sunnuntai 12. lokakuuta 2014

Vanhoja satuja uusissa kuvissa ja mahdollinen satuhaaste 2014 (?)

Sain ylläripostina Karistolta Kauneimmat iltasadut, jonka on kuvittanut Scott Gustafson (2014, suomentanut Leena Perttula). Kirjasta löytyvät seuraavat sadut: Maalaishiiri ja kaupunkilaishiiri, Prinsessa Ruusunen, Kilpikonna ja jänis, Tarina pikku-Sambhasta ja tiikereistä, Bremenin soittiniekat, Kolme pukkia, Leijona ja hiiri sekä Jaakko ja pavunvarsi. Lopussa on kuvittajan mietteitä hänen kauniista ja varsin viimeistellyistä maalauksistaan.Vanhojen satujen ääressä tulee itselleni usein nostalginen ja erilailla "arvokkaampi olo". Ovatkohan kuvittajatkin klassikkosatujen edessä nöyrempiä kuin toisen työn ääressä? En tiedä. Sen verran saduista vieraantuneeksi minä meidät kuitenkin arvasin, etten valinnut Kauneimpia iltasatuja iltasaduiksi, koska en ollut varma miten brutaaleja versioita edessäni olikaan. Myöskin esikoiseni halusi valita, että sadut luetaan päivällä illan sijasta, kun sitä häneltä kysyin. Mutta kun luimme näitä satuja, meinasi poikani myöhästyä jumpastaan, sillä emme meinanneet malttaa lopettaa kahteen eikä kolmeenkaan satuun, vaan lisää piti saada.Saduissa on eri lailla lumoa. Ne pistää ihmettelemään ja avaa maailman rajat äärimmilleen. Sadut antavat myös siipiä leikeille mutta pohdituttavat arvoillaan ja muistutuksillaan myös meitä aikuisia. Kuinka paljon teillä luetaan vanhoja satuja? Meillä on joitakin satukokoelmia ja niitä luetaan aika ajoin mutta välillä ne unohtuvat hyllyyn pölyttymään.


Tänä vuonna satupäivää vietetään ensi viikon lauantaina 18.10.2014. Viime vuonna luimme satuja yhdessä oikein urakalla, vieläkö joku muistaa? Tässä vielä kooste satupäivästä 2013.

Oliskohan tänä vuonna tilausta samanlaiseen satukamppanjaan? Lukisimme vaikka vain uusia satuja, tai vain vanhoja vai kaiken maailman satuja? Valloittaisimmeko maailman karttaa satujen kautta? Olen itse tuolloin lauantaina mökkimaisemissa mutta voisin toki koota satupäivän luetut palatessani sunnuntaina/maanantaina jos halukkuutta satuhaasteeseen löytyy :). Ja sivuni kommenttilaatikko voisi olla satuvinkkausten koontipaikkana lauantaina? Mitäpäs sanoo arvoisat kirjabloggaajat ja vielä arvokkaammat lukijani? Löytyykö innokkuutta yhteiseen haasteeseen?

Satupäivänä on myös erilaisia live-tapahtumia: Helsingin Annantalon ohjelma löytyy tästä,  Satupäivän sivuilta löytyy haasteita sadun lukijaksi ja vaikka mitä, ja tästä löydät vielä Satupäivän sivujen koonnin ympäri Suomea järjestettävistä satutapahtumista.
Aiotko sinä viettää satupäivää?


"Vielä silloinkin ne juoksivat, aina vain lujempaa, kunnes sulivat pois, ja puun ympärille jäi vain lammikko sulaa voita (Intiassa sitä sanotaan "ghi'ksi")."

- Scott Gustafsonin kuvittama: Kauneimmat iltasadut

11 kommenttia:

 1. Kiitos haasteesta! Pepita ainakin lähestyy satujen maailmaa jostakin vinkkelistä satupäivän alla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jään kiinnostuneena seuraamaan miten mokakuussa yksi päivistä saduttuu :).

   Poista
 2. Korjaus tekstiini! Olin pyytänyt itse kirjan kustantajalta, yllärinä se tuli siis vain huonomuistisuuteni vuoksi! :)

  VastaaPoista
 3. Oi satupäivä! Jotain pitäisi blogiin sen kunniaksi taas saada, mutten oikein vielä tiedä, mitä. :) Jollain muotoa voin siis haasteeseen osallistua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes kiva kuulla. Tunnustan miettineeni jotain mukavaa teille Satupäivän kunniaksi :)!

   Poista
 4. Haluaisin vinkata yhdestä uskomattoman upeasta lasten fiktiotietokirjasta (hitaan netin vuoksi en lähtenyt selaamaan oletko jo maininnut ko kirjaa).

  Eli Julia Savtchenkon Salainen Sienikirja.

  Kekseliäs, helppolukuinen, hauska, jännittävä, upea, opettavainen, luonnosta ihmeitä löytävä. Paras ikinä lukemani lastenkirja. Oih. Ja nuori suomalainen ensikertalaiskirjailija.

  Viisivuotias lumoutui, nuorempi hämmästeli, ja minä olen ihan hurahtanut.

  Kiitos syksyn hienoista kirjaesittelyistä jälleen kerran!

  Nupsu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nupsu vinkistä! Mikä kustantamo kirjalla on? Voisin tsekata sen messuilla :).
   Ja kiitos kovasti kiitoksista, tuntui hyvälle :)!

   Poista
  2. Hei! Se on Karisto :)

   Kiitos vaan itsellesi!

   -Nupsu

   Poista
  3. Ahaa, sanoi Pikkuruu. Pitääpä muistaa tämä Kariston hyllyillä :).

   Poista
 5. Hanhiemon satuaarre on yksi meidän perheen luetuimmista kirjoista. Esikoisella oli useamman kuukauden kausi 3-vuotiaana, jolloin mikään muu ei kelvannut. Sitä siis luettiin (vanhempien) kyllästymiseen asti ja edelleen isi muistaa muutaman sadun ulkoa. :) Osahan ei edellä mainittua kirjaa halua lapsilleen lukea, minäkin olin alkuun skeptinen, mutta jokin niissä saduissa lumoaa lapset. (Minutkin pienenä). En ole enää vastaan, päinvastoin.

  Sikäli mikäli lasketaan, niin Disney-versioita luemme myös. Vaikka niitäkin kait jotkut boikotoivat.

  Suurin aarre on kuitenkin Astrid Lindgrenin satukokoelmakirjat. Toki ne sadut eivät ole vanhojavanhoja.

  J.
  Lapset 4v & 1,5v.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin nämä on välillä kovassa luvussa. Nyt kuopukseni nappasi heti kirjan ja luimme pari satua eilen. Olepas J lauantaina kuulolla... :)!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!