maanantai 10. marraskuuta 2014

Ella Brigatti: Sängynaluskansa

Kirjamessuilla hengaili vihreä möttiäinen, eli maskotti. Oli hauska nähdä, että lastenkirjoja markinointiin näin! Kävellessäni maskotin ohi kirjailija Ella Brigatti halusi kertoa minulle hieman kirjastaan Sängynaluskansa. Sain blogiini kirjan esiteltäväksi. Lisäksi sain äänikirjan kirjasta.Sängynaluskansa (Kulttuurikioski osk, 2014) on tummin värin kuvitettu lastenkirja. Brigatti, eli myös kuvittaja itse kuvasi, ettei se ehkä ole kotimaisesti tavallisin kuvitus. Sängynaluskansa kertoo Vilkku otuksista, jotka asustavat sängyn alla. "Vilkut ovat ystävällisiä ja lempeitä otuksia, jotka nukkuvat päivällä ja lähtevät liikkeelle hämärän tullen.".


Tarinan satumainen ja lämmin idea on mielestäni kiehtova ja lapsenikin kiinnostui kuulemaan mitä ihmeen kansaa se tämmöinen on. Kirjassa oli myös hassutteleva ja höpöttelevä sävy sekä mukana on loruttelua (Tomi Sientola). Nämä ovat aina mukavia tasoja lastenkirjoissa. Kirjassa esitellään paljon vilkkuja, joiden nimet ovat kyllä varsin erikoisia, kuten Hälytysäänenkantaja Volyymi. Kävikin niin, että lukiessani useat otuksien ja paikkojen nimet veivät hieman liikaa huomiotani kirjan mukavalta sadulta ja jouduin ikään kuin pinnistelemään, että pysyin/pysyisimme mukana. Pitkähkössä lasten kuvakirjassa (38 sivua) on myös seikkailun tuntumaa, kun yksi otuksista, Vihne, joutuu imurin kitaan. Tämä ei kuitenkaan olekaan Vihnesta ollenkaan pelottava juttu, kuten hyvin monesta imuria inhoavasta lapsesta, vaan Vilkut pitävät jännityksestä ja mikä on kamalaa voi olla myös ihanan kamalaa. Seuraavaksi Vilkut saavat vihaisesti kuvitetun koiran kannoilleen kahdella aukeamalla, mutta siitäkin selvitään ja lopussa tietysti juhlitaan sillä: "Ensin huvi, sitten työ!".Jäin miettimään, millainen Sängynaluskansa olisi ollut jos se olisi kokonaisuudeltaan hieman vanhemmille lapsille suunnattu kuin runsaasti kuvitetusta kirjasta äkkiseltään itse päättelin. Vilkkujen maailma on kiehtova ajatus ja tiedänkin, että kirjoja on tulossa lisää. Lapseni naureskeli monellekin vilkun höpinälle (esimerkiksi sille, että kamala voikin olla ihanan kamalaa) ja mutta lopuksi hän oli kuitenkin hieman mietteliäs kirjan suhteen. Tämä kuvasi kenties myös omaa mielikuvaani kirjasta ja jäämme odottelemaan toista osaa mielenkiinnolla.

Onko teille Sängynaluskansa tuttu?


"Lastenhuone on pimeä ja hiljainen.
Kaikki nukkuvat jo.
Tarkkakorvaisimmat saattavat kuulla 
pimeyden keskeltä pientä supinaa."

- Ella Brigatti: Sängynaluskansa

12 kommenttia:

 1. Eipä ole tuttu mutta kiinnostavalta kuulostaa.

  VastaaPoista
 2. Tämä kuulostaa kyllä hauskalta! Täytyy pitää silmät auki kirjastossa. :)

  VastaaPoista
 3. Minua ihastuttaa nuo käytetyt värit kovasti noissa kuvituksissa. olen itse kovasti tuollaisten ronskien punaisten ja oranssien sävyjen roiskija kanssa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aah, niinpä tietysti :)! Mukava värikylläisyys minustakin, vähän vaihtelua massaan!

   Poista
 4. Löysin juuri blogisi, kun etsin jouluaiheisia kirjoja tenavilleni. Tännepä pitää palata uudelleenkin, kiitos vinkeistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti, jospa löydätte lahjapaketteihin juuri tarpeisiin sopivat kirjat :)!
   Tämän vuoden kirjat löytyy ainoastaan sivupalkista kalenterin kautta, en ole ehtinyt siirtää niitä tuonne ylös kuvakirjojen ym alle :(.

   Poista
 5. Kirja nro 2 Sängynaluskansa Karnevaalit ilmestyy 26.3.2015! Terveisin lastenkirjailija Ella Brigatti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Kiitos ilmoituksesta :)! Lapseni ovat viime viikkoina kuunnelleet tämän äänikirjaa useampana iltana, joten ilahtuvat uutisesta varmasti.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!