keskiviikko 9. heinäkuuta 2014

Mummon ja lasten luontokirja

N-y-t Nyt kysyi haluaisinko tutustua lasten näkökulmaa huomioivan pienkustantamon toiseen kirjaan Mummon ja lasten luontokirjaan kotipihan ötököistä, jonka on kirjoittanut ja kuvittanut entinen opettaja ja neljä lapsen isoäiti Liisa Sääskilahti (2014). Tutustuin tähän kirjaan poikkeuksellisesti itse, koska kirja on auttamatta liian pitkä tekstinen kaksivuotiaalleni ja taas leikki-ikäinen esikoiseni ei oikein tällä kertaa kiinnostunut kirjan äärelle. Mutta mikäpä mukavampaa kuin lueskella kesäillan lämmössä parvekkeella mukavaa uutta lasten tarinallista tietokirjaa!


Kirjan tarinat ovat mielestäni aikuiselle(kin) mielenkiintoisesti ja mukavasti kirjoitettuja. Niissä on paljon hieman erityisempää tietoa kuin useissa luontokirjoissa. Kirjassa tutustutaan nokkosperhosiin, muurahaisiin, kimalaisiin, sudenkorentoihin, hämähäkkiin, kastematoon, sarvijaakkoon, leppäkerttuun, sääskiin, vesimittariin, heinäsirkkaan ja sammakkoon. Kirjan ötökkätarinat, luontoon tutustumiset ja muidenkin arvojen aatteet ämmin ja lasten lasten seurassa ovat hellyyttäviä mutta myös koko elämänkirjosta rehellisesti kertovaa. Kirja alkaa tarinalla kuinka "Toinen on toisen ruokaa, niin se on luonnossa." ja kirjassa on myös tarinoita kuinka elämä uusiutuu. Mukana on luontoa arvostavaa puhetta. Kertaalleen kirjassa viitataan uskonnolliseen arvoon: "Taivaan Isä on luonut kaiken hyvään järjestykseen, kunhan ihmiset eivät sotkisi myrkyillään, tuumi ämmi.". Kirja on kirjoitettu keskustelevaan tapaan, kun ämmi ja lapsenlapset ihmettelevät yhdessä luonnon kiertoa ja kauneutta.Liisa Sääskilahti on kuvittanut luontokirjansa itse. Osittain mustavalkoiset kuvitukset tuovat mieleeni vähän vanhempia lasten kuvakirjoja. Mielestäni persoonallinen kuvitus, jossa näkyy kädenjälki on mukavaa vaihtelua nykyajan lastenkirjossa. Kuvitus voidaan nykyään tehdä niin "täydelliseksi", että toisaalta imhimillisempi piirrostapa on mielestäni asia, jota tulisi säilyttää. Muistan erään viisaan lastentarhaopettajan sanat, kun hän neuvoi nuorta minua, ettei lapsille tule piirtää liian hyvin, sillä sellainen voisi jopa lannistaa lapsen oman piirtämisen innon kokeiluun. Lapsellakin on kumma taipumus vertailla- varsinkin kouluiässä. Katsellessani Sääskilahden tummasävyisiä ja mustavalkoisia kuvituksia mietin, että ehkäpä mustavalkoinen kuvitus olisi lastenkirjoissa välillä ihan hyvä juttu. Toisaalta veikkaan, että isompaa lukijajoukkoa valitettavasti vetää puoleensa nykyaikaisempi värikylläinen ja varsin viimeistelty kuvitustyyli, jota lastenohjelmat ynnä muut ovat pullollaan. Lapsi on ikään kuin oppinut sellaiseen antiin, ja me aikuiset ehkä ajattelemattomuuttamme (ja aikuissilmäänsä ruokkien?) tarjoamme "disney-mallia" vielä enemmän.Kirja oli mielestäni tiedollisesti hyvin kiinnostava ja kokonaisuutena hellyyttävä. Kirja voisi koskettaa myös muita isovanhempia kielellään ja tarinoillaan. Se kannustaa isovanhempia ja lastenlapsia arkiseen vuorovaikutukseen ja tuumailuun. Kirjan tarinoiden ämmillä on mielestäni ihanan realistinen tapa keskustella lastenlastensa kanssa ja antaa "ihmettelevää", kannustavaa huomiota, kun lapsi oli oppinut jotain tai päättelee asioita itsekseen. Tällainen kasvatustyyli on itseäni lähellä. Mummon ja lasten luontokirja tarinoineen on persoonallinen kirja, jollaisen soisi kaikille lastenlapsille henkilökohtaisestikin suotavan.


"Se tietää, että on paljon isoja otuksia, jotka käyvät pienen, liikkuvan kimppuun.
Sellaisia ihmisiäkin on.
- Minäpä en, kehuu Okko.
- Etpä tietenkään. Sinähän tiedät, että suurin osa on ihan kilttejä ja hauskoja. Monet auttavat ihmisiä. Niin se hämähäkkikin tekee."

- Liisa Sääskilahti: Mummon ja lasten luontokirja, kotipihan ötökät

2 kommenttia:

  1. kiitos! Tämä oli hyvää arviointia luontokirjasta. Ei ole liian stilisoituja kuvia. Teksti luontevaa keskustelua lasten kanssa. Minusta on upeaa myös se, että N-y-t-Nyt kustantaa lasten näkökulmaa huomioiden. Tällaista tarvitaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle. Olin surullinen kun tähän ei tullut kommentteja aiemmin. Erilaisia, raikkaita, rakkaudella tehtyjä lastenkirjoja tarvitaan. Myös erilaisten kirjojen kustantamista.

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!