keskiviikko 8. lokakuuta 2014

Elsa uimahallissa

Oppi ja ilo -kirjasarjassa on ilmestynyt kotimainen uutuus, Elsa -kirjasarja, jossa on ilmestynyt nyt syksyllä kaksi kirjaa (2014, kirjat saatu kustantajalta). Kirjat on kirjoittanut lastentarhaopettaja Kerttu Ruuska ja kuvittanut lastenkirjojen kuvittaja Nadja Sarell. Kumpaakin kirjaa yhdistää arkisuus jonkin vapaa-ajan vieton tai harrastuksen tiimoilta. Elsa uimahallissa -kirjassa konteksti on juurikin se mitä otsikossa lukee, ja kirjaa lukiessani ajattelin vain, että miksi ihmeessä tätä ei ole tehty aiemmin, vai onko? Muistelen esitelleeni joskus uimiseen liittyviä kirjoja täälläkin mutta Elsa -kirjassa tosiaan mennään meille tuttuun, suomalaiseen uimahalliin ja siellä käyminen lohkotaan tarkasti tilanne tilanteelta.
Minä tykkään tästä kirjasta monesta syystä ja yksi niistä on, että uimahallissa käyminen voi olla (herkälle) lapselle tosi jännä paikka. Se on iso tila, siellä kaikuu, siellä ollaan puolialasti ja mitä kaikkea. Kerttu Ruuska on kirjoittanut asiasta tosi rauhallisesti, selkeästi ja ihanassa sävyssä, mitään unohtamatta. Kirja on tosi kiva arkikirja kaikille lapsille, olipa menossa eka kertaa uimahalliin tai vaikka olisi uimahallikonkari, sillä lapset tykkäävät monesti lukea oman päivänsä arkisista puuhista. Tämä kirja on myös erinomainen päiväkoti/koulukirja, jos ryhmä on menossa uimahalliin. Mietin tätä lukiessani, että ehkä pienemmille lapsille tekstiä joutuu hieman tiivistämään. Kirjassa kerrotaan, ja kerrataan, keskeisen uimahallin säännöt, ne perustellen. Lisäksi mukana on veteen totuttautumisvinkkejä, uintiharjoitusvinkkejä ja erilaisia uimatyylejä ja jopa lopussa kerrotaan erilaisia vesiliikuntamuotoja. Ajatelkaa vanhemmat miten kiva on, kun kaikkia arkikikkoja ei tarvitse keksiä itse, vaan löytyy näin mahtavia vinkkikirjoja!Pidän myös kirjojen kuvituksesta. Nadja Sarellin kuvitus toi mieleeni vanhan lastenohjelman nimeltä Rugrats (olikohan suomennos Ipanat?), jonka animaatiokuvituksesta myös pidin. Ihmiskasvoissa on jotain sympaattisen samaa, josta tulee hyvälle  mielelle. Sarellin kuvitus ei kuitenkaan ymmärtääkseni ole animaatiota vaan perinteisempää "käsityötä", jonka luomista voi katsoa myös hänen blogistaan. Värikäs kuvitus ja hymyilevät ihmiset toivat ainakin minulle hymyn huulille. Kuvitus on myös vähän lapsekasta, joka varmasti kolahtaa lapsiin tällaisessa arkikirjakontekstissa oikein kivasti. Voisiko se helpottaa jopa lapsen samaistumista kirjan henkilöihin? Kuhanpahan veikkaan!


Kiva kirjasarja! Ja pian esittelen myös toisenkin: Elsa luistelemassa.

Käyttekö te uimahallissa?


"Pukuhuoneessa o paljon vaaleita kaappeja. Jokaisessa kaapissa on avain ja jokaisessa avaimessa on kiinni punainen kumilenkki."

- Kerttu Ruuska ja Nadja Sarell

2 kommenttia:

  1. Tämä meni heti varaukseen! Lapsi on ihan innoissaan uimahallista nyt kun on pari kertaa päässyt käymään siellä. Uskonpa että tästä tulee suosikki heti kun saadaan luettavaksi. Luistelukirja luetaan sitten pakkasilla. Hanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä on mukavia arkikirjoja :). Kiva, että löysit varattavaa!

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!