maanantai 14. heinäkuuta 2014

Uusi loruteltu dinokuvakirja!

Gigantosaurus on uusi loruteltu kuvakirja dinohahmoilla (Karisto, 2014, suomentaja Sirja Kunelius). Kirja on saatu kustantamolta pyydettynä.Jonny Duddlen kuvittama ja kirjoittama kirja on tyylikkäästi animoidun näköinen. Tämä kirja voisi siis päällisin puolin vedota animaatiokuvitukseen kyllästettyihin lapsiimme hyvin. Olinkin yllättynyt siitä, että myös kirjan tarina, joka on loruteltu oikein sujuvasti suomeksikin, on ihan hyvä! Tarina kertoo pikkuisista dinoista, joita äidit varoittavat metsissä kuljeskelevasta Gigantosauruksesta. Dinot ratkaisevat asian niin, että yksi on aina vahdissa. Vahti vain ei malta olla huijaamatta lähestyvällä vaaralla ja tokihan siinä käy sitten niin, että huijaajaa uskota oikean vaarankaan kohdatessa.

Sarjakuvamaisuutta.
Kaikkea ei kirjoiteta vaan jotakin näkyy vain kuvissa.
Kirja käsittelee siis mielestäni aika kivalla tavalla lapsen pelkoja, vaaroja mutta myös valehtelua. Hassutteluun ja toistavuuteen pohjautuva loruttelu on kirjassa sujuvaa, kuten jo totesinkin, mutta olen asiasta niin kovin iloinen, sillä on hieno juttu, että kirjassa on monta asiaa, jotka toimivat. Kuvitus on hyvin kylläistä ja tietenkin "täydellistä" väreineen ja söpöine hahmoineen, mutta kyllähän näissä animaatiotyylisissä puuttuu se kädenjälki tai tietynlainen persoonallisuus, mutta toisaalta monenlaisia kuvituksia on kiva nähdä. Ja lapset tykkää! Hahmot ovat ilmeikkäitä ja kuvissa on paljon katseltavaa. Kuvissa on myös sarjakuvamaisuutta ja hauskoja jippoja.

Ääntelyyn kannustavaa fonttia. TUM.
Lopun tietoosuus on myös siisti.
Kirjan lopussa on aukeamallinen dinotietoa, muun muassa siitä onko Gigantosaurusta aiemmin oikeasti ollut olemassa. Tätä kuvakirjan ja tietokirjan yhdistelmää olen aiemminkin tykkäillyt ja minusta idea on kyllä kiva. Siispä voisin todeta, että Gigantosaurus on hyvä lastenkirja, joka varmasti joutuu useaan lukuun jos tämän hankitte. Minunkin piti lukea heti kahdesti peräkkäin. On semmoinen oikea arkilukukirja, jota jankataan aikansa monta kertaa, sitten pidetään taukoa, kunnes löydetään uudestaan ja jankataan taas...?
Dinofanien must tutustumiskirja.


"He pakenivat hulluina
ja vapisivat kauhusta,
mielessä vai murhe musta:
jätti tekee heistä
hakkelusta!"

- Jonny Duddle: Gigantosaurus

2 kommenttia:

 1. Mekin luettiin tämä ja tykättiin kovasti :)
  Kuvitus on minustakin ihana, ilmeikäs ja hauska.
  Riimit toimivat hyvin suomeksikin ja lapset pitivät erityisesti siitä jättisivusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kirja kaikinpuolin, olin iloisesti yllättynyt :)! Kiitos paljon kommentistasi!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!