tiistai 23. joulukuuta 2014

Pekka Töpöhäntä ja joulutervehdys

Olemme lukeneet pitkin syksyä Gösta Knutssonin Pekka Töpöhäntiä kokoelmateoksesta Pekka Töpöhäntä (Gummerus, 2008, saatu lahjaksi). Kirjassa on viisi Pekka Töpöhäntä kirjaa ja luimme näistä kaksi ensimmäistä: Pekka Töpöhännan seikkailut ja Pekka Töpöhännan uudet seikkailut.


Knutssonin kieli tuntuu hyvälle lukea, se soljuu suussa ihmeen mukavasti (suomentanut Terttu Liukko). Nautin lukea näitä ääneen, tuntui siltä, että olimme päässeet kaunokirjallisuuden äärelle. Pekka Töpöhäntä saduissa on aina sama kaava: Pekka, tuo hännätön, hieman siis lähtökohdiltaan rassukka, ei olekaan mikään tussukka, vaan lopulta pitkän nenän saakin Monni ja muut Pekan kiusaajat. Kirjoissa on nimiensä mukaan pientä seikkailua ja jännitystä. Kirjoja lukiessani mietin usein, miten hyvin ja rohkeasti kirjoissa kuvataan erilaisuutta, kiusaamista ja siinä samalla sosiaalisia pelisääntöjämme- näin moraalia ja etiikkaa kivalla tavalla hipaisten. Kolmannen kirjan kohdalla Pekka Töpöhänta Amerikassa minulle ja esikoiselleni tuli olo, ettei huvittanut jatkaa. Olisimme mielellämme pysytelleet pohjoismaisissa maisemissa, joten jätimme kirjan toistaiseksi kesken.


Pekka Töpöhäntä kirjoja löytää myös lyhempinä kuvakirjoina lukukirjoina. Seikkailuiden jälkeen olemmekin lukeneet Pekka Töpöhäntä -kuvakirjoja erilaisella kiinnostuksella kuin aiemmin. Jotenkin ne varmaan muistuttavat noista seikkailu -kirjoista kivasti ja onhan Lisbeth Holmbergin kuvitus värikkyydessään kivan näköistä katseltavaa.

Joulukuun ajan olette voineet seurailla jouluhöpertämistämme kuvien kautta. Esittelin 24 (tarkalleen siis huomenna) meillä asustellutta joulu- tai talvikirjaa, jotka ovat omiamme tai kirjastolainoja. En ollut suunnitellut kirjoja sen kummemmin etukäteen, luotin spontaaniuteen, vaikka arvelin alunperin, että ne loppuvat vielä kesken. Totuus oli, että viime viikolla löysimme vielä uusia kivoja talvi- ja joulukirjoja kirjastosta, joten kirjoja jäi vielä paljon esittelemättä. Ja kun olen seurannut muita lastenkirjakalentereita- kylläpä niitä riittääkin!


Onhan tässä marraskuun pimeyden ja työtaakan alla käynyt perinteiset blogipohdinnatkin jälleen mielessä:"Rasitanko itseäni ihan turhaan bloggailemalla...?". Mutta totuus on, että luen oikeastaan päivittäin: luen iltaisin omia kirjoja, sillä se rauhoittaa minut arjen hektisyydestä ja luen usein illalla ja iltasatuna lapsilleni monia kirjoja. Ja totuus on se, että kirjat ja lukeminen on niin ihanaa, että siitä on kyllä kiva jutella ja kirjoitella muillekin! Bloggaus on siis monella tavoin antavaa, vaikka ajallisesti tämä ei ehkä ole pienten lasten kanssa työarjessa mikään neronleimaus. Vielä en ole kevään kirjoja siis kysellyt kustantajilta, mutta enköhän tuossa joulun jälkeen. Pahoittelen kuitenkin kovasti, että blogini on ollut hiljaisempi marras- ja joulukuut, sillä olen monesti saanut teiltä palautetta juuri aktiivisuudestani bloggaajana.


Toivotan teille todella rauhallista joulun aikaa. Toivottavasti ehditte rentoutua kirjojenkin lomassa ja nauttia toistenne seurasta- vaikka siinä samalla! Meillä tuoksuu juuri nyt joulumaustekakku, joten näihin tunnelmiin on hyvä lopetella, joulukuusen valojen lomasta! Hyvää joulua!


"No viimeinkin alkoi hämärtää. Pekka koristeli kuusen - oikeastaan se olikin vain kuusenoksa. Hän oli löytänyt sen kadulta ja pannut pulloon. Ja nyt hän kiinnitti kynttilän kuusen latvaan. Ja kaksi joulukuusen karamelliakin hän ripusti oksalle (toinen oli kyllä hiukan risainen). Hiukan joulukuusenvälkettäkin hän oli löytänyt jostain.
Kuusi oli oikein upea."

- Gösta Knutsson: Yliveto Pekka Töpöhäntä  

8 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Todellinen lastenkirjaklassikko! Hyvää joulua teille :))!

   Poista
 2. Hyvää joulua, pitäisikin lukea alkuperäinen Pekka Töpöhäntä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokke, nuo kaksi ensimmäistä alkuperäistä kirjaa ovat tosi symppiksiä, hyvällä tunnelmalla ja minusta niissä kieli on hiotumpi kuin jo kolmas Amerikassa kirja äkkiseltään tuntui. Sama fiilis ei välity myöskään kuvakirjoista, joissa teksti on toki järkevyyden vuoksi lyhyt ja napakka.
   Hyvää joulua Jokke!

   Poista
 3. Pekka Töpöhäntä on symppis! <3
  Kivoja lomapäiviä perheen kanssa & omia rauhallisia lukuhetkiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on :)! Oikein hyvää joulua teillekin ja pikkuvarpaiden vilinää! Tuo lukuhetkientoivotus oli hyvä, sitä toivoisin ehtiväni tehdä paljon mutta ensin on pitänyt huoltaa fysiikkaa kuntoon :)!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!