maanantai 27. lokakuuta 2014

Lastenkirja käytöstavoista

Aurinko Kustannus kysyi ottaisinko vastaan pienen kokeilupaketin heidän kirjoistaan, ilman esittelypakkoa. Kirjapaketti oli kiva ja esittelen niistä varmasti tässä joulua kohti useamman, osa kirjoista oli meille jo entuudestaan tuttuja ja löytyipä yksi jo valmiiksi hyllystämme. Vain yhden kirjan jätän esittelemättä, koska en oikein tykännyt siitä vieläkään, vaikka kirja oli ollut jo aiemmin kirjastosta lainassa. Minun on tosi vaikea kirjoittaa kirjoista jos motivaatio ei ole kohdallaan. Harrastuspohjalla kun mennään, niin pidättäydyn tällä mukavuustasolla ja siksipä kirjaesittelytkin tulevat vähän hajanaisessa järjestyksessä, eikä esimerkiksi ilmestymisjärjestyksessä.Atsiih! Kattava opas käytöstavoista on Mij Kellyn ja Mary McQuillanin kuvakirja (Aurinko Kustannus, 2009, suomennos Tanja Kanerva), jonka ideahan on oikeasti aivan loistava. Kuvakirjan muodossa käytöstapoja, eli jokaisen vanhemman piilo-opetussuunnitelman kultakirja? Kirjassa Lotta -tyttö aivastaa eläinystäviensä päälle (aina yhtä miellyttävää!) ja eläinystävät antavat Lotalle vähän palautetta. Eläimet kertovat lorutellen Lotalle kolme sääntöä: älä ole ällöttävä, älä syö kuin sika ja älä tappele. Mutta säännöissään eläimet tulevat loukanneensa huomaamattaan kavereitaan koiraa, sikaa ja kissaa. Ja lopulta Lotta opettaakin säännöistä kultasimman, eli: "(...) tee niin kuin haluaisit, että toiset tekevät sinulle.".Kirja on siis ihan kiva arkikirja ja voi nostattaa hyvin keskustelua mikä on kohteliasta ja mikä ei. Toimisi varmasti myös (näin flunssakauden kiihtyessä) myös hoitoryhmiin ja jopa koululuokille. Kuvitus on hempeää pastellimaista ja hahmot pikkusilmäisiä ja pikkuisen hassuja. Kuvituksessa on käytetty näitä nykyään varsin yleisiä tyylikikkoja: sarjakuvamaisuutta, tekstin mutkittelua ja kursivointia. Kuvat ovat myös osin koko sivun kokoisia.

Onko tämä jollekin tuttu kirja ja pidittekö? Millaisia kohteliaisuussääntöjä siisteyden suhteen teillä on? Opetatteko aivastamaan kyynärtaitteeseen ja millä menestyksellä (nimim. tänäänkin silmälasejaan räästä pyyhkinyt, toim.huom. oman lapsen)?

Tässäpä samalla näppäilen teille myös terveisiä kirjamessuilta. Olin mukana kahtena päiväna ja tapasin (rohkeasti) jopa kahden ihanan kustantamon yhteyshenkilöitä, joiden kanssa olen tehnyt blogiyhteistyötä enemmän (Lasten Keskus ja Kustannus-Mäkelä). Katsotaan saisinko motivaatiota kirjoitella ja laittaa kuvia messuilta enemmänkin, vaikka viikonloppuna. Instagrammissa leikin lähes reaaliaikaista toimittajaa, kun kuvia tuli otettua useampi kappale per päivä! Lyhennettynä voisin kertoa, että ostin messuilta yli kymmenen lastenkirjaa (niitä olikin todella halvalla!), eikä siellä silmien kostumisiltakaan vältytty... Mutta kerrottaneen näistä vielä myöhemmin :)!


"Emme voi muuttaa porsaita pakolla tai uhata sakolla.
Mutta jos me olemme itse kohteliaita muut matkivat ja ovat pian sankareita."

- Mij Kelly ja Mary McQuillan: Atsiih!

4 kommenttia:

 1. Enpä ole tähän kirjaan törmännyt, mutta voisin kyllä esittelysi perusteella lainata sen kotiin luettavaksi, jos kirjastostamme sen löydän. Minäkin tein kirjamessuilla (aiva liian) monta hyvää lastenkirjaostosta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt kyllä voisin haastaa sinut tekemään postauksen ostoksistasi! Olisi hauska nähdä valintasi :)!

   Poista
 2. Tapakasvatuskirjat ovat mielenkiintoinen lajityyppi! Lupaan esitellä Väripalalla ennen vuoden loppua yhden, mutta siitä siis myöhemmin lisää...

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!