sunnuntai 24. elokuuta 2014

Tassu tassussa, läpi vuodenaikojen

Tassu tassussa on lasten kuvakirja, jossa kaksi hiirulaista kulkee yhdessä läpi vuodenaikojen. Ja aina tassu tassussa. Itse asiassa kirjassa ei ole sen kummempaa juonta kuin se miten tassu tassussa on ihana ihastella ja hämmästellä muuttuvaa maailmaa vuodenkierron mukaan. Pyysin kirjan kustantajalta (Lasten Keskus, 2014).


Kirjan kuvitus on aika ihana. Britta Teckentrupin kuvitus on kauniin haaleaa, söpöä ja kaunista. Kuvajälki on jännästi tekstuurin näköistä, että tekee mieli ihan kokeilla kuvia onko siinä tuntumaa. En osaa yhtään sanoa miten kuvat on tehty, tietokoneitseko? Jotain leikkaa-liimaa efektiä mukana on ainakin. Kuvitus on kuitenkin mielenkiintoista ja toki luonnonläheisellä värityksellä.


Kirjan teksti on lorumuodossa, sen on kirjoittanut Mark Sperring ja suomeksi on lorutellut taidokkaasti ja sujuvasti Tuula Korolainen. Jo kirjan nimi on minusta erittäin onnistunut. Sanopas vaikka ääneen tassu tassussa, joka muodossa tai toisessa toistuu pitkin loruteltua tarinaa. Nimi kertoo kirjan tasaisesta rauhallisuudesta ja lämmöstä. Pidän myös siitä, että kirja kertoo vuodenajoista, sillä minusta hyviä vuodenaikakirjoja ei ole liikaa. Lisäksi kirjan teksti on niin lyhyt ja ytimekäs, että kirja käy jo ihan leikki-ikäiselle mutta myös vanhemmallekin. Jopa vauvempi saattaisi viihtyä tämän ääressä? Enpä tiedä mutta kokeilepas.


Kirjassa ei nimetä kulloista kuvattua vuodenaikaa, mikä tekee kirjasta keskustelevan. Tuntuu luonnolliselta kysellä lapsilta mikähän vuodenaika kuvassa näkyykään ja mistä niin ajattelet. Kirja on siis hienolla tavalla opettavainen, herkällä ja hyvällä tavalla.


Ja tämä kirja on muuten hempeä ja söpö, ja silti se ei ole överisöpö mitä ilmeisemmin, koska minäkin pidän tästä kirjasta ennakko-oletuksiani enemmän (viittaan tässä aiempaan kirjoitteluuni söpöistä hempeilykirjoista). Myös lapseni pitävät tästä. Oikein mahtava, ja rauhoittava iltasatukirjaksi (kuten myös huippu vuodenaikaopetteluun kotona ja ryhmissä).


"Hienoja sateenkaaria
yhdessä ihastellaan.
Kohta auringonpaisteessa
tassuja kuivatellaan."

- Mark Sperring ja Britta Teckentrup: Tassu tassussa

4 kommenttia:

 1. Tuntuu että ihanat lastenkirjat eivät maailmasta lopu! Hyvä niin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se kyllä antaa toivoa maailmasta muutenkin, totta!

   Poista
 2. Ihastuin Britta Teckenrupin Muistojen puu -kuvakirjaan niin, että hankin tämänkin luettavaksi. Vähän ollaan jo nuorimmaisen kanssa ihasteltu värejä ja metsän eläimiä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se onkin tosi kaunis kirja menetyksestä, kuolemasta :). Tämäkin on yhtä kaunis ja kevyemmällä tarinalla :).

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!