lauantai 12. heinäkuuta 2014

Pieni ja säpäkkä lasten tietokirja

Hei, tällaisia lisää. Löysin kirjaston tietokirjaosastolta pienen, kierrevihkontyyliin nidotun lasten tietokirjan Korallimeren otuksia. Kirjan on kirjoittanut ja valokuvin kuvittanut Ken Malanin (2003?, kustantajaa ei löydy kirjasta eikä suomentajaa?!). Kirjassa esitellään 13-14 merenotusta.
Jokainen esittely on selkeä, simppeli ja kirjoitettu lapsen puhekielen omaisesti, lapsen tasolla ja mukavasti. Itse kirjoitettu teksti on myös koko ajan isoilla kirjaimilla ja isolla fontilla, joka sopisi loistavasti myös vasta lukemista oppineelle! Aukeaman oikealla on valokuva (joka ei ole nykystandardeihin mikään superkuva mutta käy aivan hyvin) ja vasemmalla käsi kirjoitettu lyhyt ja ytimekäs pikkuesittely hieman kummallisemmista kaloista. Lapseni, kummatkin, jaksoivat kuunnella tarinat helposti ja kuvat kiinnostivat. Olin itsekin lähes ihastunut ideaan. Juuri tällaisia pieniä ja ytimekkäitä tietokirjoja toivoisin lapsille enemmän. Kuten yleensäkin olen täällä kirjotellut, toivoisin lapsille lyhkäisempiä kirjoja, joiden kokonaisuus on mukavampi omaksua ja lukeminen ei käy työlääksi!Tässäpä siis pikkuvinkki jos kirja sattuu teille tulemaan vastaan (tai suunnittelet lasten tietokirjaa, hehe)! Valitettavasti kirjan tekijän toinen kirja keskittyi vain yhteen erikoisempaan lajiin ja se kirja ei taas toiminut meille yhtään. Lapsia kiinnostaa usein tutustua useampaan tietoasiaan pintapuolisesti (useammat eivät taida olla motivoituneita usein kuulemaan kovin syvällisiä, vaan perustieto, pienellä lisä "vau" tai "hehee" -tiedolla riittää, ja on lapsen jaksamisen ym. kapasiteetin näkökulmastakin aika ymmärrettävä juttu?).

Mitäpäs sanotte, olisiko tällaiset tiiviit ja säpäkät vinkit mielekkäämpiä myös Sinisen keskitien kirjaesittelyiksi? Joskus, aina vai ei koskaan?


"Leukakala
Minua sannotaan myös kaivonrakentajaksi.
Kaivan nimittäin hiekkapohjalle syvän kuopan, jossa elelen."

- Ken Malanin: Korallimeren otuksia

8 kommenttia:

 1. Mummia kirjan tyyli viehättää. Lyhyttä, ymmärrettävää ja kotoista.

  VastaaPoista
 2. Mainio kirja! Ja nämäkin esittelyt ovat kivoja. Ne sopivat erityisen hyvin joidenkin vaativien muksujen äideille, joiden pitää juosta tukka putkella eikä ehdi pysähtyä pitemmän tekstin ääreen. On myös hienoa, jos osaa kirjoittaa myös lyhyesti. Itselleni se on yhä vaikeampaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle lyhyesti kirjoittaminen on myös vaativaa ja tarvitsisin siihen harjoitusta! Tukka putkella kirjoittamisessakin voisi nämä lyhyet olla ratkaisu syksyyni, heh, jos vaan maltan ja osaan ;D!

   Poista
 3. Lyhyempää aina jos mahdollista!

  Budjetoin yhdessä miehen kanssa rahat lastenkirjoihin ja perusteina käytän useimmiten blogitekstejä. Meidän etu on että mies jaksaa lukea ko. blogitekstit. Minuakin innostaa eniten säpäkkä esilletuonti. Todella hyvä suuntaus!

  -Nupsu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti kommentistasi! Ja kiva kuulla, että teillä miehesikin on lastenkirjoista kiinnostunut :).
   Yritänpä välillä tiivistää ajatuksiani, mutta en tiedä osaanko :D. Onneksi blogeja löytyy erilaisia, ytimekkäitäkin kirjablogeja löytyy, joissa on myös lastenkirjoja mukavasti esillä! Sillä olen itsekin vähän huithapeli blogien lukemisessa, tunnustan.

   Poista
  2. Ole hyvä! Ja tosiaan, minä todella pidän kaikista kirjaesittelyistäsi pituudesta viis. Kaikki kelpaa, vaan budjettiriihen läpimenoon tarvitaan blogien kevyimmistöä :)

   -Nupsu

   Poista
  3. Rahallisesti kevyimmistöäkö? Suosittelen siinä tapauksessa alekyttäystä :). Kirjojen elinkaari on nykyään lähes mitätön, eli monet kirjat löytyvät jo seuraavan lukukauden alesta, viimeistään vuoden päästä.
   Mutta kiitos, kiva että kiinnostaa ja paljon kiitosta että jaksat kommentoida!!!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!