keskiviikko 5. marraskuuta 2014

Iso luontokirja

Kiinnitimme heti esikoiseni kanssa huomion Isoon luontokirjaan, kun se oli saapunut kauppaan. Meillä lapset tykkäävät tosi paljon eläimistä ja mm. eläinohjelmista ja tarkemmin sanottuna Meidän planeetta nimisestä dvdsarjasta, joka on muuten ihan huippu. Kuitenkin maltoin olla ostamatta kirjan heti, koska muistelin pyytäneeni sen kustantajalta. Uusia lasten tietokirjoja tupsahtelee aika ajoin mutta hyvän löytäminen, se riippuu mielenkiinnon kohteista ja lukijan nirsoudesta. Iso luontokirja oli meille postiin tupsahtaessaan sellainen kirja, joka lähti suoraan esikoiseni (ja myös kuopukseni) lähes päivittäiseen käyttöön ja on ollut sitä viimeiset pari kuukautta.
Satoja luontokirjoja kirjoittaneen David Burnien Iso luontokirja (Otava, 2014) esittelee yli 1200 lajia. Kirjassa on 300 sivua ja 1500 mahtavaa värikuvaa. Voisipa luulla, että kirja on liian täysi ja luettavaksi mahdoton. On toki ihan varmaa, ettei kukaan meistä opi kaikkea tästä kirjasta. Ehkäpä kaiken lukeminenkin voi olla aika harvan suoritus mutta mielestäni näitä "mielenkiintoisia kirjoja", kuten esikoiseni tietokirjoista toteaa, luetaan oman mielenkiinnon mukaan: mikä kohta milloinkin sattuu kiinnostamaan. Tai sitten sitä vain selaillaan... Mutta itse asiassa tässä kirjassa yllätyin jopa siitä, miten mukava luettavuus kirjassa on.


Kirja on jaoteltu ytimekkään alustuksen jälkeen: mikroskooppisiin eläimiin, sieniin, kasveihin, selkärangattomiin, hyönteisiin, kaloihin, sammakkoeläimiin, matelijoihin, lintuihin ja nisäkkäisiin. Kunkin yläkäsitteen alla kerrotaan ensimmäisellä sivulla jotain perustavanlaatuista faktaa kyseisestä ryhmästä. Esimerkiksi kaloissa kerrotaan evistä, pyrstöstä ja kiduksista. Etusivulla on myös selkeä Tunnuspiirteet -laatikko, jossa kerrotaan lisääntymisestä, elinoloista, liikkumisesta ja onko eläinryhmä tasa- vai vaihtolämpöinen. Tämän jälkeen yläkäsitteen alla olevia ryhmiä esitellään sivu kerrallaan. Esimerkiksi Lintujen alle tulevat strutsilinnut, riistalinnut, kyyhkylinnut, papukaijalinnut... Ja jokaisella sivulla on useita kuvia tähän ryhmään kuuluvista eläimistä, josta jokainen on merkitty numerolla ja alaosasta voi lukea numeron mukaisesti kuvan eläimestä lyhyesti jotain mielenkiintoista faktaa.
Olin tosiaan yllättynyt miten näin valtava kokonaisuus oli saatu selkeään muotoon käsitteiden hierarkian ynnä muun jo esitellyt kautta (suomentaja Tanja Kontrolle iso hatunnosto!). Katsoessani tarkemmin, huomasin, että kirjan "DK -kirja", jonka olen aiemminkin huomannut kustantavan mielestäni poikkeuksellisen laadukkaita tietokirjoja lapsille ja nuorille. Isossa luontokirjassa riittää varmasti tarkasteltavaa, tutkittavaa ja ilakoitavaa todella monenikäisille, lähes tulkoon vauvasta vaariin. Kuvia on niin paljon, että kirjaa voi selailla ajoittain varmasti vuosikausia, eri aikoina ehkä eri asioista kiinnostuen. Ainoastaan parissa isommassa kuvassa huomasin, ettei kuvan laatu ollut ihan niin tarkka kuin noin 99% kirjankuvista on, joka tuntui aivan turhalta muuten niin upeassa kirjassa.
Koska kommenttilaatikkoonkin on jo tullut kirjavinkkipyyntöjä pukinkonttiin, niin tässäpä aivan loistava joululahjakirja kaikille eläintiedonjanoisille lapsille. Alakoululaiset ovat oikein primaarikohderyhmää mutta kyllä tämä uppoaa jo eskareille ja viskareille ja näköjään jopa kaksivuotiaille (sen verran kun aina malttaa). Lasten tietokirjat on tosi kiva yhteisluvun alue, koska ne hämmästyttävät myös aikuislukijaa ja antaa taas eri tavalla sitä yhteislukemisen hurmaa. Joten kannattaa tutustua tähänkin! Esikoiselta kirja sai: sata pistettä.

***

Ja VINK: Helsinkiläiset ja siellä vuoden vaihteen aikana piipahtajat, olettehan huomanneet Lastenkirjallisuustalon Tarinoiden puiston tapahtumakalenterin sekä lastenkirjakuvitusnäyttelyn!
Toinen VINK: Rouva Huu on virallistanut varjolistansa Finland Junior -palkinnon saajaksi blogissaan Lastenkirjahylly.  Saattoipa allekirjoittanutkin innostua varjoilemaan harrastelijatason taidoillaan blogin kommenttilaatikossa (nimimerkillä Puluboin äänikirja kuuluu nytkin lastenhuoneesta). Viralliset JF palkintoehdokkaat saamme tietää huomenna!


"Sana "madot" tarkoittaa monenlaisia olioita. Useimmilla niistä on litteä tai pyöreä ruumis sekä pää ja häntä. Siinä missä jotkin madot ovat pienempiä kuin piste, matoihin kuuluu myös maailman pisimpiä ja laihimpia eläimiä, jotka ulottuvat pitemmälle kuin 50 metrin uima-allas."

David Burnie: Iso luontokirja

8 kommenttia:

 1. Oi että, tää vois olla hitti. Joululahjahitti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja sitten hitit on vielä jouluksi esittelemättä (hehee eli joululaulukirja, joka odottaa kiltisti hyllyn päällä, että blogisti aloittaa joululaulukuuntelun :D).
   Mut ihan tosi kiva lapsille jotka tykkää selailla tällaisia isoja tietokirjoja :).

   Poista
 2. Tämä kolahtaisi varmasti meilläkin. Upeannäköiset kuvat! Kiitos sekä meno - että kirjavinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja kuvia riittää :)! Ja löytyy vaikka minkälaista: söpöä ja ehkä vähän ihmeellistäkin :). Ole hyvä :)!

   Poista
 3. Tämä kirja vaikuttaa tosi kiinnostavalta! :) Poitsuviisvee on kovasti faktakirjojen perään, etenkin luontojuttujen. Kivan isot kuvat! katsoan jos silmiisi osuisi joskus lasten akvaariokirja, sellaisesta olisi mahtavaa saada esittely. Eilen poika sai aikaan yllättyneen ilmeen myyjän kasvoille kommentoimalla eläinliikkeessä kultakaloja että meille muuten voisi hankkia niitä, mutta meidän isossa akvaariossa on liian lämpöionen ja pehmeä vesi kun kultakalat tykkää viileästä ja kovasta vedestä :D Olen ehkä muutaman kerran joutunut eläinkaupassa perustelemaan miksi meille ei voi ottaa kultakaloja. on mennyt oppi perille. Asiapitoinen, mutta lapselle suunnattu akvaariokirja olisi varmasti ipanan mielestä ihan huippu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin suositella pukinkonttiin. Hintaan nähden (olisiko 25e ollut marketista), todella kannattava ostos. Ei lopu selailu kesken.
   Akvakirjaa ei ole tullut eteen, harmi kyllä. Yksi merikirja, vanhempi, oli esittelyssä kesällä mut sitä ei varmaan saa enää mistään. Kalakirja ois kyllä jees, mutta tosiaan, tästäkin ne löytyvät.

   Poista
 4. Kai tätä sais aikuisetkin toivoa joululahjaksi? Olen aina innoissani, jos julkaistaan lapsille hyviä tietokirjoja (luonnontieteistä), tämä vaikuttaa kivan visuaaliselta ja mainiota että on myös tekstillisesti hyvä. Kyllä kelpais.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kyllä minäkin olin tästä tosissaan innoissani, eli kyllä!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!