lauantai 2. elokuuta 2014

Jos ei mentäskään töihin vaan...

Elokuu tuo monelle perheelle siirtymän arkeen ja useimmiten siihen liittyy velvotteita ja työssä käymistä. Minulla on jo pitkään ollut mielessä esitellä tanskalaisen lastenkirjailijan Kim Fupz Aakesonin ja suomalaisen kuvittajan Salla Savolaisen kirja Tyttö joka muisti kaiken (Tammi, 2009, suomentanut Outi Menna, olen ostanut kirjan kirjaston poistomyynnistä). Ja oikeastaan arjen lomassa tämä kirja toimii parhaiten!

Kansi kutsuu luokseen kauniin tytön
veikeän ilmeen ja värikkään katukuvan kautta!
Kirja kertoo kaupungista, jossa ihmiset tekevät töitään, autot ajavat ja vanhemmat hoputtavat lapsiaan päiväkoteihin. Mutta eräänä päivänä kaikki kokevat muistinmenetyksen eivätkä enää muistakaan aamulla mitä tehdä! He loikoilevat pitkään sängyssä, koska se tuntuu oikealta ja hiippailevat jopa nakuina pitkin katuja, koska sattuu olemaan lämmin, eivätkä he muista mitä heidän pitäisi tehdä ja miten olla. Mutta eräs tyttö, hän muistaa kaiken. No, ainakin omalla tavallaan. Mitähän sinun lapsesi muistaisi mitä päivisin tehtäisiin jos kaikki sujuisi hänen mielensä mukaisesti? Kirjan tyttö muun muassa söisi joka aamu tuoreita sämpylöitä hillon kera ja saisi luvan kanssa pomppia sängyllä ja piirrellä seinille!

Paljon katseltavaa
Tämä kirja on siis hurjan kiva irtiotto ja huvittelu arjen keskellä ja saattanee jopa laskea stressiä! Mietin vain, voisikohan viikonloppuisin toteuttaa edes jonkun toiveen mitä lapsi tällaisessa hassussa tilanteessa tekisi?

Ihanat värit!
Kirjan tarina on kirjoitettu hauskasti hyvin pitkin, "selostuksellisin" lausein. Tarina on jotenkin koko ajan pilke silmäkulmassa luettavissa ja hirmu hyväntuulinen ja puheleva. Tykkäsin Aakesonin tekstistä kovasti. Kuvitus on taattua värikästä ja mielenkiintoista Savolaisen kuvitusta, jota voi vain ihailla. Supermukava kirja, jota voi lukea useaan kertaan!

Huumoria sopivasti
Mukavaa viikonloppua kaikille ja hassutellaan vähän :)!
Ensi viikolla esittelen teille uuden Tatun ja Patun, joka vaikuttaa laatutavaralta!


"Näin kaikki kyselivät toisiltaan. Yöpukusiltaan, muistetaan sekin vielä, ja ilman erästä tiettyä pikkutyttöä luulen että he kulkisivat niin vielä nykyäänkin, ellei heille sitten olisi jossain vaiheessa juolahtanut mieleen mitä heillä oli ennen tapana tehdä, ja jos näin olisi käynyt, he olisivat varmaan kiireen vilkkaa juokseet koteihinsa ja kiskoneet vaatteet ylleen ja sännänneet taas ulos, kiikuttaneet lapset päiväkotiin ja kiiruhtaneet töihin. Mutta pikkutyttöpä sanoi jotain ihan muuta."

- Kim Fupz Aakeson: Tyttö joka muisti kaiken

10 kommenttia:

 1. Hih, olipa hauskan oloinen kirja! Olenkin jo suunnitellut, että voitaisiin tässä lähipäivinä viettää yksi Lennun päivä, eli tehtäisiin ihan vain, mitä hän haluaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on hauska kirja :)! Ja huippu idea viettää oma päivä :). Olisipa kiva kuulla mitä puuhasitte ja onko tapetit vielä puhtaana :D!

   Poista
 2. Otitkin esittelyyn aivan mahtavan kirjan! Tämä on oikea hidastamisen riemukirja, jota on meilläkin ilolla luettu. Lapsista on hauska katsoa ihmisiä kirjan kaduilla, jotka eivät ole muistaneet laittaa vaatteita päälle... Asiat voi tehdä toisinkin, ei aina rutiinilla. Itse olen saanut tästä kirjasta voimaa ja rohkeutta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin tämä on hyvä puolustus sille, että väitän että tämä kirja voi vähentää arkistressiä :D! Kirja on aika huipusti keksitty ja kuvitus on toki omaa luokkaansa :). Rakastan Savolaisen ihmispiirroksia! (Ja muitakin...) Juuri yhdellä nakuilijalla on kirjassa ihan mahtava asento, joka saa minut nauramaan :D!

   Poista
 3. Meille kirja ei ole tuttu, mutta ihan huippu varmasti! Parhaita kirjoja lasten kanssa onkin juuri ne hulluttelukirjat, joissa voi pohtia "mitä me tehtäisiin?". Tämän haluan etsiä käsiin. Kotiin ja töihin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa ajattelin kanssa, että tämä olisi loistava pk-lukemistoon, sillä se herättäisi muistoja kodista mutta sillä tavalla humoristisen lämpimällä tavalla (eikä niin että tulee ikävä). Voisin lisätä tähänkin stressitason alenemis -merkin.
   Kirjastosta tämä löytyy aika varmasti, koska on sinänsä uudempi ja muistelen, että tekijäkaksikolta on tullut muitakin (tyttö jolla on suuret korvat tms). Pistä varaten, heti!

   Poista
 4. Me olemme lukeneet tuon tyttö jolla suuret korvat - kirjan (itsekään en nyt muista tarkkaa nimeä.) Siinä kyllä kuvitus voitti itse tarinan.

  Pitääkin lainata tämä joku kerta!

  J.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja minun pitää lainata se korvakirja, kun en itsekään muista kuin kuvituksen. Olikohan edes sama kirjailija...? :)

   Poista
  2. Sama kirjailija taitaa olla. :)

   J.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!