lauantai 3. tammikuuta 2015

Onnikujan kaverukset -kirjasarja

Hyvää uutta vuotta 2015 kaikille lukijoilleni ja kiitos teille viime vuoden kommenteistanne, sillä niillähän tämä blogi pärryyttelee eteenpäin! Kevättä kohti olemme menossa ja uusi kirjakausi on taas alullaan. Olen jo pyydellyt kustantamoilta joitakin kirjoja ja katalogeja nähtäväksi, joten tässä sitä taas mennään! Mutta vuoden ensimmäinen esittely onkin sitten erityisen mielenkiintoinen uusi kirjasarja. Väestöliitto kysyi olisinko kiinnostunut lukemaan näitä, ja vaikka kuinka olin jo päättänyt, etten enää ota yhtään kirjaa vastaan viime vuonna, ja myös parista kieltäytynytkin, tälle en voinut, sillä asetelma on vähintäänkin kasvatuksellinen ja hyvin rohkea.
Onnikujan kaverukset -kirjasarjaan kuuluu kolme kirjaa, jotka on kirjoittanut Maaret Kallio ja Susanna Ruuhilahti. Kuvituksen on tehnyt Minna Kähkönen (jonka olisin mielelläni nähnyt mainittavan jo etukannessa, sillä kuvitus tekee mielestäni kuvakirjasta puolet). Kirjoja on ollut mukana kommmentoimassa myös asiantuntijatyöryhmä (!) (myös kirjailijat itse ovat terapeutteja ym.), jonka äänistä varsinkin Raisa Cacciatoren äänen olin mielestäni ihanasti sivuilta lukevinani. Eli kirjasarja on äärimmäisen hiottu. Ja se näkyy. Kirjassa otetaan huomioon poliittisesti korrektisti hyvin paljon: mukana on sateenkaariperheitä ja maahanmuuttajia. Myös kirjojen aihepiirit ovat varsin mietittyjä. Onnikujan kaverukset ja suuri prööt -kirjassa päiväkodin lapsia naurattaa pierujutut ja alastomuuskin mietityttää ja naurattaa. Onnikujan kaverukset ja pomppiva massu -kirjassa taas mietitään kuinka erilaisin tavoin vauvat saavat alkunsa ja kuinka he syntyvät. Onnikujan kaverukset ja uusi poika -kirjassa kujalle muuttaa uusi poika ja kirjassa käsitellään myös ihastumista ja leikitään pusuhippaa.
Kirjat käsittelevät siis hyvin rohkeasti erilaisia lasten arkeen kuuluvia asioita ja tekee sen hyvin koosteisesti. Lapseni ihastuivat näihin kirjoihin heti ja luimme ne kertaistumalta. Esikoiseni, tuo eskariin ilmoittautuja, samaistui näihin eskari-ikäisiin (?) Onnikujan lapsiin varmasti helpommin ja tippui maahankin pari kertaa, kun jutut naurattivat niin paljon. Samalla kun kirjat kertovat rehellisesti elämän kulusta, rakkaudesta, perheistä, omasta kehosta ja kasvamisesta, se tehdään yllättävän hyvällä tunnelmalla, joka naurattaa ja pitää aihepiirit lapselle (ja aikuiselle) turvallisena, arkisena ja tavallisena. Minä tietysti aikuisena välillä ihan silmät pyöreänä odotin, mitä seuraavalla sivulla tapahtuu, vaikka totuus on, että vaikka kirjoissa käsitellään elämän ydinasioita, niin pääosin kirjahan kuvaa näiden lasten tavallista arkielämää: aamusta iltaan, jossa parasta on oleminen rakkaimpien ja vanhempien kanssa tavallisia arkijuttuja tehden ja aina välillä oikein nautinnolla rentoutuen!
Minna Kähkösen kädenjäljen näyttävä, kaunis (akvarelli), värikäs ja kuitenkin tavanomainen kuvitus tukee itse asiassa kirjoitusta varsin paljon. Kuvitus on yhtä rohkeaa kuin tekstikin mutta samalla niin arkipäiväistä ja tavallista. Ihmishahmot ovat hymyileviä, iloisia ja tavallisen näköisiä silmälasine, kaikkineen ja kuvissa on huumoria tekstin lailla. Kirjojen kannetkin ovat hyvin tavanomaisen oloisia: selkeitä ja niin ikään värikkäitä, jopa hieman siinä määrin, että ne eivät ehkä houkuta tässä maailman runsaudessa ensimmäiseksi luokseen. Mutta toivottavasti kuitenkin kirjasarja löytää mahdollisemman paljon lukijoita, sillä aihepiirit ovat meille kaikille arkisia ja kirjat antavat myös meille vanhemmille sanoja asioihin, joita muuten varsin tyylikkäästi änkytämme. Eikä siinäkään ole minusta mitään vikaa, henkilökohtaisissa asioissa kai saa änkyttääkin ja näyttää asiaan kuuluvan sensitiivisyyden, mutta toisaalta taas minun ikäpolveni on vielä elänyt varsin paljon suvaitsemattomammassa ja häpeää alleviivaavassa kasvatuskulttuurissa (varsinkin sukupuoli- ja seksusaalisuuskasvatuksen alueella) kuin tämän päivän lapsemme, joten tämä kirjasarja päivittää myös meitä tähän päivään!Mahtava kirjasarja niin koteihin kuin päivähoitoonkin! On ihme jos ei kirjasarja jatku, sillä herkkäluonteisia, mutta samalla niin tavallisia ihmiseloon liittyviä aiheitahan riittää.


"Tämä on Helmi.
Helmin lempiruoka on ukin lihapullat."

- Maaret Kallio ja Susanna Ruuhilahti: Onnikujat kaverukset

2 kommenttia:

  1. Kuulostaa kirjasarjalta, joka jokaisen vanhemman, opettajan ja lastentarhanopettajan pitäisi omistaa. Helpottaisi varmasti tiettyjen asioiden käsittelyä. :) Ihanan realistisen oloista tuo kuvitus. Etenkin tuo suihkukuvan äidin sopivasti pyöreä, synnyttäneen naisen vatsa makkaroineen päivineen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, juuri näin! Ja kirjan arkinen, realistinen kuvitus tukee tekstiä oivallisesti.

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!