perjantai 14. marraskuuta 2014

Lue vielä yksi!

Onko suloisempaa kuin kirjat lukemisesta ja kirjojen ihanuudesta? No, on varmasti mutta kivojahan nämä ovat. Nappasin kirjamessuilta Kustannus-Mäkelän myynnistä melkoisen luottokaksikon Tracey Corderoyn ja Alison Edgsonin Lue vielä yksi!. Kirjan kansi oli suloinen kuten Edgsonin kuvitukset yleensäkin (suomennos Raija Rintamäki, 2012).Ja olipa hauska huomata, että jälleen kerran Mäkelän kirjoista löytyi oikein mukava suomennettu arkilukukirja. Kirjassa Pikkupupu ei tyydy pariin iltasatuun, vaan iltasatuja käydään lukemassa ihan lähisuvun voimin. Siltikään Pikkupupu ei ole tyytyväinen, vaan hän päättää kirjoittaa itse itselleen niin pitkän kirjan että!


Pikkupupu kirjoittaa mutta huomaakin, että kirjan idea loppuu nopeasti. Äiti vinkkaa, että pupu voisi kysellä kaverilta tarinaan lisäajatuksia. Niinpä pupu käy tapaamassa kavereitaan pöllöä, hiirtä ja sutta ja saa näin kirjaansa lisäjuonia.


Kirja on monin tavoin hauska. Siinä on juonensa mukaisesti ikään kuin kaksi, tai oikeastaan kolme tarinaa: perus "lisää iltasatuja" -tarina (juonen taajuus, johon moni kirja tyytyisi), lisätarinan etsiminen "klassisesti" eri eläimiltä ja kirjan etukanteen liitetty Pikkupupun satu, jonka lapsi voi värittää itse! Kirjan "oikeassa" tarinassa on viitteitä perussatuihin ja tietenkin ihana hassu loppu. Pikkupupun satukirjassa taas on hellyyttävää lapsenomaista spontaaniutta ja "kaikki on mahdollista" tarinointia. Kirja kannustaa yhdessä lukemiseen ja sadutukseen.Näinpä sitä taas huomaa, että peruskirjakin voi olla näennäisessä yksinkertaisuudessaan todella nerokas. Edgsonin hempeä kuvitus on varmasti monen mieleen, vaikka itse ehkä tykkään enemmän särmäkkäämmästä tyylistä. Minulla on joku juttu, että pidän siitä, että kuvat on selkeästi rajattu. Silti kuvitus on minullekin hempeäkuvituksen ykkösluokkaa. Mahtava kirja, ihan voin sanoa innostuneeni tästä ja tätä pystyy lukemaan monta kertaa ja lapseni tykkää ihan valtavasti. Siis: superiltasatukirja ja toimii myös sisaruslukuun.

Luetko sinä koskaan vielä yhden iltasadun?


"Kiitos avusta! Pupu huikkasi.
Sitten hän puhkui ja puhisi koko matkan takaisin kotiin!"

- Tracey Corderoy ja Alison Edgson: Lue vielä yksi!

7 kommenttia:

 1. Bleue, tässä yksi tosi hauska ja myös hyvin nappiinsa osuva teos lukumanista http://leenalumi.blogspot.fi/2011/09/kirjaston-henget.html Tunnistin itsessäni kaikki oireet kirjojen hamstrausta myöten.

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Leena, kuulostaisi jopa meikäläisen kirjalta :). Mistäs tiesitkin... Mutta katsotaan osuuko kohdalle :).

   <3!!

   Poista
 2. Vaikuttaapa kivalta kirjalta. Mä taivun joskus iltaisin lukemaan vielä yhden ;)

  VastaaPoista
 3. VINK: Huomenna luvassa "toivepostaus" eli joululahjakirjavinkkejä tältä vuodelta! *<:)

  VastaaPoista
 4. Joululahjavinkkejä otetaan mielellään vastaan! Olisko vähän isommillekin, sellaisille tokaluokkalaisille? Hanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tokaluokkalaisen kohdalla pitää varmasti olla jo tietoinen millaisista asioista hän tykkää. Myös sukupuoli voi vaikuttaa... Sinttu -kirjat on heppatytöille kiva juttu, pojille voi toimia esim tietokirjat tai sitten vaikka fantasia? Myös lukusujuvuus kannattaa ottaa huomioon. Jos lukeminen on vasta lähtenyt liikkeelle suosittelen lyhkäisempää, jotta sen jaksaa lukea ja lukeminen palkitsee. Mites Urpot ja Turpot? Reuhurinteet? Räppääjät? Vilttitossut? Tatupatt? Mauri Kunnas? Sarjakuvat? Kustannus-Mäkelän Banaani-sarja ohjaa myös lukutaidon mukaiseen kirjaan :). Tsemppiä hankintaan!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!