keskiviikko 4. kesäkuuta 2014

Perusleikkejä 4: rakennuspalikat

Yksi lasteni lempparipuuhista ovat erilaiset rakennusleikit. Rakennuspalikoita on erilaisia mutta tutuimpia lienevät kaikille legot (vauvalegot, isot- ja pikkulegot). Meillä on lisäksi sellaista Brio builder settiä, joka on myös aika vanha perusrakentelusarja. Esikoiseni on rakenteluissa äidin silmissä aivan huippu ja hän on avannut minut huomaamaan, miten monella tapaa rakentelu on hyödyllistä.Rakenteluleikeissä saavat pikku kädet näpertelypuuhaa (hienomotoriikkaa). Rakentelu vaatii myös hahmottamista, varsinkin mallista rakentaminen. Rakenteluleikkien on sanottu tukevan matemaattisia taitoja. Mutta kun katsoo näitä rakentelijoita, niin huomaa kyllä, että se on myös upea suunnittelutehtävä. Saa ideoida mielikuvituksen mukaan vaikka mitä, suunnitella ja toteuttaa. Siinä tarvitaan jo paljon keskittymistä, toiminnanohjausta ja mitä kaikkea! Ja mikä palkinto onkaan, kun saa rakennelman valmiiksi. Sitten alkaakin itse leikki!Malleja löytyy nykyään lisää myös netistä. Meillä yhden sarjan palikat ovat omassa laatikossaan, jolloin etsimispuuhassa saakin olla tarkkana- varsinkin pikkulegoissa. Mallivihkot ovat kansiossa, etteivät häviäisi. Minä huomaan olevani aika mielikuvitukseton näissä raketeluissa, varmaan johtuu siitä, ettei minulla pienenä ollut rakenteluleluja. Olenkin yrittänyt tietoisesti tarjota rakenteluleikkejä myös tyttärelleni ja ostanut myös sellaisia palikoita ja lisukkeita mikä saattaisi houkutella häntä paremmin rakentelujen ääreen. Näköjään ne motivoivat minuakin välillä paremmin satojen kulkuneuvoleikkien jälkeen!Mitäs sanotte onko junarata rakenteluleikki vai mikä? Millaisia rakentelusarjoja teiltä löytyy ja oletko hyvä rakentamaan?


"Bertil Kaiken-Aikaa
teki pientä taikaa.

Hän muutti sorsan hevoseksi,
 sitten Bertil vielä keksi
kuinka isoäidistä saa
polvisuojuksen.
(...)"

- Jukka Itkonen: Bertil Kaiken-Aikaa

4 kommenttia:

 1. Meidän 2v. tyttö tykkää rakentaa duploilla (välillä leikitään sairaalaa, välillä kauppaa, välillä lastaillaan autoja, ihanaa nähdä kun mielikuvitus herää ja leikit on alettu puhua auki), näitä ennen oli ne vauvalegot käytössä, Brion rakennuspalikat sai 1v. lahjaksi, mutta olivat silloin liian vaikeat (liukas maalipinta), nyt rakentaa vaikka minkämoisia torneja (paitsi neuvolassa, siellä osoitti taitonsa potkaisemalla yhdellä jalalla terkan tekemän mallitornin ;)), niin ja junarataa myös (minusta se on rakenteluleikki, joka kerta syntyy erilainen rata). Minä lasken rakenteluun myös helminauhan tekemisen (meillä on isoja eri geometrisia muotoja olevia muovihelmiä joita välillä pujoitellaan kengännauhaan ja välillä rakennetaan kuvioita lattialle, esim. "mato" taj kukka kuusikulmioista).

  Tämän äidin suosikit on kyllä noi duplot ja odotan innolla aikaa kun päästään pikkulegoihin, niitä on vanhoja tallessa iso laatikollinen :) Myös tuota Brion builder -sarjaa on kyllä saatava (tämä insinööriäiti meinasi ostaa sitä jättipaketin jo raskaana ollessaan, mutta tuli vielä silloin kielto mieheltä).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on ollut noista vauvalegoista vaan toi lentsikka kirpparilta (liekö edes Legon). Mutta isoja ja pikkulegoja Löytyy. Paljon.
   Ja se builder on ihan huippu. Aika kalliita vaan mutta olen pyytänyt synttäreiksi ja sitten ostellut lähes kaikki itse alennuksista. Hurjaa miten lelutkin on nykyään kausituotteita ja tulevat hyvin nopeasti aleen...

   Kiitos kommentistasi ja mukavia rakenteluja sinne :))!

   Poista
 2. Me tykätään molemmat vanhemmat eniten näistä rakenteluleikeistä. Itse olen myös aika mielikuvitukseton, mies kyllä rakentaa melkoisia pytinkejä. Esikoinen on todella taitava, kuopus taitaa olla siinä "jos hakkaan näitä yhteen, ja jos ne eivät osu yhteen, huudan" - iässä, mutta pikkuhiljaa alkaa sieltäkin tulla jotain kärsivällisyydenpoikasta.

  Junarata on ihan paras! Kyllä mä ne rakenteluleikeiksi lasken. Meillä on niitä palojakin aika lailla joten melkoisia luomuksia kyllä kehitellään. Tässä tuleekin sitten esiin piirre missä tekisi mieli vain lakaista lapset pois alta ja tehdä itse, haha! (oikeasti puren hampaita yhteen ;)).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pytinkejä, hih :D!
   Joskus olen tehnyt ylläreitä lapsille ja laittanut illalla jotain leikkiä "alulle" aamuksi. Brion junilla voiskin tehdä samat. Eli rakentaa kaupungin, ottaa siitä instagram kuvan, huokaista ja katsoa kuinka kaupunki tuhoutuu aamulla. Liitytkö messiin :D? #äitileikkii :D #ihanvaanlapseniparastatässä

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!