tiistai 20. tammikuuta 2015

"Kop-kop. Kuka siellä?"

"Minä täällä, posteljooni Petshkin. Toin teille Pörriäisen." Tämäpä lienee lainaus, jonka jokainen Fedja-setä, kissa ja koira -kirjan lukeneet muistavat. Kyseessähän on Eduard Uspenskin alkuteoksena venäjänkielisen lastenkirjasarjan aloituskirja. Muistan kun aloitin pari vuotta sitten kirjoitella blogiini lastenkirjoista, että tätä kirjaa vinkattiin minulle isolla huutomerkillä. Lainasin kirjan, mutta vielä tuolloin esikoiseni oli aivan liian pieni kuuntelemaan näin pitkää tarinaa (116 sivua). Äänikirjoihin hurahdettuamme, löysin kuitenkin Uspenskin Krokotiili Genan ja hänen ystävänsä, johon esikoiseni ihastui niin, että kuuntelimme satua monta kuukautta putkeen. Viime kesänä löysin myös Fedja-sedän äänikirjana ja se oli menoa sitten. Ostin Fedja-setä kokoelman esikoiselleni joululahjaksi ja vaikka kirjalahja avautuikin aattona vain puoliksi, oli se suuri ilo, kun ymmärrys lahjasta tavoitti viisivuotiaani tajunnan (seuraavana päivänä).

Mahtava naivistinen kuvitus: Gennadi Kalinovski


Fedja-setä -kokoelma kirjasta löytyvät kuusi erillistä Fedja -tarinaa. Olemme nyt lukeneet ensimmäisen, sen jonka esikoiseni oli kuullut jo monesti äänikirjana (esikoiseni mm. korjasi venäjänkielisiä nimiä puolestani!). Tarinassa poika nimeltään Fedja-setä päättää karata kotoaan, koska ei saa pitää ikkunalleen saapunutta kissaa. Hän muuttaa pieneen kaupunkiin ja saa ystävikseen tämän edellä mainitun Matroskin nimisen kissan sekä Musti-koiran. Tarinaan liittyy myös muita eläimiä. Eläimet ovatkin melkoisen taitavia, sillä he osaavat puhua. Puheen lisäksi heillä on myös varsin ihmismäisiä ajatuksia ja tekoja. Musti-koira muun muassa kokisi elämäntäyttymyksekseen olla urhoollinen metsäkoira, mutta huomaakin, ettei oikeastaan halua metsästää ja päätyy kamerametsästäjäksi. Eläimillä on siis samaan aikaan myös hyvin lajityypillistä käyttäytymistä: koira on hieman höntti ja kissa taas varsin itsetietoinen. Näinpä kolmikko asustelee talossaan, jonne muuttaa myös muun muassa ruualla kulkeva, ainutlaatuinen traktori Tr-Tr-Mitja sekä naakanpoika Pitkäkynsi. Talon elämää käy urkkimassa ja hieman häiritsemässäkin posteljooni Petshkin.Kuten sanottu, kirja on klassikko ja voisin kuvitella, että tästä kirjasta löytyy halukkaille tutkielma poikineen, joten oma tulkinta kirjasta tuntuu näin äkkiseltään kirjoitettuna naiivilta. Tyydynkin lyhyesti toteamaan ja kirja on valtavan humoristinen ja hauska fantasiamainen tarina pikkupojasta, joka erottautuu vanhemmistaan. Tarinan voisi oikeastaan ajatella myös lapsen mielikuvitusmaailmaksi jos näin haluaisi, sillä loppujen lopuksi Fedja- setä palaa vanhempiensa luo. Satu leikittelee myös varsin jännittävälllä ajatuksella, jossa lapsi karkaa vanhemmiltaan ja ottaa ohjat itselleen! Siis sangen herkullinen asetelma lapsen näkökulmasta katsoen. Kirja tosiaan on niin hauska ja upeasti, hieman sarkastisesti (?) ja toteavasti kirjoitettu, että voin sanoa nauraneeni tämän äärellä aidosti ääneen. Siispä, aivan kuten minulle viisaat lukijani suosittelivat, niin minäkin teen: kannattaa tutustua Fedja-setään, kissan ja koiraan. Ja toivon, että kirjasarja jatkuu yhtä laadukkaana myös seuraavissa osissa...


Oletko sinä lukenut Uspenskin kirjoja? Mikä on suosikkisi/suosikkinne?


"Päivää, arvoisat te jotka rakennatte traktoreita! Olkaa hyvä ja lähettäkää minulle traktori. Mutta ei ihan oikeaa, eikä ihan leikkitraktoria. Ja sellainen että se söisi vähemmän bensiiniä mutta menisi kovempaa. Ja että se olisi iloinen ja että siinä olisi sateensuoja. Lähetän teille rahat, sata ruplaa. Jos siitä jää yli niin lähettäkää takaisin.
Kunnioittavasti... Fedja-setä (poika)"

- Eduard Uspenski: Fedja-setä, kissa ja koira (Otava, 7. painos kirjasta Fedja-setä, 2013, suomentanut Martti Anhava ja Mervi Vyyryläinen-Väänänen)

2 kommenttia:

  1. Tähän hätään en anna tutkielma-analyysia, mutta ihan must-kirja. Ihana kirja luettavaksi lasten lepohetkellä/nukkarissa. Mielenkiintoinen myös itselle ja hihittelyä kuuluu peittojen alta :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauska kuulla että nukkarissakin saa kikatella välillä :D!

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!