maanantai 18. elokuuta 2014

Eetu -kirjoja

Löysin sattumalta kirjaston nettisivujen kautta houkuttelevan, hieman pitemmän kirjasarjan, jonka on kirjoittanut Teija Rekola ja kuvittanut yksi lemppareistani eli Mervi Lindman. Kuvitus herätti myös esikoiseni innon, sillä hän pitää kovasti Tiina Nopolan Siiri -kirjoista (varsinkin äänikirjoista! vink vink!), jotka Mervi Lindman on kuvittanut hyvin samalla tyylillä. Ja kun tutustuimme näihin Eetu -kirjoihin, kirjan tyyli on hieman sama kuin Siiri -kirjoissa. Vauhtia ja rohkeaa, hauskaa menoa.


Kirjoissa on oikeastaan ihan täydellinen kuva-teksti suhde. Ja kirjan kokonais- ja kappalepituus. Se on ihan mahtava juuri sellaiseen "kuvakirjasta pitkään kertomakirjaan" vaihdettaessa. Olin todella iloinen tästä asiasta, koska tämän pituiset kirjathan toimivat tosi kivasti myös vastaoppineen lukijan kanssa (1-3 lk?). Olen nimittäin vasta miettinyt, että millaisia kirjoja löytyisikään juuri tästä kategoriasta. Siis kirjoja, jotka sopivat jo lukevalle koululaiselle, mutta lukeminen voi olla vielä a. hidasta tai b. muuten työlästä. Kuitenkin kuvakirjat eivät enää motivoi niin kuin "ihan oikeet kirjat, joissa on paljo tekstiä". Eetu -kirjat pääsevät siis tähän listaani heti mukaan.


En voi olla myöskään ihastelematta Mervi Lindmanin täydellisiä värikuvia. Ne ovat niin kauniita ja hauskoja ja mielenkiintoisia. Kirjassa oli kuitenkin myös sivuja, joissa teksti on pääosissa, mutta silti lukemisen (ja kuuntelemisen) tukemiseksi löytyy pari pikkuista kuvaa. Mahtavaa!

Eetu ja ruma rusina (Wsoy, 2013, 62 sivua) kertoo kuinka koululaisikäisen (?) Eetun perheeseen tulee vauva. Kuinka vanhemmat ovat aluksi ihan lovena mutta sitten alkaa jo yövalvominen tuntua. Eetun varjo, eli varjoego, puhuu Eetun kanssa. Varjo kuvastaa Eetun "mustia" ja mustasukkaisia ajatuksia, jotka ovat varsin tavallisia siinä vaiheessa, kun perhekokoonpano uusiutuu (ja aika paljon myöhemminkin?). Aivan huippu kohdekirja tällaiseen tilanteeseen. Myös koululainen voi olla mustis!


Eetu ja nokkelat neropatit -kirjassa (Wsoy, 2014, ai tämä olikin ihan uusi!, 60 sivua) Eetun luo tulee kesävieraiksi vanhempien serkkuperheen kaksostyttäret, jotka ovat lähestulkoon täydellisiä ja näin ollen Eetun vanhempien ihailun kohteena. Taas kirja käsittelee mustasukkaisuutta, vertailua ja vähän jänskiä tilanteitakin koetaan. Kummassakin kirjassa on aika hauska tyyli ja varjon jutut ovat "rohkeita". Voi olla, että näiden kirjojen äärellä kikattaa moni isopikkulukija. Luimme näitä yhdessä lasteni kanssa ja vaikka 4-v:lle (sanomattakaan 2-v:lle, joka nukahtaa onnellisesti näiden pitempien satujen aikana kainalooni!) osa jutuista taisi mennä yli hilseen, silti esimerkiksi Eetu ja ruma rusina -kirjan sisarus(kateus)teema kosketti niin paljon, että kirja piti lukea yhdeltä istumalta. Ja kuvitushan taas toimii pienellekin ihailtavaksi väriensä ja ilmekkäiden ja eläväisten ihmispiirrostensa ansiosta.


On ihan huippua löytää tällaisia uusia, laadukkaita ja kotimaisia lukuhelmiä. Osaisiko joku vinkata vastaavan "tasoisesta" kirjasta, jossa olisi tyttö pääosissa?
Entä ovatko Eetut teille tuttuja?


"Ei ihme, että isä on ruvennut tekemään ylitöitä.
- Kyllä minäkin olisin mieluummin missä tahansa muualla kuin täällä, varjo tuhahti ja heristi nyrkkiään yläkerran suuntaan, jossa Rusina itki loputonta itkuaan. - Tälle on tehtävä jotain!
- Totta! Tässä metelissä tulee sekopäiseksi."

- Teija Rekola ja Mervi Lindman: Eetu ja ruma rusina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!