torstai 27. marraskuuta 2014

Lastenkirja-arvonta 27.11.-30.11.14!

Sininen keskitie -blogin lukijoita on nyt yli sata. Lupasin, että kun tämä innostus lastenkirjoja kohtaan on saavutettu, seuraa lastenkirja-arvonta. Töttölöö! Nyt on sen aika!


Olen aiemminkin arponut lastenkirjoja ja tavoitteenani on ollut valita kauden parhaita ja hieman erilaisia lastenkirjoja. Tällä kertaa arvon vuoden 2014 kolme kovaa kirjaa. Ja kolmelta eri kustantajalta. Olen äärimmäisen iloinen ja kustantajille kiitollinen, että sain juuri nämä kirjat, mitkä haaveilinkin teille saavani. Kaikkia kolmea kirjaa yhdistävät kotimaisuus, laadukas kuvituksen ja tarinan yhdistelmä, laadukas kieli ja taitava kuvitusjälki. Kaikissa kolmessa tarinassa on otettu lämmön ja hyväntuulisuuden kautta huomioon lastenkirjan ensisijainen kohde, eli lapsi, mutta taattu kauniilla kokonaisuudella myös aikuisen lukijan viihtyvyys kirjan seurassa. Jos minä antaisin kotimaisille lastenkirjailijoille palkintoja, olivat kaikki nämä kuusi tekijää listallani. Kirjojen esittelyt löytyvät oransseista linkeistä.

Palkintoina ovat:

1. Pirkko Haraisen kirjoittama ja Ulla Virkamäen kuvittama Empo ja oikea ystävä (Kustannus-Mäkelä, 2014). Nykyajan arvoja henkivä, kaunis kirja erilaisuudesta ja ystävyydestä, jossa vinkeästi ei ollakaan kotometsässä, vaan viidakossa ja viidakoin väreissä! Paranee joka lukukerralla.


2. Veera Salmen kirjoittama ja Emmi Jormalaisen kuvittama Puluboin ja Ponin pöpelikkökirja (Otava, 2014).  Tämä supersensaation saanut kirja on tulossa myös teatteriestradeille keväällä. Tosikot älkää vaivaantuko, sillä Puluboi -kirjoissa uskalletaan sanoa vaikeistakin asioista ja käsitellä arkea runsaalla huumorilla ja nerokkaalla kielileikittelyllä. Kuvitus on yksinkertaisen huippua.


3. Ville Hytösen kirjoittama ja Virpi Pennan kuvittama Ötökkämaan tarinat (Tammi, 2014). Kauniisti kerrottu satukirja, jossa sattuu ihan hassuja, lorutellaan, leikitään sanoilla ja mikä kuvitus. Kuvitus on niin kaunista, ettei tarvitse miettiä osataanko tässä maassa tuottaa laadukasta lastenkirjallisuutta.


Yhden (1/1) arpalipun arvontaan voit lunastaa näin:

1. Vinkkaa kommenttilaatikkoon yksi kotimainen (uusi tai vanhempi, kuvakirja tai joku muu) lastenkirja, mikä kannattaa lukea! Ilman vinkkausta, arpasi ei osallistu arvontaan.
2. Sekä jätä yhteystietosi (sähköposti/blogi), josta saan sinut mahdollisen palkinnon tiimoilta kiinni.
3. Voit kirjoittaa sulkuihin mikäli et halua osallistua jonkun tietyn kirjan arvontaan.
4. Arpajaisaika on ke 27.11.14 klo 7.00 -  su 30.11.14 klo 18.00.

ONNEA KAIKILLE ARVONTAAN!


"Kop, kop! Joulu oveen kolkuttaa.
Kop, kop! Joko sisään tulla saa?
Ei ihan vielä, nyt sytytän
vasta ensimmäisen kynttilän."

- Tuula Korolaisen runo Joulu oveen kolkuttaa, kirjasta Lasten oma vuosikirja (Lasten Keskus, 2014)

69 kommenttia:

 1. Oi, onnea sadasta lukijasta!
  Onpas kiinnostavia kirjoja arvonnassa, innolla osallistun. :)
  Kirjastosta meille päätyi luettavaksi Sanna Pelliccionin Onni-poika saa uuden ystävän. Kirja on oikein lämminhenkinen ja sympaattinen, julkaistu vuonna 2012. Se olkoon siis vinkkini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jonna paljon ja mahtava kirjavinkki Minerva Kustannuksen lastenkirjasta :)! Onni -kirjoja on täälläkin esiteltynä.

   Poista
 2. Suosittelen yhteisnidettä Yökyöpelit/Allakka pullakka Laura Ruohoselta. Sen hauskoista rytmikkäistä riimeistä ja värikkäistä kuvista nauttii vauvakin mutta runoista saa varmasti paljon vanhempikin irti.
  patikka at gmail piste com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kaisla, meillä on tainnut olla näitä kirjastosta lainassa mutta pitääpä kokeillakin joskus uudestaan :)! Hieno vinkki!

   Poista
 3. Minä suosittelen täydestä sydämestä Maukka ja Väykkä -sarjaa. Niihin olen rakastunut ja lapsetkin pitävät kovasti. :)

  (Jätän tuon Empon väliin, muiden arvonnassa olen mielelläni mukana.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maukat ja Väykät ovat meillä vielä täysin lukematta! Mutta Timo Parvela on varmasti monelle lapselle tuttu kirjailija. Kiitos Maija muistutuksesta.

   Poista
 4. En osaa suosittaa mitään, mitä et jo tietäisi, mutta onnittelut satasesta.

  En osallistu arvontaankaan.

  Monesti lapsille sopivat kirjat, jotka lähtevät lasten tasolta. Aikuiset eivät aina tajua tätä, sen vuoksi muiden vanhempien ja lasten vinkit ovat tärkeitä. Tärkeitä kanavia ovat sinun ja muiden vastaavan aiheiset blogit, lastenkirjat ovat nimittäin sangen kalliita, joten sääli ostaa lastenkirja, joka on vain aikuisten mielestä hyvä. Vinkkejä tarvitsevat myös lahjoja ostavat kummit ja mummit, yleensä mummeilla on käsitys, mistä lapset pitävät, kummeilla voi tosin olla tuoreempaa tietoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jokke todella paljon kommentistasi. Se lapsen näkökulmaan meneminen on vaikeaa, kun ovatpahan hekin yksilöitä het vauvasta lähtien, mutta yritän kyllä kovasti blogissani valaista sitä puolta ensin, sitten vasta aikuisen viihtyvyyttä. Olen myös sitä mieltä, että lastenkirjan tulisi ensisijaisesti viihdyttää lasta mutta hyvä, laadukkaasti tehty lastenkirja miellyttää myös aikuista- vauvakirjoista lähtien.

   Poista
  2. Minusta Nalle Puh on juuri tällainen kaksitasoinen lasten ja aikuisten kirja.

   Poista
  3. Totta :). Oikein parhaimmasta päästä! Olen jo vilautellut kirjaa esikoiselleni mutta ei ole vielä tarttunut tarjoukseen. Luimme vasta 2 kirjaa Pekka Töpöhäntää! Pitäisi ehtiä kirjoittaa niistä tässä joulukuussa.

   Poista
 5. Tatun ja Patun Suomi kannattaa ehdottomasti jokaisen lukea =). Mukaan arvontaan!
  siinatar@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on huippu ja usein lykkään sen myös ulkomaalaisille vieraillemme iltaluettavaksi :)! Kiitos, tulihan Tatupatutkin esille!

   Poista
 6. Onnea etapista! :) Olemme juuri lukemassa Jali ja suklaatehdas-kirjaa ja se on kyllä huikea. Itsekin viihdyn herkullisen ja humoristisen tarinan mukana. Mukana arvonnassa. pihinainen(at)gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti :)! Jali ei taida olla kotomaista tuotantoa... :)? Humoristisen lastenkirjat ovat minusta äärimmäisen tärkeitä, nimenomaan viihdettä lapsille, hyvää mieltä ja hassuttelua.

   Poista
 7. Kiitos kivasta blogista :) Luen lapsenlapsilleni aina silloin, kun tapaamme ja tietysti ostan heille kirjoja - uusia kirjakaupasta, mutta koluan myös kirppisten kirjakasat ja usein sieltä löytyy hyviä (ja hyvin pidettyjäkin) lastenkirjoja. Havukaisten Veera -kirjat sopivat hyvin n. +3-vuotiaille lapsille, niitä usein luemme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon palautteesta, nämä ilahduttavat aina ja antavat voimaa jatkamaan bloginkirjoitusta :)!
   Kirppikseltä todellakin löytää huippuja, joten ne kannattaa aina selata, kuten myös kirjastojen poistohyllyt! Veera -kirjoja olen lukenut yli kymmenen vuotta, ja hyviä ovat vieläkin :).

   Poista
 8. Mauri Kunnaksen Joulupukin laulukirja on ihana uusi tuttavuus! :)
  pieniatarinoita@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No on kyllä ollut :). Olen ihastunut siihen Soili Perkiön metslauluun, se on iiiihaaana. :)

   Poista
 9. Voi että, mä niiiiin haluaisin voittaa uuden Puluboin!

  Haluan suositella kahta aiempaa Puluboita, aivan hervotonta meininkiä! Puluboista aiemmin kirjoittelinkin, klik.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi teilläkö ei vielä ole uusinta :O! Omg! Jos ei arvonta osu kohdalle niin tiedän vinkin teidän joulupukille :))! Ja vinkki on tietysti ihan super. Nimim. taustalta kuuluu taas Puluboi äänikirjana.

   Poista
 10. Onnea, onnea, onnea! :) Mä vinkkailen tällä hetkellä kaikille mahdollisille Mauri Kunnaksen Herra Hakkaraisen aakkoset ja numerot -kirjaa. Meillä taitaa Hakkarais-addiktoitunut 2-vuotias oppia lukemaan ennen 4-vuotiasta tätä menoa. :'D

  hyllytonttu ät gmail piste cee oo ämmä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, olipa hyvä vinkki. Olemme viime viikolla lukeneet Tatun ja Patun oudot aakkoset kirjat (sisältää myös ylimääräisen kirjaimen :D ) ja tätäpä ei ollakaan luettu! Kiitos hyllytonttu ja iso tsemppihali joulukalenterin pitoon, ihana että saadaan sinulta sellainen!

   Poista
 11. Suosittelen Aili Somersalon Mestaritontun seikkailuja :)
  s.kansakoski(at)luukku.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sikurina, tämä kirja saikin monta ääntä :)!

   Poista
 12. Vinkkaan juuri lukemani ja hymyilyttäneen suosikkikirjailijani kirjan. Elikäs Roald Dahlin Kirahvi, Kaani ja minä. Kirja sopii monenikäiselle, pojalle taikka tytöllä, eläimistä pitävälle ja niille, joille huumori on tärkeä juttu.

  Osoitteeni on: valkoinenkirahvi@gmail.com

  (Empo)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, taitaa olla myöskin ulkomaista lähtöperää mutta varmasti mielenkiintoinen ja meillä vielä lukematta Dahlit kaikki tyystin! Huumoriakin on monenlaista, toinen kolahtaa toiselle ja niin päin pois :).

   Poista
 13. Oijoi, uuden Puluboin minäkin haluaidin :)

  Vinkkaan Onneli ja Annelin-kirjat. Elokuva joka perustui yhteen näistä kirjoista oli pitkästyttävä, vaikkakin suloinen.
  Itse kirjat ovat ihastuttava seikkailullisia, lapsuuteni suosikki :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on Onnelit ja Annelit lukematta ja katsomatta, joten hyvä muistutus :)! Veikkaan, että kuopukseni kasvettua nämä tulee lukuun.

   Poista
 14. Ihania uusia kirjoja, kiitos vaan vinkkauksesta! Yksi tykätyimpiä ja kauneimpia kirjoja - vielä hyvin ajankohtainen - on Pikku Pupun lahjatoive (Rebecca Harry) Kirja on saanut 2014 jatko-osan Pikku Pupun joululahja, jota en ole vielä katsonut. hippu(at)outlook.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi hippu :)! Tämä ulkoimainen kirja on esitelty näköjään Lastenkirjahyllyssä parivuotta sitten joulukalenterissa, näyttää tosi suloiselta ja uskon, että on varmasti ihana :)! Harmi ettei olla luettu tätä!

   Poista
 15. Mukana! Minäkin olisin tuon Hakkaraisen aakkoskirjan vinkannut, se on nyt se kestosuosikki kun aakkosia opetellaan. Kuopus omi ihan täysin Kaisa Raittilan kirjan Pikku Päkän purjopäivä jonka lainasimme viimeksi kirjastosta. Kuvitus natsaa kaksivuotiaalle ja kirja on tosi hassu jopa outokin välillä. Minua kirja naurattaa joten osaan suositella ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikku Päkän purjopäivä on mahtava ja sen haluaisin ehdottomasti omaan hyllyyni, mutten ole vielä löytänyt. Oli aikoinaan kestolainassa meillä ja muistelen että löytyy myös esitellyistä :). Joten SUPERvinkki!

   Poista
 16. Meidän 2-vuotiaiden kaksosten lempparikirjoja ovat Tomppa-kirjat (Kristiina Louhi). Suloinen kuvitus miellyttää myös äidin silmää. :) Saman tekijän Aino-kirjat muistan omasta lapsuudestani.

  Osoitteeni on kaksikauneinta@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tompat ja Ainot ovat aivan ihania. Meillä ollaan luettu niitä esikoiselle aivan hurjasti mutta myös kuopukselle. Kuopukselta piti laittaa Ainot välillä tauollekin kun ei muuta olisi luettukaan!

   Poista
 17. Mukana ehdottomasti. Itse suosittelisin Maria Turtschaninoffin nuortenkirjaa Helsingin alla. Lastenkirjoista suosikkejamme ovat tällä hetkellä Kristiina Louhen Tomppa-kirjat, Tiitiäisen runolelu ja runokokoelma Riimikissa kikattaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kia nuortenkirjavinkistä, luin juuri yhden nuortenkirjan ja janoan nyt lisää, joten tämä saattaa päästä henk.koht.lukuuni :)! Toki Finlandiavoittajakin olisi syytä lukea. Jokohan sinä olet lukenut sen?

   Poista
 18. Apua. Mä yritin kovasti miettiä mitä tässä suosittelisi tai kehuisi tai muuten vaan mainostaisi. Mauri Kunnaksen Rikut ja Roopet on meidän suosikkeja, mutta sanon kuitenkin "Onni-pojan kierrätyskirja", koska se on ajankohtainen ja kotimainen ja sympaattinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rikut ja Roopet ovat mieheni lemppareita :). Ja niitä pari löytyy siis myös meidän hyllystä. Niistä on kivoja pikkukirjoja ollut saatavilla. Onni -poikakirjat saivat jo toisen vinkkauksen, ansaitusti!

   Poista
 19. Ehdottomasti perinteiset Mikko Mallikas-kirjat ovat minusta lukemisen arvoisia, samoin kuin vähän vanhemmille lapsukaisille Timo Parvelan Ella ja Pate-sarja. :)
  sopeutuja(at)hotmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikko Mallikkaat ovat ruotsalaista laatua ja kestävät aikaa. Keväällä taisin esitellä Mallikas kokoelman :). Hyvin luettu meillä.
   Timo Parvelakin sai nyt toisen vinkkauksen, hienoa :)!

   Poista
 20. Onpa vaikeaa valita vain yksi suositeltava! Tällä hetkellä päädyn kuitenkin monen jo mainitsemaan Mauri Kunnakseen ja ajankohdan vuoksi Joulupukki ja noitarumpu. Ihana ja sopivan mystinen. :) Pidän Kunnaksen kuvituksesta muutenkin, hauskoja yksityiskohtia löytyy joka lukukerralla.

  (pitkospuut@hotmail.com)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunnas on selvästikin viestiketjun vinkatuin kirjailija, joka tukee kyllä käsitystäni, että on varmasti useamman kodin suosikki. Ovatkin vallan hienoja kirjoja. Noitarumpua en olekaan tainnut lukea mutta sen voisi vaikka ostaa itselle kun eteen sattuu (saattaa olla että löytyy kuitenkin joulukalenteristamme äänikrijana... :) ).

   Poista
 21. Meillä on ollu tosi suosittu viime aikoina
  Muumipeikko herää -luukkukirja.
  -minttu47-
  minttu47@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän onkin mainio talvikirja Riina Kaarlalta ja Sami Kaarlalta. Muistelen, että kaksikolta on tulossa keväällä -15 taas uusi pitempi muumukirja.

   Poista
 22. Mauri Kunnas: Riku, Roope ja Ringo -kirjat ovat kivoja.
  Hiisukas (hiisukas(at)gmail.com)

  VastaaPoista
 23. Mauri Kunnas: Joulutarinat.
  (mikko61422@jippii.fi)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se taitaakin olla kokoelma, jonka meinasin ostaa ihan vasta :).

   Poista
 24. Vähän isommalle lapselle ehkä, mutta itselle on lapsuudesta jäänyt mieleen Mestaritontun seikkailut.
  pauleceb(at)gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mestaritonttu mainitaan myös monesti tässä arvonnassa, täytyypä kokeilla kun lapset kasvaa, ehkä ensi vuonna? Kiitos Peace.

   Poista
 25. Edellisen kommentin lähetys taisi epäonnistua? Jos tulee toistamiseen, niin poista tämä :)
  Eli mieleen tuli ekana myös Aili Somersalon Mestaritontun seikkailut ja lisäksi vielä Lea Pennasen Piilomaan pikku aasi. Kiva arvonta :)

  annamaijam (at) gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo vain tämä oli tullut, eikä löytynyt roskiksenkaan puolelta joten hyvä, että laitoit uudestaan :).
   Piilomaan pikku aasi oli meillä äänikirjana lainassa mutta lapset ei vielä oikein lähteneet sille, en itse ehtinyt edes kuunnella !

   Poista
 26. Kotimaiset kirjat arvonnassa, tosi kiva juttu! Tällä hetkellä päiväkodin lukuhetkillä juonellista pidempää sarjaa, eli Heinähattua ja Vilttitossua. Niitä ovat omatkin lapset rakastaneet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos niin onkin, on tärkeää että kotimaisia lastenkirjoja on uutenakin :). Heinätossukin kävi meillä jo hyllyssä mutta lapset ei millään suostuneet sille, en tiedä miksi, mutta koetan varmasti uudestaan, koska luulen, että se kolahtaa vielä.

   Poista
 27. Harmillisen harvoin viime aikoina olen ehtinyt tänne, mutta arvontaa ei vain voi jättää väliin :).

  Vinkiksi haluaisin sanoa miehen eilisen kirjastolöydön, nimittäin upean luukkukirjan Kävellen ympäri maailman. Mutta tätä ei varmaan lasketa kotimaiseksi, koska tilaaja on britti ja alkuteos englanniksi, mutta kirjan pääosassa olevan kuvituksen on kuitenkin tehnyt ehta suomalainen Lotta Nieminen. Aivan mieletön kirja, joka innostaa saduttamaan lisää tarinoita! Mutta jottei arvonta menisi sivu suun, niin eilisestä kirjastokassista löytyi myös ihanat Tatu ja Patu keksintöineen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävellen ympäri maailman oli meillä myös kirjastolainassa ja siinä oli kyllä iso työ selvästikin tehtynä. Ihmettelin vain vauvakirjaosastoa niin runsaalle kirjalle, oli mielestäni parempi huomattavasti isommalle :). Sadutusidea olikin ihan super sinulta!

   Poista
 28. Kiva arvonta! Minä vinkkaan vanhaa, hyväksi koettua kirjaa. Meillä esikoinen jaksaa kuunnella joka mummolareissulla vähintään yhden Pupu Tupunan, vaikka ikää niillä on jo kymmeniä... :) anne.sakkinen(at)gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pupu Tupunat ovat klassikoita ja meillä niitä on minikirjoina :).

   Poista
 29. Upeaa, että näin moni on innostunut kotimaisista lastenkirjoista :)! Toivottavasti ensi vuonnakin saamme nauttia näin laadukkaista uusista kirjoista. Vaikka vanhassa vara parempi, on silti tosi tärkeää, että lastenkirjakulttuuri jatkuu Suomessa. Se on yhtä kuin arvostus lapsiamme kohtaan.

  VastaaPoista
 30. Aivan mahtavaa tällainen arvonta, josta pääsee poimimaan hyviä kirjavinkkejä ja virkistämään muistiä mitä kaikkea sitä onkaan lastenkirjoissa tarjolla. Kirjasuosituksena annan Hannu Tuomaisen Niko - lentäjän pojan tarina. Vähän vanhemmille lapsille huikean jännittävä seikkailutarina. Osallistun mieluusti kaikkien vaihtoehtojen arvontaan.
  teija(dot)lento(at)elisanet(dot)fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi Kiitos tiiti! Niko lentäjän poika, olikos tästä elokuvakin ihan tehty? Meille vielä tuntematon, mutta pistetäänpä muistiin :).

   Poista
 31. Kiitos ihanasta blogistasi! Minttu kirjat on meidän pikkutytön suosikkeja, ja samoista tykkäsin itse lapsena. Mintun luontokirja on loistava!
  Mikä tahansa arvontakirjoista olisi mieluisa.
  -Shiva-
  suddenconnection(at)hotmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mintut on kanssa klassikoita! Hyvä, että täällä onkin paljon erilaisia vinkkejä, ihan yllätyin kun aloin lukemaan näitä kommentteja nyt oikein ajan kanssa :)!

   Poista
  2. Hei Shiva! Sähköpostisi ei toimi, laittaisitko minulle sähköpostia, niin saat voittosi!

   Poista
 32. Ui, uusia tuttavuuksia nuo kaksi ensimmäistä. Kirjavinkkinä Jukka Itkosen Astronautin rusinapulla. En jaksa lähteä tarkistamaan, mutta hämärä mielikuva minulla on että olisit postannutkin tästä kirjasta, muistankohan oikein....
  Kaikkien kirjojen arvonnassa, mutta suosikkina Ötökkämaan tarinat.
  ahlfors(at)suomi24(piste)fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Astronautin rusinapulla löytyy myös meiltä, pitäisipä ottaakin lukuun taas! Kiitos!
   Ötökkämaa on minusta hyvä :).

   Poista
 33. Mauri kunnas ja joulupukki ja noitarumpu on tosi hyvä. Salli.moilanen36@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunnas sai taas äänen :)! Ja joulunaikaan Kunnakselta löytyykin monta hyvää kirjaa, joista yksi pääsee myös intajoulukalenteriini, mikä ilmestynee varmasti säännöllisen epäsäännöllisesti... :)

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!