torstai 12. kesäkuuta 2014

Mielenkiintoinen lasten tietokirja Suomen historiasta

Esittelin teille ihan vasta Carlos da Cruzin ja Anniina Mikaman Täyttä laukkaa maailman ympäri (Tammi, 2014) ja sain samalla vinkin, että kuvittaja/kirjailija Carlos da Cruz on tehnyt kirjailija Janne Haikarin kanssa myös toisen samalla lailla värikkään ja tietokylläisen lasten tietokirjan nilmeltään Kuninkaantie Matka historiasta nykuaikaan (Schildts & Söderströms, 2014). Uteliaisuuteni voitti jälleen kerran, vaikka kyseessä on lähinnä koululaisille suunnattu tietokirja, pyysin kirjan kustantajalta blogissani esiteltäväksi.Kirjan ulkoasu on yhtä luokseen kutsuva kuin Täyttä laukkaa maailman ympäri. Tässä tietokirjassa keskitytään kuitenkin Suomen historiaan Ahvenanmaasta Karjalaan kulkevan Kuninkaantien avulla. Kirja esittelee Suomen historiaa niin, että yksi aukeama on osa Kuninkaantiestä ja siihen on liitetty aihealue, kuten "Kuinka tieto kulkee?" ja "Opintiellä". Aukeamalla on siis eriaikakausilta kerättyä tietoa yhden isomman otsikon alta. Aikakaudet ovat merkitty värikoodein, jotka esitellään kirjan alussa. Lisäksi erillisellä värikoodilla on tietoa itse Kuninkaantiestä.

Aukeaman otsikko.
Yksi aukeama.
Kirjan sivulla infopakkaukset ovat esiteltynä runsaina tietoiskuina, hieman kuin puhekuplina, ja tarinaa voi lukea numeroidun järjestyksen mukaan, jolloin aihealueen tiedot tulevat aikajärjestyksessä. Aukeaman pohjalla on aina kartta Kuninkaantiestä, jolle tietoiskut sijoittuvat. Tietä lukijan kanssa kulkee tarinan alussa sarjakuvamaisesti esitelty lapsi, Vertti. Kuvitus kullakin aukeamalla on värikästä, yksityiskohtia tarjoavaa, mielenkiintoista ja osin fantasioitua, sopivan humoristisella otteella.

Yksityiskohtaista ja kaunista kuvitusta.

Kirjan idea on aika hauska! Aluksi lukuani vaikeutti se, ettei tarina kulkenut perinteisesti aikajanalla vaan aihepiireittäin mutta tämän uskottuani, osasin lukea kirjaa jo paremmin. Olin myös yllättynyt siitä, että esikoiseni oli kiinnostunut (kirjan kuvituksen johdosta) kyselemään yksittäisiä tietokohtia/aukeama. Kohderyhmänä koululaiset on varmasti aika hyvä, sillä info on todennäköisesti perusoppimäärää syventävämpi ja sopisi oivallisesti lisätietoa janoavalle oppilaalle tai vaikka esitelmää tekevälle? Tietoiskut on kirjoitettu myös mukavan rennolla otteella, vähän vitsaillenkin, joka varmasti lisää lasten (jopa nuorten?) kiinnostusta historian opiskelun äärelle.

Esikoistani kiinnosti nämä hauskat fantasiaoliot.
Lopussa on koottu selkeästi aikajanassa päätapahtumat.
Olen oikeastaan aika ihastunut näihin uusiin tietokirjoihin, jotka ovat tietyllä tapaa haastavampia luettavia (josta en ole kuitenkaan itse aina ihan varma tarvitsemmeko tässä ajassa yhtään enempää tiedon hakemisen vaikeuttamista) perinteisten tieto- ja oppikirjojen rinnalla. Toisaalta mietin, että voisiko vielä hieman selkeämpi tiedonjärjestys ja jopa karsitumpi tietomäärä kirjassa olla kuitenkin lapselle mielekkäämpi ja motivoivampi tapa muuten erinomaisessa värikkäässä ja kutsuvassa ulkoasussa? Sanotaan, että ideaalisessa oppimisessa 80% on onnistumista. Jos oppiminen/tiedon haku on liian vaativaa, on vaarana, että lapsi kyllästyy ja menettää motivaationsa, koska joutuu työskentelemään koko ajan taitojensa ylärajoilla. Näitä aatteita minä kirjaa lukiessani tuumailin. Voisi olla, että aluksi kirjaa on kiva koululaisenkin katsella aikuisen kanssa (kirja motivoi tiedollaan varmasti myös aikuislukijaa!), jolloin kirjan lukutapaa voisi hakea yhdessä. Kaiken kaikkiaan pidin tuoreesta ja mielenkiintoisesta Kuninkaantiestä paljon! Ihan harmitti, etten päässyt lukemaan tätä kenenkään koululaisen kanssa.


"Tervetuloa Vertti! Ensimmäiset asukkaat näillä saarilla olivat hylkeenmetsästäjiä ja kalastajia. He tulivat tänne meloen ruuhilla ja kanooteilla tai hiihtäen jäätä pitkin. He yöpyivät hylkeennahkaisissa teltoissa. (Pääsaaret olivat Eckerö ja Itä-Saltvik.)"

- ensimmäinen tietokupla kirjassa Carlos da Cruz ja Janne Haikari: Kuninkaantie

2 kommenttia:

  1. Vaikuttaa tosi mielenkiintoiselta kirjalta, joka voisi sopia lisämateriaaliksi meidän historian opiskeluun. Kiitos kirjan esittelystä; en ollut tästä kirjasta ennen kuullutkaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä! Tämä on kyllä erilainen ja pirteä kirja opiskeluun :) !

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!