ei taas varmaan niistellä useimmiten nenää, vaan se kulkee kuten lempilelu tai tutti, kaikkialla mukana.Niin myös tässä hauskassa kirjassa vaippahousuvauveliini kuljettaa riepuaan joka paikkaan ja ilman ei voi olla, vaan se haetaan kyllä. Riepu on monessa arjen puuhassa mukana ja toimii myös leikkivälineenä. Kun luimme kirjan yhdessä, lapseni aloittivat heti lukemisen jälkeen harsoleikit. Myös kirjan kuvaaminen meinasi olla vaikeaa, kun harsot heiluivat kameran edessä kuin viuhkat. Riepu on oikein mukava hyvänmielen kirja ja sopii varmasti taaperolle ja vauvallekin. Ajattelen kuitenkin, että ihan ensiensikirjaksi tämä on mielestäni aivan liian pitkä, vaikka tekstiä on minimaalisesti. En tiedä yltääkö Riepu meillä yhtä suureen megasuosioon kuin aiempi kirja Paukku, joka todella on vieläkin hittikirja! On ihana juttu, että vauvakirjoja kuitenkin julkistetaan joka vuosi- myös laadukkaita. Sillä pikkuvaippalukijoita syntyy tässäkin maassa joka hetki ja jokainen ansaitsee hyvän, laadukkaan kirjan tutkintaansa! Laadukas, värikäs kuvakirja kutsuu myös vanhempia helpommin luokseen, jotka kuitenkin ensisijaisesti tutustuttavat lapsensa kirjojen ihmeelliseen maailmaan.

Ja kirjojen maailma vain laajenee vuosi vuodelta- ihanaa! Olen nyt laittanut kevään uusia lastenkirjoja korvan taakse ja hakuun. Lista on kutkuttava... En kuitenkaan tänä vuonna kerro ennalta mistä kirjoista olen ollut kiinnostunut, vaan maltan kerrankin pitää salaisuuden. Toivottavasti sinäkin pysyt mukanamme lastenkirjojen äärellä, ja kommentoikaahan matkan aikana taas matalalla kynnyksellä!


"Aina en tahtoisi mennä nukkumaan,
mutta rievun kanssa se on helpompaa."

- Leslie Patricelli: Riepu (suomentanut: Rauna Sirola)

6 kommenttia:

 1. Meillä onkin alkamassa juuri vauvakirjojen toinen tuleminen, joten kiitos jo etukäteen tulevista vinkeistä. Ja vaikka hävettävän vähän olen koskaan kommentoinut, niin lukemassa käyn usein ja on huippua, kun kirjastosta löytyy välillä suosittelemiasi kirjoja. Ollaan kyllä 3- vuotiaan kanssa tykätty lähes poikkeuksetta teilläkin tykätyistä. Ja nyt vielä muutettiin ihan kirjaston kupeešee, joten pakkaspäivätkin saadaan nyt talvella mukavasti kulumaan. Jatka samaan malliin ja kiitos kuluneista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että ilahduin kommentistasi :))! Kiitos kovasti ja hieno kuulla, että olette käyttäneet kirjastopalveluita- ehkäpä tulevassa vielä enemmän! Minä olen ehtinyt syksyllä paljon harvemmin kirjastoon kuin toivoin mutta onneksi saadaan näitä kirjoja esittelyyn myös kustantajilta, se on näissä kiireissä taas erilailla tärkeämpää. Toivottavasti keväänkirjoissa on myös teille hyviä lukuvinkkejä, sillä tällä kertaa varsinkin esikoiseni sai vaikuttaa pyytöihimme :). Tämäkin kirja valikoitui varmemmin siitä syystä, että lapset hihkuivat jo kannesta. Totta puhuen, minusta lyhyitä kuvakirjoja on myös välillä tosi kiva lukea. Meillä onkin ns. vauvakirjat lasten leikeissä arjessa mukana ja luemme niitä siis päivittäin. Usein silloin kun itse istahdan ja avaan kirjani, kipittää 2-v. syliini ja kysyy "äiti luetaanko yksi kilja?". Kysymys, johon sangen harvoin pystyn vastaamaan kieltävästi! Toivottavasti Jomppa Vompatit on teille tuttuja? Ne on tosi kivoja pahvikirjoja myös :)!

   Poista
  2. Jomppa Vompatti oli meillä niin rakastettu, että se päätyi pieneksi silpuksi ja sain monta päivää reippailla sitä kasaan. Onneksi löysin aivan saman kirjan ihan uutena muutamalla eurolla, jonka palautin kirjastoon. Nyt meillä sitten on oma Vompatti hyllyssä ja se on kyllä 3- vuotiaallakin mieluisa. Tänäänkin uimahallissa oli Vämpötti uimassa ajopuun kanssa :). Ja tosiaan ajoittain on ihan kiva isommillekin lukea lyhyitä ja helppoja kirjoja, jotka molemmat osataan ulkoa.

   Poista
  3. Haa! Hienoa kuulla, että Vompatti on tuttu :D. Siitä on sellainen iso kokoelmakin paperiversiona. Pahvisia olen ostanut enkuksikin meille, kun kirjoja ei löytynyt suomeksi. Olipa hauska, että olette myös Jomppalaisia. Ja onneksi löysit kirjastoon vastaavan, ne korvausmaksut voi olla hurjia!

   Poista
 2. Hauskaa, että tähän sarjaan on tullut lisää kirjoja. Meidän lapset ovat tykänneet Patricellin Potalla -kirjasta paljon. Samalla nappasin muutaman uuden vinkin myös tuolta ensikirjalistauksesta, kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista :)! Tämä oli ilo kuulla ja toivottavasti löytyi kivoja!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!