torstai 20. marraskuuta 2014

Lasten oma vuosikirja

Tiedättekö mikä päivä on tänään? Lapsen oikeuksien päivä. Nämä ja hyvin monet muut keskeiset ja hieman vähemmän tunnetut juhlapäivät löytyvät mukavasta uudesta Lasten omasta vuosikirjasta (Lasten Keskus, 2014, pyydetty kustantajalta). Tuula Korolaisen ja Riitta Tuluston valtavan monipuolinen ja iso työ on kruunattu upealla, raikkaalla Maija Hurmeen kuvituksella.
Kirja alkaa talvesta, uuden vuoden aloituksesta ja etenee vuodenkierron mukaan loppusyksyyn ja jouluun. Kirjassa esitellään aikajärjestyksessä liputuspäivät, kirkkopyhät ja muita merkkipäiviä. Kirja kertoo juhlapyhien ja niihin liittyvien perinteiden historiasta ja avaa almanakan päiväyksiä, joiden taustat ja merkitykset lienevät monelle meille aikuisellekin hieman hämärän peitossa. Suomalaisen perinteen lisäksi kirjasta löytyvät muun muassa Kiinalaisten uusi vuosi ja muslimien ja juutalaisten juhlapäiviä. Onpa mukana myös Kirjan ja ruusun päivä, Luonnonkukkien päivä ja Autoton päivä!


Kirja on todella hyvä esimerkiksi lasten päivähoitoryhmille ja kouluille aamunavauksiin ja muiden iän ikuisten aamupiirien piristäjäksi. Kirjasta löytyy päiviin liittyen jos jonkinlaista: satuja, kirjavinkkejä, loruja ja varsinkin Hurmeen kauniita kuvituksia. Kirja toimii täysin myös näin perheen kesken luettuna. Se on kuin varamuisti, kun äiti ei tiedä. Miksi lippu liehuu? Katsotaanpa kirjasta!Tällaisten tietokirjojen tekeminen ja uskomattoman tietomäärän kerääminen ja asettelu näinkin selkeään muotoon, silti nykyaikaisella tavalla kiehtovassa ulkoasussa, on hatunnoston arvoinen työ. On upeaa, että aika ajoin saamme kansien väliin koottua omaa kulttuuriamme ja perinteitämme, varsinkin aikana, jossa maailman ovet ovat auki ja mietimme omaa paikkaamme tässä kaikessa tuulessa. Mielestäni tällaiset kirjat arvostavat juuriamme ja antavat meille mahdollisuuden tutustua niihin taas yhdellä tavalla uudestaan.Tänään on Lapsen oikeuksien päivä ja tästä puhuessani esikoiseni totesi, että kaipa sitä siis juhlitaan? Tai ainakin voisimme menetellä niin, että hän saa määrätä mitä tehdään. Noh, ihan näin ei kuitenkaan Lapsen oikeuksienkaan päivänä tehdä, sillä mielestäni lapsen ensioikeuksiin kuuluu turvan tunne ja sen me aikuiset luomme rajoilla ja rakkaudella. Toiveita voi toki aina juhlapäivinäkin kuunnella ja jopa arjen lomaan neuvotella! Tänään julkistetaan myös Finlandia Junior -palkinnon voittaja. Seurataanpa mielenkiinnolla, kun kerran lastenkirjoista tohistaan ihan turuilla ja toreilla asti.

Pst. arvontaa tulossa piakkoin, jo kaksi ihanaa kirjaa saatu palkinnoiksi, vielä yhtä kosiskelen, mutta pysykää linjoilla :)!


"Kun lapsen oikeudet toteutuvat, lapsi saa elää terveenä ja kylläisenä, käydä koulua ja kasvaa ilman väkivaltaa ja syrjintää. Aikuiset myös ottavat päätöksissään huomioon lapsen edun ja kunnioittavat lapsen näkemystä."

- Tuula Korolainen, Riitta Tulusto ja Maija Hurme: Lasten oma vuosikirja

8 kommenttia:

 1. Toihan olis ihan huippu kirja mulle töihinkin! Kiitos taas vinkistä :)

  VastaaPoista
 2. Täähän kuulostaa ihan tajuttoman hienolta kirjalta! Menee ehdottomasti ostoslistalle.

  Meillä oli mun lapsuudessa kirja nimeltä Meidän perheen kirja, joka kertasi vuodenkiertoa, vanhoja perinteitä ja tapoja. Askarteluvinkkejäkin siellä oli, ja muutama ruokaresepti. Rakastin sitä kirjaa ja erityisesti kirjan puhuvaa lammasta. Tunsin suorastaan fyysistä haikeutta tajutessani, etten koskaan voi saada itselleni puhuvaa lammasta, koska lampaat eivät puhu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten ihana muisto! On jännä miettiä mitkähän kirjat, kuvat, muut asiat on niitä mitkä jää omien lasten mieleen :).

   Poista
 3. Vau, tämän haluan ehdottomasti! Sille tulee varmasti töissä käyttöä. Kiitos esittelystä. :)

  VastaaPoista
 4. Hei kiitos esittelystä! Olen kuullut kirjasta ja nähnyt sen kannen useammassakin paikassa, mutta en ollut vielä saanut tilaisuutta kurkistaa sisälle. Vaikuttaa tosiaan erittäin kätevältä kirjalta esimerkiksi meille päiväkotiin (juurikin niihin aamupiireihin)! Kirjassa näyttää olevan mukava pedagoginen aspekti mukana, mm. kirjallisuusvinkit ym. Arvostan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti kommentistasi. On tosi kiva, kun kirjat tavoittavat kohderyhmäänsä näin kivasti :). Tosiaan tässä taisi olla jopa leivontavinkkejä ja kirjavinkkejä oli useammassakin kohdassa, joten hyvin monipuolinen on, enkä varmaan ihan kaikkea näin selailemalla ja tarpeen mukaan lukemalla vielä tajunnutkaan.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!