lauantai 4. lokakuuta 2014

Siiri ja kadonnut tähti

Siiri -kirjat ovat meille tuttuja niin kuvakirjoina kuin äänikirjoinakin. Tiina Nopolan ja Mervi Lindmanin kirjat ovat vikkeliä ja huumorintajuisia satuja Siiristä ja kolmesta Otto nimisestä kaverista. Tällä kertaa uudessa Siiri ja kadonnut tähti -kirjassa (Tammi, 2014, pyydetty kustantajalta) Siirin isä on innostunut kaukoputkeilemaan ja esittelee Siirille lähes tulkoon hänen oman tähtensä nimeltä Sirius. Mutta kuinka todistaa Otoille, että Sirius on oikeasti olemassa, kun pilvet täyttävät taivaan?Kirjan tarina on hyvin perinteinen Siiri -tarina, eli sinänsä aika simppelikin, enkä itse koe tarinasta suurta hurmaantumista. Tiina Nopolan hieman ylilyövä hassuttelu tuntuu kuitenkin kikatuttavan esikoistani, ainakin useimmiten. Voinkin vain ihailla Tiina Nopolan ehtymätöntä idearikkautta satujen suhteen! Siiri -kirjojen varmuus on niiden hyväntuulisuus ja vahva ja upea kuvitus. Mervi Lindmanin välin koko aukeaman täyttämät värikylläiset kuvitukset ovat upeita maalauksia. Kuvat täydentävät Siiri -kirjojen tuomaa lämpöä ja hyväntuulisuutta, eikä näiden kirjojen ääressä jaksa kauaa mököttää.

Näistä aukeamista saisi upeita postereita lastenhuoneisiin!
Välin pitkähköjä tekstejä auttaa sarjakuvamainen kuvitus.
Ja kyllä ne Ototkin pääsevät katsomaan tähtiä ja tähtikuvioita. Tokihan pilvet väistyvät ja taivas taas avautuu. Näin syksyisin saammekin ihailla tähtiä jälleen kerran, joten Siiri ja kadonnut tähti sopii oikein hyvin syksykirjaksi, vaikka itse kirjassa onkin selvästi kesä.

Ilmeikkäät ihmiskuvitukset eivät jätä kylmäksi.
Luetaanko teillä Siiri -kirjoja? Olettehan tutustuneet myös Siirin -äänikirjoihin?
Mukavaa viikonloppua kaikille ja ihania lukuhetkiä syyspäivän ulkohetkien jälkeen!


"Yöllä Siiri näki unta: Sirius oli hänen ikäisensä tyttö. Se tanssi taivaalla balettitossuissa ja loisti kuin tähtisadetikku."

- Tiina Nopola ja Mervi Lindman: Siiri ja kadonnut tähti

8 kommenttia:

 1. Eipä ole Siiriin tutustuttu. Otan ensi viikon kirjastoreissulle korvan taakse.

  Puluboin ja Ponin ostin sun hehkutuksen jälkeen, ja se on ylivoimaisesti paras kirjalöytö tänä vuonna. Kiitos kovasti!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiiitos Jenni kommentista :)!
   Hui ihan kylmäsi kun luin että ostit kun ei koskaan tiedä jos ei tykkääkään mutta! Jes! Tervetuloa puluboikelhoon, hibta yks ysi ysi, töttölööö! Meillä on nyt kaikki kolme ja ykkösosa kirjastosta äänilevynä lainassa :)!

   Poista
  2. Voi, minä luotan täysin sinun makuusi! :) Olen niin pitkään lukenut blogiasi, ja monta kertaa olet hehkutellut kirjoja, jotka on jo aiemmin tuttuja ja tykättyjä, joten tiedän, että meidän maku mätsää. Yleensä muistelen sun vinkkejä kirjastossa, enkä ole ostanut piiiitkään aikaan kirjoja omaksi muutenkaan. Tällä kertaa tein luottavaisesti poikkeuksen enkä ole katunut.

   Poista
  3. Oih :)! Kiitos :). Kiva kuulla, että mätsää ja kirjastostakin on löytynyt hyvää luettavaa. Mukavia kirjoja on niin paljon kivempi lukea kuin tylsiä, thoo!

   Poista
 2. Meillä on omana yksi ja pari muutakin Siiriä ollaan luettu. Kuvitus on iskenyt minuun enemmän kuin itse tarinat, mutta kyllä nämä ihan perushyviä lastenkirjoja ovat. Taas innostuin kuvien perusteella tästäkin Siiristä. Ehkä pitäisi antaa Siireille uusi mahdollisuus ja seuraavalla kirjastoreissulla lainata useampi Siiri. Itse olen suuri Heinähattu ja Vilttitossu-fani eli Nopolat on kyllä muuten suuressa arvossa täällä.

  Ps. Olisiko sinulla ehdottaa jotain hyvää kirjaa reilu 2-vuotiaalle pojalle? Joulu lähenee ja valinnan vaikeus iskee! :)

  J.
  Lapset 4v ja 1,5v

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en ole vielä saanut lukea Vilttitossua yhtään kirjaa mutta odottelen innolla :). Siirit on just hyviä perusarkikirjoja. Ja kuvitus on todellakin upea. Se viimeksi esittelemäni (muistankohan oikein) Siiri ja villi vekara (?) oli mielestäni yksi parhaista Siireistä. Tosin kaikki on kivoja. Suomalaisessa näkyi olevan se kummituskirja alessa nyt, sekin oli esikoisesta tosi hauska!

   2-vuotiaalle, eli uhmaikä here we come. Katsopas syyskuussa esiteltyjä Kustannus-Mäkelän kirjoja ja esim Aaro pojasta kertova Miksi? (Samaa sarjaa löytyy Ei!) tai sitten oli merirosvokirja jos on sisaruksia talossa niin siihenkin hyvä... Entäs Renttan Päivä eläinten autokorjaamolla? Meillä 2v. ihastui Postikoira Pontukseen. Jos ei vielä jaksa kuunnella kuvakirjoja tai sanat tulollaan niin Oppi ja ilo kirjoissa tuli kivoja pahvikirjoja joissa puuhaa pikkusormille ja opettavat värejä, eläimiä ja muita vaatteita. Jokohan noista joku? Lapsen mielenkiinnon ja kehityksen mukaan tietysti :).

   Poista
 3. Hei! Osaatko sanoa onko äänikirja sellainen, että sitä kuunnellessa voi seurata myös kirjaa. Tarkoitan siis, että sivun kääntämisen merkiksi tulee jokin merkkiääni?

  Pojusemme kuuntelee innoissaan vanhaa Disneyn musiikkisatuani, johon kuuluu myös kirja. Sitä on helppo seurata samaan aikaan myös kirjasta ja sivun kääntämisen merkiksi kuuluu "plimpahdus". Tällaisia
  äänikirjoja on nykyään vaikea löytää eikä lapsi jaksa keskittyä pelkkään kuuntelemiseen, koska tuntuu tarvitsevan myös visuaalisia virikkeitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Siirit ovat pelkkiä äänitteitä. Ainoastaan Miina ja Manu sekä joitakin Muumi kirjoja olen nähnyt tällaisena ihanana old school pling versiona. Olin pienenä hyvin onnekas ja omistin juuri noita disneyn äänikirjakasetteja, joissa sai seurata kuvista. Meinasin pakahtua pienenä onneeni kun sain uuden! Ihana kun muistutit näistä, etsin nämä heti käsiini ja pistän kasettidekin soimaan :). Miksihän näitä ei enää tehdä enemmän? Kummallista!
   Kiitos paljon kommentistasi!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!