tiistai 26. elokuuta 2014

Uusi mukava toiminnallinen pahvikirjasarja

Huomasin Oppi ja Ilo -formaatista tulleen uuden Kurkkaa!-kirjasarjan. Pyysin kustantajalta (Sanoma Pro Oy, 2014) voisinko tutustua näihin, sillä kiinnostavia vauvakirjoja on mielestäni harvassa. Tunnustan, etten oikein ollut Oppi ja Ilo -kirjojen oravakuvituksen suuri fani mutta olen tykännyt sen tehtäväkirjojen sisällöstä. Nyt ilahduinkin, kun huomasin vauvakirjoissa freesin, värikkään ja söpön kuvituksen.
Nathalie Chouxin kuvittamat kirjat ovat alkujaan ranskalaispainoksia ja jotenkin ainakin itselleni tämä kuvitustyyli on jo painautunut "ranskalaistyyliseksi kuvitukseksi", vaikken aiheeseen ole sen kummemmin pureutunutkaan. Pidän "ranskalaistyylisestä kuvituksesta" ja olisipa kiva, että saisimme vastaavanlaisia mukavia kuvituksia myös tehtäväkirjoihin (kotimaisista kuvittajistakin varmasti löytyisi huippuja!), joissa sisältö on yhtä lailla laadukasta ja iän mukaista. Vaikka meillä koulutussysteemi alkaakin myöhemmin kuin Ranskassa, en näkisi mitään haittaa tehtäväkirjojen terästöitymisessä myös meillä, vaikka on tämä jo vuosien varrella parantunut. (Olen ostanut joka syksy, jonkun tehtäväkirjan esikoiselleni ja tänä syksynä huomasin aika kivoja! Eka vuosina ostin "preschool" -kirjoja katseltaviksi, joissa oli värejä ja muotoja mm. Maisoina ja Puppeina.)Mutta itse Kurkkaa! -kirjoihin. Meillä kirjat ovat olleet heti lasten huomion kohteena. Vielä kuvatessanikin (useita päiviä myöhemmin) eivät kirjat meinanneet pysyä paikoillaan, kun jompi kumpi halusi katsella ja räpeltää kirjoja. Kirjoja on siis neljä erilaista: Maatila, Värit, Vaatteet ja Koti. Näiden yläkäsitteiden sisällä kirjoissa tarkastellaan erilaisia alakäsitteitä kuvasanakirjamaisesti sekä joka sivulla olevalla pienellä liikuteltavalla kuvalla. Liikuteltavan kuvan yllä on jokin kiva peruskysymyslause kuvaan liittyen, vaikkapa: "Missä säilytetään vaatteita?", joka houkuttelee keskustelemaan kirjan ääressä enemmän. Kirjan lopussa on myös koonti, jossa voi vaikka leikitellä nimeämällä kuvia mahdollisemman nopeasti tai muistella kuinka kukin eläin ääntelee.
Kirjat opettavat siis hyvin tavallisia, arkisia asioita jäsenteleviä ja opettavia. Toiminnallisuus tekee kirjoissa oppimisesta hauskaa vauvasta varmasti leikki-ikäiseen saakka (kirja itse suosittelee 0-3 -vuotiaalle) mutta toimii varmasti mielenkiintoisempana vähän isommallekin ja näiden kautta yläkäsitteiden harjoittelu on hauskaa! Mukavia ja kestävän oloisia kirjoja ja varmasti kiva lahja vauvaperheelle.


"Mikä suojaa päätä auringolta?"

- Oppi ja Ilo : Kurkkaa! Vaatteet

2 kommenttia:

 1. Voi, nyt melkein harmittaa, ettei kuopuskaan enää viihdy pahvikirjojen parissa. Nämä näyttävät todella suloisilta ja viihdyttäviltä.

  Oppi ja ilo -sarjassa ilmestyy valtavasti hyviä juttuja. Meille on ostettu mm. kirjaindomino (Y etsii Yrreä) ja pari puuhakorttipakkaa, joista riittää lapsille puuhaa pitkäksi aikaa. Minä pidän myös sarjan kuvituksesta todella paljon. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, hyvä juttu, että laadukkaita lastentuotteita on esillä ja hyvä, että teille kuvituskin on kolahtanut :)!
   Nämä pahvikirjat ovat kyllä houkuttelevia ihan kuten sanoit, vaikkei olisi enää pahvikirjaisiakaan kotona :D!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!