torstai 28. elokuuta 2014

Leikki vieköön!

Yksi bloggailuni ihanimmista aiheistani on ollut leikki eri muodoissaan. Vaikka kirjoittelu on tästä jäänyt vähemmälle ja siirtynyt pieni muotoisesti kuvatuotannon puolelle (tiedätte minne) niin olin kiinnostunut tästä uudesta Leikki vieköön! -kirjasta, kun huomasin, että tekijäkaartiin kuuluu Anne Vasko. Muistelen hänen kertoneen viime vuoden kirjamessuilla, että suunnitteilla on jotain ihan hullua ja aloin kiinnostua: onkohan tämä nyt se!Leikki vieköön! (Tammi, 2014, kirja pyydetty kustantajalta) tekijöihin kuuluvat myös Kaisa Järnefelt (mm. Pikku Kakkosen juontaja) ja Meiju Niskala (kaupunkitaiteilija ja kirjailija). Anne Vasko oli toteuttanut kirjan kuvasuunnittelun (kuvat eri henkilöiltä) ja todellakin tämä leikki-ideoita eri tavoin esittelevä kirja on todella kaunis, visuaalisesti voimakas ja hullutteleva kirja! Kirjan toteutus on ihan huippuluokkaa. Se jopa tuntuu käsissä mukavalle ja kutsuu heti luokseen. Aikuisille ja lapsille tarkoitetussa kirjassa on monenmoista ihmeteltävää ja sain nauraa useita kertoja kirjan kuville! Siis miettikääpä vaikkapa pitsiliinapartamies?Kirja kuvailee itseään takakannessa "ennakkoluulottomaksi ideapakkaukseksi kaikenikäisille", jossa on yli 50 leikkivinkkiä. Kirjan sivuilla on myös "tehtäviä", joita kannustetaan tekemään kirjan sivuille. Lopussa jopa revitään yksi sivu. Entä mitä tapahtuu kun kirjaa ravistaa? Kirja "opettaa" näkemään maailmassa hassuja asioita eri paikoissa. Aina on tilaa leikille ja hullutuksille. Mielikuvituskavereita on seinät, mattokuviot täynnä, jos maailman oikein oivaltaa. Osa teistä varmasti tietää jo tämän mutta lapsillekin se on hauska havainto löytää.

Seinilläkin on silmät
Kirjassa ei siis ole infoa leikistä tai muuta sellaista, vaan se on mielikuvituksen lentoa täynnä. Kirja sopii meillä hyvin "kahvipöytäkirjaksi" ja kylläpä esikoiseni tykkäsi selailla tätä ihan iltakirjanaan ja kikatteli, kun luin hänelle muun muassa takaperinpäivästä. Hauska ja visuaalisesti todella upea kirja.


Mitä leikkiä teillä viimeksi on leikitty? Mitä villejä mielikuvituksellisia leikkikaluja ja leikkejä teillä on viimeksi nähty? Esikoiseni kävi juuri näyttämässä pahvipurkkia ja sen perässä leikkikurkkua ja sanoi "Kato, krokotiili RAURRRR!". Entä lähetteletkö sinä ystäväsi kanssa hymiövalokuvia (se voi löytyä esim puunrungosta!)?


"Huomaatko katuritilän, joka muistuttaa jättiläisen silmää?"

- Järnefelt, Niskala ja Vasko: Leikki vieköön!

2 kommenttia:

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!