maanantai 4. elokuuta 2014

Tatu ja Patu, syömään!

Jes, uusi Tatu ja Patu on ilmestynyt. Tatu ja Patu, syömään! (Otava, 2014) on Aino Havukaisen ja Sami Toivosen tekemä lastenkirja, joka saattanee löytyä myös lasten tietokirjapuolelta, koska konsepti on sama kuin vasta esittelemässäni Tatu ja Patu pihalla.

Värikäs kansi kutsuu syömään lukemaan!
Tässä oudossa käsikirjassa kerrotaan "siitä, miten syödään, mitä syödään ja miksi syödään". Kirjan kokonaisuus on siis varsin kattava syömiseen ja ruokaan liittyvä tietokirja. Sisällysluettelo jakaa kirjan 17 eri otsikkoon. Perinteisempien otsikoiden lisäksi, kuten Syömisen perusteet ja Ruoanlaitto, kirjasta löytyy myös muun muassa Tatu "Tsyrki" Tsukkulan pinaattiletut, Kaatuneet ja roiskuneet ruoat kautta maailman ja 22 ainoaa hyväksyttävää syytä olla tulematta ruokapöytään heti kun kutsutaan. Eli tätäkin Tatupatua lukiessa on myös allekirjoittanut turskahdellut nauramaan jos jonkinlaisen höpötyksen kohdalla. Puhumattakaan lapsistani.

Selkeä sisällysluettelo ja hauskat kuvatunnisteet

Kuinka pienesti, selkeästi ja hauskasti
 voi tämänkin tärkeän infon kuvata!
Kirjassa on perustietoa ihmisen fysiologiasta ja anatomiasta syömiseen ja ruuan sulatukseen liittyen. Mutta samalla se kertoo myös ruoasta, mistä sitä saa ja niin edelleen. Kirjasta löytyy myös ohjeita hygieniaan ja käyttäytymissääntöjä ruokapöytään. Ja kaikki tietysti tatujapatumaisesti. Kirjassa on osin pitempiäkin lukuosioita, joiden lukemisessa tunsin itse pakottavaa tarvetta puhua virallisella uutisäänellä. Sivuilta löytyy sarjakuvia ja jopa monivalintapikatestejä luetun ymmärtämisen testaamiseksi. Tatu ja Patu, syömään! on siis valtavan monipuolinen mutta samalla minusta siinä on lapsen mukaista selkeyttä, joka näkyi minulle siinä, että saatoin lukea tätä kirjaa kummallekin lapselleni iltasaduksi (okei, nuorempi nukahti lopulta kainalooni- mutta malttoi silti, sitä ennen, katsella mukana!).

Ja faktan rinnalle kirjassa on paljon hulluttelua
 ja mielleyhtymä -tyylistä vitsailua!


Tatu ja Patu, syömään! -kirjassa on osioita, jotka ovat pitkähköjä ja vaikeampia myös 4-vuotiaalleni mutta siltikään hän ei olisi halunnnut lopettaa kuuntelemista. Luimme kirjan kolmessa otteessa (120 sivua). Kirja on niin hyvin kirjoitettu ja kuvitettu, jälleen kerran, että pienempikin kiinnostuu ja rauhoittuu kirjan äärelle ja tahtoo kuulla lisää! Samalla uskon, että kirjan tyyli ja sisältö kiinnostavat vielä aivan hyvin alkuluokkalaisia, joten tämä on hyvä kirjalahjavinkki myös sen ikäiselle. Voin aivan kuvitella hihittelevän koululaisen kirja nenässä... Voi sitä oivallusten määrää!


Lukiessani kirjaa tuli mieleeni, että miten kiva bonus olisi ollut, että esimerkiksi otsikoitten johdannot olisivat olleet isommalla fontilla, joka olisi voinut kutsua yhteislukemisen äärelle (eli lukemista (vasta)oppinut lapsi lukee osan ja aikuinen osan). Tosin tällaisenaankin tämä kirja voisi mielestäni toimia myös vuorottelulukuun tai yhtäaikaislukuun (simultaaniluku) aika kivasti! Havukainen ja Toivonen on jälleen kerran tehneet ison ja laadukkaan työn, jota saatan itse vain hämmästellä kuinka he osaavat ja samalla myös jaksavat, koska kuitenkin Tatu ja Patu -kirjoja on tullut jo melkoisen paljon. Minä lukijana nautin ja kiitän, että meillä on kotimaisena vahvuutena näin lahjakas kirjantekijäkaksikko! Onkohan näitä kirjoja myyty maailmalle käännettäväksi asti? Ainakin Tatun ja Patun Suomi -kirja on käännetty englanniksi (This is Finland!) ja kesäiset vierailijamme Kanadasta ostivat kirjan heti itselleen tutustuttuaan siihen ensin meillä!***
Tässäpä samalla lastenkirjasivustovinkki, sillä löysin Instagramin kautta englanninkielisiä lastenkirjoja esittelevän lastenkirjablogin Picture This Book. Picture This Book tekee kirjaesittelyjä myös instagramissa ja onpa järjestänyt jo ihanan kirjatempauksenkin #onceuponabedtimestory, jossa ihmisiä kannustetaan kuvaamaan iltasatujaan.

Itselläni olisi hinku tilailla englanninkielisiä lastenkirjoja syksyllä ja esitellä niitä täälläkin mutta katsotaan saanko aikaiseksi :)! Mukavaa elokuista viikkoa kaikille!
***


"1. Mihin ravinto tulisi sijoittaa?
a. rannekellon alle
b. suuhun
c. johtotehtäviin "

- Aino Havukainen ja Sami Toivonen: Tatu ja Patu, syömään!

17 kommenttia:

 1. Vaikuttaa hyvältä kirjalta, laitetaan hankintalistalle. Meidän 11 v ja 9 v poikia Tatut ja Patut riemastuttavat kovasti eli hyvin menee vielä alakouluikäisille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alakoululaiset olisi ollut siis parempi laajennus. Uskomattoman laaja kuulija/ lukijakunta siis lastenkirjaksi! Vau :))! Ja mukavia lukuhetkiä lapsillesi, tässä riittää tutkimusta!

   Poista
 2. Kiitos pihakirja-vinkistä, se napattiin lainaan kirjastosta viime viikolla. Tämä kirja täytyy myös saada hyppysiin! :)

  Tatu ja Patu Avaruudessa on meillä joutunut pannaan. Melkein 5 vee on alkanut nähdä karseita painajaisia, mm. Avaruudessa-kirjan jättiläisestä, joka mun mielestä ei todellakaan ollut pelottava. Rasittavaa, kun pitää niin tarkkaan yrittää miettiä, mitä voi lukea, ettei keskellä yötä tarvitsisi herätä karjumaan. :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilo on puolellani :)!
   Avaruuskirja on meillä vielä lukematta. Katsoin joskus että se saattaa mennä vähän yli hilseen vielä meillä mutta luemme varmasti vielä joskus...
   Peloista olen miettinyt omien kohdalla että ihan kuin kehityksessä olisi kausia jolloin pelkoja "keksitää", siis oikeasti koetaan, ihan mistä vain. Imurista, heiluvasta vaatteesta, leluista, uusista tilanteista... Että vaikka "kuinka pumpulissa kasvattaisi" se ikään kuin tulee jostain syvemmältä ja on vaan elettävä ja aikuisena yritettävä tukea. Meillä lähti kanssa kerran joitakin kitjoja jäähylle kun tuli painajaisia, otettiin sit myöhemmin uudestaan kun lapsi ite halusi :)! Mukavia pihakirjalukuja ja sitten syömään :D!

   Poista
 3. Voi, tämä on varmasti hauska! :)
  Minä luin sitä Pihalla-kirjaa itsekseni ja nauroin mahan kipeäksi niille jutuille :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä on kyllä hauskoja aikuisellekin, tietty riippuu vähän huumortasosta jne. Mutta puujalkahuumori ja kielileikittely, toimii tännekin :)!

   Poista
 4. Jee! Meillä vielä koululainenkin rakastaa Tatu ja Patu -kirjoja. Pitääpä hankkia tämäkin omaan hyllyyn.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarupatut ovat nyt siis todistettavasti koululaiskamaa :)! Mukavia lukuhetkiä teillekin :)!

   Poista
 5. Ohhh, uusi Tatu ja Patu! Meillä on suurkulutettu niitä tänä kesänä - ja tosiaan oikein hyvin uppoaa myös 8-vuotiaalle, monet niistä vitseistähän aukeaa vasta vähän isommalle (tai aikuiselle). Mutta siitä kiva, että meillä jo 2-vuotiaat tykkäsivät näistä ja pitivät niitä hauskoina, eli huumori on tosi monitasoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tässäkin on paljon tietoa ja myös vitsejä, jotka aukeavat vasta ehkä koululaiselle, tai aikuiselle :D. Ovat kyllä melkein vauvasta vaariin kirjoja! Melko taitavaa :)!

   Poista
 6. Viimeksi eilen luettiin meilläkin taas Tatua ja Patua. Nämä jaksavat riemastuttaa vuodesta toiseen. 8-vuotiaammekin lukee näitä yhä innolla. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä alun perin luulin, että Tatupatut on vasta koululaiselle hyviä, kun luin niitä aikoinaan sen ikäisille. Olinkin ihan yllättynyt kun esikoiseni alkoi pitämään näistä jo varmaan pari vuotta sitten, tai vuosi, miten liekkään. Kuopus sanoi tänään esikoisen kirjojen aikana "luetaan patupatua..." :D. Eli ilmeisesti on kuopuskin on myyty. Pitäisikin lukea hänelle Veera-kirjoja, ne on kans huippuja :)!

   Poista
 7. Tatujapatuja ei ollut vielä 20-30 vuotta sitten, kun omat lapseni olivat pieniä. Nyt 2- ja 3-vuotiaat tyttärenpojat tykkäävät ko kirjoista valtavasti - ja heidän vanhempansa. Minua ne eivät viehätä. Liekö ikäpolvikysymys vai se että ne eivät tuo mieleeni omien lasteni kanssa viettämiäni ihania lukuhetkiä ja kirjastoretkiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näissä kirjoissa on vauhtia ja ehkäpä sitten aikaansakin sidottua "läppää". Hyvä kun kerroit! Eipä varmaan mikään kirja miellytä kaikkia mutta ehkä näissä tuo vauhdikkuus on sellaista mikä voi olla erilaista sukupolvien lukutottumuksissa?! En tiedä :)!

   Poista
  2. Ja 1999 on ilmestynyt ensimmäinen kirjailijakaksikon Veera -kirja missä Tatu ja Patu olivat sivuroolissa. Eli 15 vuotta. Tatua ja Patua on myyty kustantajan sivujen mukaan 22 maahan. Kirjoitinpa tämänkin tähän kun sitä tekstissä mietin ja tuli tuo vuosi tarkistettua!

   Poista
 8. Thank you so much for linking up and sharing our site! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hey, it was my pleasure! I hope that many finnish childrenbook enthusiastics find your excellent site.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!