lauantai 11. lokakuuta 2014

Kirsi Kunnas: Tiitiäisen kissa- ja koiraystävät

Kirsi Kunnas täyttää tänä vuonna 90 vuotta. Tämän kunniaksi syksyn uutuuksista löytyy omaelämänkerran lisäksi myös uusi lorukokoelma nimeltä Tiitiäisen kissa- ja koiraystävät (WSOY, 2014, pyydetty kustantajalta), jonka on kuvittanut Pia Westerholm. Kirjassa on valikoima kissa- ja koirarunoja, hiiriä unohtamatta, jotka on koottu aiemmin ilmestyneistä kirjoista: Puupuu ja Käpypoika, Sirkusjuttuja, Hanhiemon iloinen lipas, Tiitiäisen tarinoita, Tiitiäisen tuluskukkaro, Tiitiäisen pippurimylly, Tiitiäisen runolelu ja Tapahtui Tiitiäisen maassa.Kirsi Kunnas on varmasti yksi ihanimmista ja arvostetuimmista lastenrunoilijoistamme. Pidän itse varsinkin näistä kissaloruista, joten eläinrunokokoelma sopii minulle hyvin. Koska omistan yhtä vaille kaikki nuo aiemmin ilmestyneet kirjat, on suurin osa kokoelman loruista minulle tuttuja.
Kirja on koottu taidolla. Yhdelle runolle on varattu koko aukeama ja toisella sivulla on runoon sopiva kuva. Kirjassa on 33 runoa ja niiden pituus on juuri sopiva pienemmällekin lapselle luettavaksi. Kirjan muoto on samanlainen kuin Hanhiemon iloisessa lippaassa, eli tuuletusikkunan muotoinen, kuten mieheni kuvasi. Kirja sopii käteen kivasti, eikä paina niin hurjasti kuin esimerkiksi Tapahtui Tiitiäisen maassa, joka on meillä itse asiassa vielä (tuosta syystä?) lukemattakin.


Pia Westerholmin pastelliväriset kuvitukset ovat herkkiä ja ihania. Kuvituksessa on myös täysin harmaita kuvia, joka on mielestäni jopa rohkeaa lastenkirjakuvitukselle. Eläinhahmot ovat tietysti hirmu söpöjä ja varsinkin minulle, kissaihmiselle, kissakuvat kolahtavat. Luin kirjaa kuopukseni kanssa ja hän halusi kuulla ne kaikki kertaistumalta. Kirsi Kunnaksen taito saada loru istumaan suuhuni niin kuin se olisi aina siellä ollut on ihmeellistä. Kirsi Kunnas on minulle suuri idoli ja runojen iskevyys, hauskuus ja näennäinen yksinkertaisuus (Siinäpä se vaikeus onkin!, kuten Kunnaksen olen joskus kuullut sanovan) on nerokasta. Ja toimii lapsilleni. Esikoiseni osasi lorutella kaksivuotiaana Tiitiäisen satupuusta loruja yhdessä, sillä niin toimivia ja ihastuttavia ne olivat hänelle jo silloin.Seuraa ensimmäinen vinkkivitonen Helsingin kirjamessuille, minne nyt vihdoin minäkin päätin nenäni suunnata! Sunnuntaina 26.10, klo 14.30: Kirsi Kunnas 90 vuotta Takauma -lavalla, kirjailija Kunnas lukee tuotantoaan. Suosittelen lämpimästi, sillä olen kuunnellut hänen live-esiintymisiään jo useita kertoja. Nähdään siellä?!


"Kyllä kissa haistaa
missä päivä paistaa.
Tassut tahrattomat
ovat kuivat somat.

Koira vettä sietää,
lätäköt se tietää,
rämpii kaikki ojat
niinkuin kylän pojat."

- Kirsi Kunnas: Tiitiäisen kissa- ja koiraystävät

4 kommenttia:

 1. Oi, tästä vinkki joulupakettiin! Rakastan Kunnaksen loruja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kyllä lähes varma vinkki joulupakettiin :)!

   Poista
 2. Olen lukenut näitä runoja koko talven kaksivuotiaalle, joka ei saa tästä kirjasta kyllikseen. Aivan ihastuttava kirja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten laatutietoinen 2-vee! Pitääpä ottaa taas itsellekin lukuun <3!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!