torstai 30. lokakuuta 2014

Minne matka, lapanen?

Suvi-Tuuli Junttilan uusin Minne matka, lapanen? kiinnosti minua niin paljon, että lähetin kustantajalle (Schildts & Söderströms, 2014) kahteen otteeseen pyyntöä saada kirja blogiin esiteltäväksi. Junttilan aiempi kirja Missä, tässä, jossakin... (WSOY, 2011) on vinkattu muistaakseni blogissani kahdestikin, kun kirjoittelin avaruuskirjoista ja sitten myöhemmin kun esittelin kirjaostoksiani.Minne matka, lapanen? on ajallisesti syksystä kevääseen matkaava kirja. Kirjan poikkeuksellinen valokuvakuvitus pienoismaailmoista on visuaalisesti hyvin vahva, joka kerää varmasti myös kauneudesta nauttivia aikuislukijoita puoleensa. Kirjassa seikkailee tällä kertaa eksynyt lapanen, joka löytää matkakaverikseen hassun pipopään. Talvi, kuten olen aiemminkin kirjoittanut, on mielestäni varsin haastava kuvitettava lastenkirjaan, sillä jos ei ole valkeaa, on pimeää. Junttila on ottautunut näihin väreihin, valkoiseen ja mustaan, hyvin rohkeasti. Jopa niin, että myös tekstin asu on välillä valkoinen. Tämä minimalistisuus oli aluksi hieman hämmentävääkin mutta useammalla lukukerralla valkoisissa kuvissakin alkoi nähdä kauniiin kimmeltävää sineä tai mustassa kiehtovan tummia puun varjoja.Itse tarina on jälleen kerran pienten esineiden hauska seikkailu omassa maailmassaan, pienen pienestä näkökulmasta kuvattuna. Kirjan huumori kolahtaa meille tosi hyvin ja se, että kirjassa tavataan myös aiemman kirjan hahmoja, on oivallista. Kirja on myös monitasoinen. Kirja antaa symboliesineiden kautta lapselle samaistumispintaa siihen millaista on olla pieni isossa maailmassa. Lisäksi yksinkertaiselta vaikuttava tarina kuvaa myös yksinäisyyttä, pelkoja, jännitystä, ystävyyttä ja ottaa se kantaa ehkä jopa ilmastoasioihinkin? Kirja kutsuu lasta leikin ja sadun maailmaan ja voi auttaa lasta, ja varsinkin aikuista, näkemään ympäröivän maailmamme rajattoman mielikuvituksen lähteenä. Mutta samalla se vaatii myös lukijaltaan ja katsojaltaan pienoista heittäytymistä. Ihan kuten leikki konsanaan.Jos kaikkiin lastenkirjoihin käytettäisiin näin paljon työtä kuin tähän... Kirja on mielestäni jopa tietyllä tavoin hyvin täydellisyyteen pyrkivä väreineen ja kuvakokonaisuuksineen ja mietinkin jopa, että oliko aiempi kirja hiukkasen "rosoisempi" ja pidänkö siitä kirjasta ehkä sen vuoksi hiukkasen enemmän? Hmm. Esikoiseni oli kysyttäessä kuitenkin sitä mieltä, että kumpikin kirjoista on ihan yhtä hyvä. Ja olen varma, että meillä näitä kirjoja luetaan aika ajoin paljon ja se ajatus miellyttää minua. Tämä kirja pääsee myös talvikirjojemme joukkoon, joka on varsin paljon niukempi kuin kesäpuolen kirjajoukkio. Tarvittaisiinkohan lastenkirjoihin vuodenaikakiintiö?

Suosittelen lämpimästi tutustumaan Junttilan kirjoihin ja olisipa hieno nähdä näistä kirjoista valokuvanäyttely!

Kirjaa on esitelty myös ainakin blogeissa Kirjakaapin kummitus ja Suvikukka.


"Kappas! Vastaan tulee hassu keltainen pullonkorkki.
Olemmeko mahtaneet tavata joskus aiemmin?"

- Suvi-Tuuli Junttila: Minne matka, lapanen?

6 kommenttia:

 1. Minä en ollut Junttilan aiempaa teosta lukenut, joten tämä kirja oli yllättävä tuttavuus. Ja hyvällä tavalla yllättävä: viehättävä ja todella kaunis. On hienoa, että meillä Suomessa tehdään näin laadukasta lastenkirjallisuutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on todella hienoa. Ja se edeltävä on ihan super :).

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kannattaa tutustua :). Kyllä tässä riittää niin aikuiselle kuin lapsellekin ihmeteltävää!

   Poista
 3. Onpa kerrassaan hurmaavan oloiset kuvat, etenkin tuota lumi/puu-kuvaa jäin tuijottelemaan :) Itsehän rakastan piirtää talvea koska talvi on niin moniulotteinen; kiireetön mutta tarvittaessa kova ja uhkaava, äänetön mutta tarvittaessa huiman intensiivinen... Ja rakastan sitä miten talvi on yhtä aikaa niin visuaalisesti tyhjä, mutta sen saa täyteenkin yksityiskohtia jos haluaa :) arvostan tavattomasti kun joku tekee sen NOIN kauniisti kuin tuossa kirjassa näyttäisi olevan. Täytyypä tämä etsiä käsiin jostain!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osasitpa avata talvikuvausta hienosti :), kiitos!
   Kirjaa löytyy varmasti nyt kirjakaupoista :) ja kirjastosta!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!