keskiviikko 23. heinäkuuta 2014

Kolme avaruuskirjavinkkiä!

Avaruus, voi avaruus. Yksi upeimmista ja käsittämättömimmistä asioista, mistä lapsikin voi kiinnostua. Mutta yritäpäs selittää maailmankaikkeutta omin sanoin. Saattaa mennä sormi suuhun tai tulla liian pitkä luento. Mutta onneksemme lastenkirjailijat ovat älynneet tämän ikuisesti säilyvän mielenkiinnonkohteen ja tehnyt avaruudesta erilaisia kirjoja. Tässä taas kolme erilasta, laadukasta ja hyvää lastenkirja vinkkiä! Aiempia avaruuskirjavinkkejä tässä.Amy Briggsin kirjoittama Angry birds space, kyllä luitte oikein. Voin ilolla vinkata teille änkkärikirjan! Tämä National Geographicin kanssa toteutettu kirja on oikeasti todella runsas tietomäärältään mutta silti kirja on hyvä luettavuudeltaan tietojanoisen lapsen kanssa. Kirjassa on upeita valokuvia, joissa on bonuksena mukana änkkärihahmoja lapsen kiinnostusta lisäävästi. Aukeaman lukumäärä on kohtuullinen ja kieli sujuvaa. Kirjassa oli myös paljon uutta tietoa minulle. Luin tätä kirjaa ääneen ollessamme ystäviemme luona ja myös aikuisystävämme taisivat kuunnella suurella mielenkiinnolla. Nyt kirjatietoja katsellessani huomaankin, että kirjan on suomentanut Markus Hotakainen (Otava, 2012, itse ostettu), josta pääsen seuraavaan avaruuskirjavinkkiin! (Kiitos Pihi nainen änkkärikirjavikistä!)
Markus Hotakaisen Tildan tähdet (Wsoy, 2010, itse ostettu) on hieno kotimainen lasten tietokirja avaruudesta. Tämäkin kirja omaa hyvän luettavuuden ja on mielenkiintoisesti kirjoitettu. Kirja on varustettu valokuvin. Kirjan kokonaistoteutus on hyvin selkeä, ehkä jo sillä rajalla, että onko ulkoasu liian simppeli kutsuakseen lasta luokseen. Mutta kun kirjaa lukee, se lumoaa ainakin meidät. Tämän kirjan jälkeen kävimme erittäin hyviä keskusteluja, jotka eivät enää koskeneet aurinkokuntaamme mutta myös muita galakseja. Siinäpä sitä olikin hyvää asiatärkeyksien asettajaa myös aikuisemmalle murehtijalle. Miten pieniä me olemmekaan avaruudessa... Tildan tähtiä on luettu ja hehkutettu myös Lumiomenan blogissa.Kolmas vinkki on Urpo ja Turpo avaruudessa -satukirja (Tammi, 2011, itse ostettu). Esittelin vasta Hannele Huovin ja Jukka Lemmetyn Urpo ja Turpo villissä lännessä ja mielestäni tämä kirja on hieman samanlaisella huumorilla ja temmolla varustettu. Olemme tässä välissä lukeneet myös kaksi muuta mukavaa Urpo ja Turpo -kirjaa. Nimensä mukaisesti Urpo ja Turpo rakentavat avaruusaluksen ja lähtevät matkalle. Kirjassa pohditaan elämää jälleen nerokkaasti karhumaisella otteella: kuinka villakoirakasa saattaakin olla tähden synnyinkoti tai mikä voima on ystävän lohdutuksella. Samalla kirjassa on tietoa avaruudesta, jota karhut oppivat tietokirjasta. Oleilevathan nuo mainiot tallustajat usein lastenkirjahyllyssä, joka lienee kaiken alkutiedon ja usean leikin alku ja juuri!

Oletteko lukeneet näitä ja mitä tykkäsitte? Olisiko sinulla joku avaruuskirjavinkki jaettavaksi?


"Turpo kiskoo ylleen äidin kumisia keittiökäsineitä ja Urpo selitti, että avaruuslentäjä on ammatiltaan astronautti. Avaruusnalle on tietysti nallenautti."

- Hannele Huovi ja Jukka Lemmetty: Urpo ja Turpo avaruudessa

4 kommenttia:

 1. Me lainattiin viimeksi kirjastosta Kurkista avaruuteen, vähän samantyylinen kuin nelivuotiaan esikoisen suuri suosikki Lasten luukkukartasto. Luukut toimii mielestäni hyvin tämän tyylisissä tietokirjoissa ja niiden ansiosta taaperoikäinen kuopuskin malttaa syventyä kirjaan. Tosin meillä lähes kaikki tämän aihepiirin kirjat on vähän sellaisia ettei niitä oikein jaksa kahlata kerralla läpi kun avaruustieto on kuitenkin aika intensiivistä ja vaatii lapseltakin paljon pohdintaa. Tildan tähdet oli vielä vuosi sitten vähän liian vaativa, mutta sitä voisikin kokeilla taas uusiksi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurkista avaruuteen kirjasta olenkin kirjoittanut aiemmin tänne :).

   Tildan tähdet on jo pitempi tietokirja muttei tietokirjoista pisimpiä. Luimme ehkä kolmessa otteessa sen kirjan iltasatuina. Kirja sopii kyllä tietonsa puolesta vielä aivan hyvin koululaisellekin!

   Poista
 2. Tuo Angry Birds Space on tosiaan yllättävän laadukas ja mielenkiintoinen. Kiva kuulla että siitä tykättiin teilläkin. :) Minä puolestani nappaan nuo sinun avaruuskirjavinkkisi (kiitos!), avaruus kun on yhä ihan ykkösaihe 4- ja 8-vuotiaidemme keskuudessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Avaruus säilyttää ihmettelyasteensa vielä aikuisellekin! Kiitos vielä änkkärikirjavinkistä, löysin sen keväällä alekorista hyvin huokeaan hintaan ja muistin suosituksesi :)!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!