keskiviikko 6. elokuuta 2014

Lasten kuvakirjoja päivähoidostaLähiaikoina useat lapset siirtyvät (takaisin) kerhoihin, päiväkoteihin ja kouluihin. Siispä lienee hyvä aika muistutella kirjoista, joissa kerrotaan päiväkotiarjesta. Ja näitähän löytyykin kivasti. Lukemalla lapselle uudesta arjesta (vaikka "vain" loman jälkeen), lapsen voi olla helpompi siirtyä siihen. Monista lapsista tuntuu kivalle käydä asioita läpi jo ennakolta tai sitten muistella päivän tapahtumia satujen varjolla. Toiset lapsista jopa tarvitsee sitä ja hyötyy ennakoinnista huomattavasti.


Lucy Cousins: Maisa menee päiväkotiin
Havukainen ja Toivonen: Tatu ja Patu päiväkodissa
Teuvo Koskinen: Miina ja Manu päiväkodissa
Kristiina Louhi: Kissatassut
Gunilla Wolde: Sanna päiväkodissa ja Sanna menee päiväkotiin
Mervi Wäre, Katri Kirkkopelto: Oona ja Eetu Päivä hoidossa


Opuscolo on blogissaan vinkannut viime syksynä kattavasti koulunaloitukseen sopivia hieman pitempiä kirjoja ja vinkin myös vanhemmille: postauksen pääset tästä linkistä!

Eskarin aloituksesta muistan ainoastaan nähneeni (en ole lukenut) Maikki Harjanteen Mintun esikoulukirja. Mutta lupaan, että ensi syksynä tämäkin eskarilaisen äiti vinkkailee pitemmän listan aiheesta, jos se on mahdollista!

Millä mielin teillä odotellaan uutta "hoitoarkea"?
Mukavaa arjen koittoa kaikille, vaikka lomaltapaluusyndroomakin kuuluu luonnollisena osana tähän hommaan....!


"Meidän pitäis nyt harjoitella tätä lelujen keräämistä, ethän sinä voi näitä näin jättää kerhossakaan...!"

- eräs äiti valmistautuu lasten kerhoelämään palaamiseen

13 kommenttia:

 1. Meillä on tälläkin hetkellä lainassa noista Maisa menee päiväkotiin, Oona ja Eetu päivä hoidossa, Sanna päiväkodissa ja Kissantassut. :) Lisäksi myös Onni-poika menee päiväkotiin, Tatua ja Patua luettiin jo heinäkuussa. Pupu Tupunankin olisin lainannut, mutta jostain syystä esikoinen ei suostu kuuntelemaan sivuakaan Tupunan kirjoista.

  Että joo. On aihe vähän niinku tapetilla täälläkin. :)

  J.
  Lapset -10 ja -13

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä on ihan pk-kirjojen kirjasto nyt, hih :)! Jospa kirjat auttaa teillä oloihin :)!

   Poista
 2. Meillä on samat kuviot, olen varannut kirjaston tyhjäksi päiväkotikirjoista. Noiden sun mainitsemien lisäksi meilläkin on luvussa Onni-poika, ja olen tykännyt kovasti Helen Stephensin kirjasta Sanni menee päiväkotiin, joka loppuu huudahdukseen "Päiväkodissa on kivaa!", jonka lapsi meillä innoissaan toistaa. Täytyy vain toivoa, että näin on. Miksipä ei olisi. Ja Woldet on myös huippuja, ei olla aiemmin kauheasti niitä luettukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riemukas loppu kirjassa ainakin :D! Otetaanpa korvan taakse Sanni kirjavinkki, liekkö sarja ihan? Pitäisi meidän aikuistenkin hihkua että töissä on kivaa. Positiivista suhtautumista, nih!

   Poista
 3. Minäkin kirjoitin keväällä Oonasta ja Eetusta sekä muutenkin päivähoidon aloituksesta, päiväkodin näkökulmasta. Päiväkotiin saapui juuri tällä viikolla uusia ko. kirjan lukijoita, jotenkin se tuntuu tuovan turvaa päiväkotitaipaleen alkuun. :) http://pitkospuut.wordpress.com/2014/03/29/lastenkirjaviikko-taman-hetken-suosikista-ja-paivahoidon-aloituksesta/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa kun liitit kirjoituksesi tänne! Muistin, että pidit tuosta kirjasta mutta en muistanut enää hyvää kirjoitustasi! Joten kiitos, jospa täällä piipahtajat löytävät luoksesi :)!

   Poista
  2. Juuri tämä on meidänkin perheen suosikki erilaisista päiväkotiaiheisista kirjoista. Meillä tosiaan isoveli ("konkari") ja pikkusisko aloittivat samassa ryhmässä, joten samaistuminen oli taattu. :)

   J.

   Poista
  3. Meillä oli tänään iltaluvussa Ei hätää! (pottakirja) samasta sarjasta. Veikkaan, että samaistumista oli ilmassa :D! Kuopus on siis siirtymässä juuri pottailuun kokonaan :).

   Poista
  4. Jos muuten mieleesi tulee jotain hyvää "minä itse" -teemaista lastenkirjaa, niin saa vinkata! Meillä olisi päiväkodissa 3-5-vuotiaiden ryhmässä tuo elokuun teemana. Jotain siis minusta itsestäni, perheestäni jne. Tällä viikolla taiteillaan omakuvat seinälle ja kaipailisin jotain kirjaa (mieluiten kuvakirjaa) aiheeseen orientoitumiseen. Huomenna pitää ainakin käydä päiväkodin kirjahyllyjä läpi. :)

   Poista
  5. Aah, sellainen "olen hyvä tällaisena" -kirjoja? Minäpä katselen hyllyt ja katselen vinkit. Ekana tuli etyä pitkähkö kirja jaettuna "Minun ja muiden tunteet" ja "Minä ja muut perheet" voisit tsekata löytyisikö sieltä jotain, vaikka osioita. Ne kuitenkin kuuluvat minuuteen oleellisesti :)!

   Poista
  6. Se onkin Meidän ja muiden tunteet, kirj. muistaakseni Hoffman, kuv Asquith (tms), Lasten keskus. Vaikean pistit kyllä, monissa kirjoissa kerrotaan erilaisista persoonista mutta en saa päähäni tuollaista Minä -kirjaa, vaikka varmasti niitäkin on oltava. Olisiko joku Minä olen Minttu? Saduista minulle tuli mieleen Pikkuinen piste, joka ei ole ihmishahmoin kertottu jota ehkä haet. Olisiko joku vanha satu...?
   Olisipa kiva kuulla mitä luit!

   Poista
 4. Eräällä tavalla kesäkuussa esittelemäsi kirja Kun olimme yksin maailmassa (Ulf Nilsson, Eva Eriksson) on myös päivähoitokirja. Kirjassa tapahtuu tavallaan kaksi karkaamista päivähoidosta, joten eihän se mikään mutkaton esimerkkikirja ole. Mutta ehkä ennen rutiineihin palaamista on hyvä kerrata lapsen kanssa itsestäänselvältäkin tuntuvia sääntöjä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan käy kohdekirjasta karkailuun taipuvalle muttei ehkä ensikirja "tutustutaanpa päiväkotiin tällä kirjalla" -matskua :)! Totta, monissa kirjoissa sivutaan myös päiväkotia...

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!