maanantai 29. joulukuuta 2014

Vuoden lastenlevy esittelyssä

Tänä vuonna Varhaisiän musiikkiopettajat Ry on valinnut Hannele Huovin ja Soili Perkiön Muumiperheen lauluretken vuoden lastenlevyksi (Tammi, 2014, ostin kuopukselle joululahjaksi). Ja onneksi, sillä ilman tuota ilmoitusta eräässä lehdessä en olisi tähän laulu/runokuvakirjaan ja levyyn ehkä törmännytkään. Meinasi siis tapahtua auvii ja olin täysin sulkenut silmäni tältä merkittävältä uutuudelta.


Olen varmasti miljardisti jo teille sanonut, että rautapari Huovi ja Perkiö on lastenkulttuurin saralla sellainen kaksikko, joka tulee muistaa. Soili Perkiön musiikki on niin kaunista, nykyajassa pysyvää, lasta kunniottavaa, herkkää ja monipuolista. Ja taas Hannele Huovi- mistä aloitan? Suomalainen lastenkirjailijaklassikko: Urpo ja Turpo, kaikki ne vauva- ja lastenlorut sekä upea oppikirjatuotanto mm. Salainen maa, joka on kymmenen vuotta sitten tehty mutta toimii vieläkin aivan upeana oppikirjana maamme opetuslaitoksissa! Siis todellakin, tämä kaksikko tekee työtään huolella ja takuuvarmasti.


Muumiperheen lauluretki -kirjan ovat kuvittaneet (mm.) viime aikaisista muumiläppäkirjoista tunnetut Riina ja Sami Kaarla. Kuvitus on aiempien kirjojen tapaan todella kauniilla väreillä, iloisella olemuksella ja jollakin hienolla vanhan kuvituksen arvostuksella oikein hyvää. Mutta mitä ihmettä on tapahtunut kirjan kannessa? Vaikka sininen kuuluukin värikarttaani, tämän kirjan sininen yhdistettynä harmahtavan etukannen pohjan ja kiiltävän cd:n kanssa saa ei ollut asia, joka kiinnitti minun huomioni. Onhan tekijöiden nimetkin piilotettu tuolla hopeoidulla tekstillä. Kansi muistuttaa minua varsin vanhahtaneelta asiassa, jossa muumikirjo on uudistettu upeasti mutta silti kauniisti Tove Jansssonin alkuperäishahmoja kunnioittaen.Hannele Huovin runous on jälleen kerran paikallaan, johon Soili Perkiö on löytänyt kauniin soinnin ja heleän, välillä lähes karnevaalimaisen tunnelman. Runoissa kuvataan muumihahmoja selvästi ne tuntien. Lorut ja laulut löysivät pian myös lasteni huulille, ja pian kuulinkin lasteni muistelevan sanoja: " Muumipeikkoa vie, pieni iloinen tie, ja aurinko kutittelee. Hauska on tutkia, polkujen mutkia, ja aurinko kutittelee. Oi! Ihme ja salaisuus: sammalsalaisuus! Sammalta voi silitellä, sili-sili-silitellä, sitten jatkaa matkaa." Ja vaikka esikoiseni ei olekaan muumifani (toisin kuin kuopus) niin hänenkin suusta kuului, että tämä levy on todella hyvä.
Lempikappaleitani tältä levyltä (satunnaisesti kuultuna) ovat edella lainatun Pienen iloisen tien lisäksi: Silkkiapina, Myy pippurinuttura ja Nipsun rohkeuslaulu. Ja olen varma, että jokainen laulu vielä tavoittaa korvani ja mieleni, sillä näin yleensä Perkiön ja Huovin laulujen kohdalla käy.  Pienet sormemme nimittäin valitsevat usein itse cd:t kuulumaan, nappeja näppärästi selaillen ja tämä on ollut viime päivien top 1. Siitäpä johtuen toivoisinkin, että laulukirjoissa cd:t olisivat napakassa paketissa, eikä näissä levyjä naarmuttavissa pahvikoteloissa. Toivottavasti myös muut ovat löytäneet tämän uuden levyn, kotimaisia laatucd:tä ilmestyy kuitenkin vain pari per vuosi ja ainakin itselleni vaihtelu todella virkistää. Olen myös kuullut huhuja, että rautakaksikolta olisi tulossa lisääkin musiikkiantia lähivuosina, toivotaan näin, sillä näitä odottelee erittäin mielellään!


"Myy on pippurinuttura,
pieni kiukkuinen pää.
Myy on kirpeä tyttö,
Myy ei toiseksi jää.
Ei, ei, ei! Myy ei toiseksi jää."

- Hannele Huovi ja Soili Perkiö: Muumiperheen lauluhetki

8 kommenttia:

 1. Meidän lapset sai tämän joululahjaksi, ja kirjaa on luettu iltasaduksi sellaisenaan ja levyä soitettu lähes tauotta. Upea kirja, hyvää musiikkia. Mun käly bongasi tämän, ja olenpa iloinen, että teki, sillä itseltä tämä olisi mennyt ohi. Meillä etenkin esikoinen tykkää kuunnella musiikkia, ja itse tykkään siitä, että lasten levyt sopivat omiinkin korviin. Nipsun rohkeuslaulu on mahtava!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes! Hyvä joululahja siis sielläkin :). Minä en itsekään jaksa kuunnella jotain itselle epämiellyttävää, ainakaan loputtomiin. Syksy kuunneltiin Rölliä, tämä tuli kuin taivaan lahjana! :D

   Poista
 2. Tämä täytyy hankkia, Perkiö ja muumit riittää jo perusteiksi. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt voin sanoa, että kannattaa :)! Mukavia musiikki- ja lorutuokioita!

   Poista
 3. Jes, kuopuksen synttärilahja selvillä! :)

  Mähän olen lähettänyt Soili Perkiölle jopa fanipostia. :D Hän oli niin valloittava Pikkukakkosen konsertissa livenä ja tietysti kaikki se upea tuotanto, että oli pakko lähettää hehkutusta sähköpostissa. Hän vastasi ystävällisesti, totta kai. Soili ja Hannele on mahtavia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on jo kahdessa lastenkirjassa Hannele Huovin nimmari :D! Että fanilinjalla täälläkin!
   Mukavaa synttäriä teille, kun sen aika on!

   Poista
 4. Kiitos hyvästä vinkistä! Olen kyllä pannut tämän kirjan merkille, mutta jotenkin hupsusti ajatellut, että tässä on "vaan vaikeita nuotteja, joita minä en todellakaan osaa soittaa tai laulaa..". Nuo kuvat ovat jo niin herkullisen näköisiä, että täytyy harkita hankintalistalle pistämistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi mukana on tosiaan cd niin sen osaamme laittaa soittamaan :)! Kirjastoistahan löytyy myös cd:tä jos mietityttää ostaisko vai ei :).

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!