lauantai 1. marraskuuta 2014

Helsingin kirjamessuilta

Viikko sitten kävin Helsingin kirjamessuilla. Ja vaikka aikataulujen sumpliminen (miksi kaikki sattuu yhdelle viikonlopulle?) tekikin päänvaivaa, oli messuilla käyminen ja matka Helsinkiin jälleen kerran mahtava irtiotto arkeeni. Kävin messuilla kahtena päivänä ja sen lisäksi kävin katsomassa Sibelius näyttelyn Ateneumissa (jossa oli jo vähän kertauksen fiilis) ja tanssia Aleksanterin teatterissa.Tarinalaakso oli saanut kasvojen kohotuksen paikkansa suhteen. Teltta oli pienempi ja sinänsä kotoisampi, joskin eihän sinne varmasti montaa kuulijaa sopinut. Ohjelmassa oli työpajoista haastatteluihin, joista haastattelut olisin kyllä melkein toivonut ihan oikealle lavalle, kuten muutkin kirjailijahaastattelut. Itse näin hetken mm. Tatu ja Patu -pajaa, Anniina Mikaman haastattelua ja suun auki loksauttavaa Dog'y'Dog -showta, josta ehkä minun tulee pitää kirjaimeni kurissa. Tärkeintähän on, että kukin löytää mielekästä lukemista... Aivan kuten bloggaajat Amma ja Lumiomenan Katja totesivat haastattelussaan.


Kävin kuulemassa myös Mauri Kunnaksen haastattelua. Kunnas kertoi, että uni kiinnostaa häntä ja ehkä siksi Hakkarainenkin on syntynyt. Kunnas pohti mitähän tämä tarkoittaneenkaan ja minulle tuli kuulijana heti mieleen, että entä jos Hakkarainen onkin Kunnaksen alter ego! Kunnas kertoi, että Herra Hakkaraisen uusin kirja oli syntynyt kustantajan ideasta ja hän kertoi, että kirjoja tehdessään päiväunet maittavat makeasti.Aikuiskirjailijoista kävin kuuntelemassa Anna-Leena Härköstä ja jopa hakemassa aikani kuluksi hänen uuteen kirjaansa nimmarin. Nimmareita sain myös lastenkirjaostoksiini Niina Withilta ja Ella Brigattilta, joista jälkimmäisen kirjan sain myös blogiin esittelykappaleeksi. Brigatti kertoi kuulumisia Frankfurtin kirjamessuilta, jossa oli ollut edustamassa kirjaansa (Hgin messuillakin oli kirjahahmomaskotti mukana) ja totesi, että aika vähän kotimaista lastenkirjallisuutta oli hänen mielestään tilaisuudessa markkinoitu. Hmm.


Kävin myös kuulemassa Tommi Liimatan uusimman, "autobiografisen" Jeppis -kirjan teosta, jonka olen esitellyt Kirjapolkuni -blogin puolella. Kirjailija kertoi, että kirja oli suututtanut yhden mutta muut lähipiiriläiset olivat olleet lähinnä innoissaan. Jeppisläiset varsinkin. Liimatta varmisti myös arveluni, että Jeppis II tulee kauppoihin 2016. Ensi vuonna monitaituri Liimatta julkaisee sarjakuva-albumin (voi kun muistaisin tutustua!).


Messujen parasta antia, ystävien tapaamisen ja kustantajaedustuksiin tutustumisen lisäksi (Kustannus Mäkelällä ja Lasten Keskuksessa on ihania ihmisiä töissä!), oli sunnuntain Kirsi Kunnaksen haastattelut. Toinen haastattelu oli alunperin Kirsi Kunnaksen elämänkerran Sateessa ja tuulessa kirjoittajan, ihastuttavan Leena Kirstinän. En ole lukenut kirjaa vielä (kirjasta ei ilmeisesti tehty pyydettäenkään blogijakeluita, ainakaan tänne asti, heh) mutta tulen varmasti kirjan joskus ostamaan. Kirstinä kertoi Kunnaksen aikaansa edellä olevasta monitasoisesta tavasta runoilla niin aikuis- kuin lastenrunoissa. Kirstinän puheesta kuulsi valtava arvostus ja syvä kiitollisuus Kunnasta ja Kunnaksen tuotantoa kohtaan. Lavalle pyydetty Kirsi Kunnas suhtautui Kirstinän sanoihin kansanläheisellä tyylillään itseään jalustalta laskien ja kättään ilmaan huitaisten.


Lähes 90-vuotias Kirsi Kunnas puhui jälleen kerran kauniisti ja älykkäästi kielen tärkeydestä. Kunnas kertoi kuinka runo, kieli ja ääni ovat maagisia. Kunnas avasi äänen ja kielen tärkeyttä kertomalla, kuinka jäämereltä oli löytynyt hyvin vanha, luusta tehty huilu. Ja että kuinka se ihminen on luuta pitäessään tiennyt tekevänsä siitä huilun, ja tiennyt, että sen ääni soi niin kauniisti... Kunnas liikuttui kertomuksestaan itsekin, aivan kuten varmasti kaikki tämän tarinan kuulijat. Vieruskaverini eturivissä nieleskelivät kyyneliään samantahtisesti ja Kunnaksen luoma lämpö ja viisaus lämmitti meitä. Kokemus oli sanoinkuvaamaton. Maagikko Kunnas oli lumonnut meidät.


Lisäksi kävin kuulemassa Kunnaksen runoja, jossa runoilija itse esiintyi lähes kokonaan yksin omia runojaan lukien. Ihmiset olivat tulleet kuulemaan jo edellistä puhujaa sitä varten, että varasivat paikan kuullakseen Kunnasta. (Aivan liian) Pienen lavan edus täyttyi hiljaisesti Kirsi Kunnasta kunnioittavista ihmisistä ja Kunnaksen toive, että kuulijat löytävät oman tilan runojen kuunteluun taisi täyttyä monenkin kohdalla. Kirsi Kunnas toivoi meidän lukevan runoja ääneen. Muistetaan tämä. Ja luetaan edes lapsillemme.


Messujen anti oli siis monin tavoin hyvä. Mutta myös kirjallinen. Kuvissa löytyy messulöytöni lastenkirjojen osalta ja vielä pari kirjaa unohtui ostaakin. Nyt on hyvä käpertyä kirjan kera sohvan nurkkaan ja nautiskella mukavista muistoista. Ensi vuonna uudestaan.
Hei, ja käsi pystyyn kuka kannattaa kirjamessuille Kirsi Kunnas -lavaa (vai lieneekö tällainen jo jollakin muulla messulla olemassa)?


"Kirja ei ole kuollut!!"

- messuilla kuultua

6 kommenttia:

 1. Voi miten ihanalta kokemukselta kuulosti :) olisipa aikamoinen unelmien täyttymys joskus siirtää itsenikin kuuntelemaan Kunnaksia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa siirtää :)! Ja matkaseuraan mahtavaan, liittyä- totta kai saa :).

   Poista
 2. Olin kuulemassa Kunnasta Tampereen Tapahtumien yössä viime elokuussa ja kyllä hän on edelleen karismaattinen esiintyjä.

  Ihanat messut sinulla! Minäkin pyörin Tarinalaaksossa melko tovin ja pidin paikasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että olit messuilla ja pidit :). Lastenhoitopaikkakin oli minusta paremmin siinä ja jotenkin mukavampi sijainti.

   Poista
 3. Mukana kirjamessuraportti. Ihanaa, että olit kuuntelemassa Ammaa ja minua (olisit tullut moikkaamaan esityksen jälkeen :)). Kirsti Kunnasta olisi halunnut kuulla, mutta minulla oli hänen esiintymisensä aikana työperäinen meno.

  Hauskaa oli messuilla. Ehkä hieman uuvuttavaa, mutta antoisaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taisin lähteä siitä hieman kesken johonkin. Olisin kyllä muuten tullut tervehtimään sinua :). Minä otin aika rennosti tänä vuonna messuilla, sopivasti kaikkea. Mietin jopa jaksaisiko ensi vuonna kolmena päivänä hmm.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!