keskiviikko 28. toukokuuta 2014

Värikäs tietokirja hevosista!

Sain ilokseni tutustua hieman erilaiseen lastenkirjaan kuin olen itse tottunut kirjahyllystä nappaamaan. Lasten tietokirjaan hevosista! Minä en ole koskaan ollut heppatyttö, vaikka läheltä olen tuotakin harrastusta saanut seurailla. Siksipä en osaa vieläkään erityisemmin innostua hevoskirjoista mutta, kun esikoiskirjailija Anniina Mikama otti yhteyttä ja kysyi haluaisinko lukea hänen ja Carlos da Cruzin kirjoittaman kirjan, mielenkiintoni voitti! Täyttä laukkaa maailman ympäri (Tammi, 2014) on kuvittanut toinen kirjoittajista, eli Carlos da Cruz. Asiatarkastuksesta vastaa Liisa Sarakontu.Kirjassa esitellään 18 eri hevosta. Esittely lähtee Suomesta ja Ruotsista ja etenee Euroopan kautta Afrikkaan, Aasiaan, Australiaan ja Etelä- ja Pohjois-Amerikkaan. Kirja on ulkoasultaan hyvin houkutteleva. Värikäs ja raikas kuvitus kutsui minut ja lapseni luokseen. Jokainen hevonen on esitelty yhdellä aukeamalla ja tarina lähtee suoraan maailmakartan kautta esittelyihin: "Matkareitti on valmis! Ei muuta kuin reppu selkään ja menoksi. Tervetuloa mukaan!", kuten kirjan matkaaja, Niina -tyttö alussa toteaa.

Kirja ei ole mielestäni pelkästään hevostietokirja, vaan minulle ja meille se on enemmänkin erilaisia kulttuureita esittelevä kirja, hevosten kautta. Kirjan lukeminen tarvitsi ensiksi hieman kokeilua: onko tekstipaketeissa jokin lukujärjestys vai ovatko ne ikään kuin erillisiä tietoiskuja. Päädyin siihen, että kukin kohdista on erillinen ja luimme lopulta kirjaa esikoiseni kanssa hänen mielenkiintonsa mukaan (pian hän skippasikin oikeassa yläkulmassa olleet "tekniset" hevostiedot) puhekuplia ja tietoiskuja valiten ja menimme itse asiassa kirjan matkan vielä takaperinkin! Ja hyvin toimi näinkin.Kirjan toteutus on kyllä kaiken kaikkiaan mielenkiintoinen ja hauska. Vaikka usein arvostan tietokirjoissa aika simppeliä ulkoasua, tähän kirjaan värikkyys sopi ja itse asiassa tietoiskut olivat kuitenkin aika selkeässä järjestyksessä, kun vain osasin säätää lukutaitoni oikein. Kirjan tekstin sisältö on varsin runsasta. Mutta ainostaan oikean sivun alakulmassa olleet askartelu- tai jopa ruokavinkit olivat minusta himpun ylimääräisiä. Toisaalta ensimmäisellä luvulla skippasimme nämä vain pois ja sittemminhän näihin voisi palata ja tutustua kulttuuriin moniaistillisemmin myöhemmin. Lisäksi voisin kuvitella, että parhaiten tämä kirja uppoaa heppafaneille, ehkäpä esikouluikäisille/koululaisille, jotka toisaalta saattaisivat olla sellaisessa puuhailuiässä, että vinkit tulevat siinä ryhmässä paremmin käyttöön? Kirjaa voisi olla myös "pitkäikäinen", koska monimuotoisen sisältönsä vuoksi (pienine lisäinfoineen) itse lukeva lapsi voisi viihtyä mielenkiintoisten löytöjen kanssa aivan erilailla kuin esimerkiksi äidin lukua kuunteleva lapsi!Carlos da Cruzin värikäs, iloinen ja sarjakuvamainen kuvitustyyli on omaan silmääni jotenkin sangen vetoavaa ja varmaan uutuutena kiehtoi vielä enemmän. Jopa siinä määrin, että kyselin kuvittajan erästä toistakin lasten tietokirjaa esittelyyn mutta katsotaan saammeko sen. Täyttä laukkaa maailman ympäri on varmasti tosi kiva esimerkiksi lahjakirjana lapsille, jotka ovat kiinnostuneita eläimistä ja hevosista mutta toisaalta kirjassa on paljon muutakin tietoa (kuten että hevosia on käytetty ennen sotatantereilla ja nykyäänkin vielä erilaisissa hevoskilpailuissa- nämä asiat kiinnostivat poikaani erityisesti), joten kirja voi kiinnostaa paljon muitakin kuin itsestään selvää heppatyttö -kohdetta.


Kirja on varsin raikas tuulahdus lasten tietokirjojen saralle ja minusta se on hyvin suotava juttu. Kirjastojen lasten tietokirjaosastolta löytyy pitkälti "harmaita" ja liian pitkän näköisiä kirjoja, jotka eivät suorastaan kutsu luokseen tämän päivän tietotarjonnan joukossa. Vaikka perusvalokuvakirjoilla on aina paikkansa, olen varma, että näin kauniilla kuvilla ja ytimekkäillä ja mielenkiintoisilla tietoiskuilla varustettu tietokirja kiehtoo monen ikäistä nykyajan lasta tiedon ääreen ihan eri lailla kuin "kansakoulun oppikirjan näköinen" opus. Ja hei, kiehtova ulkoasu saattaa kutsua luokseen myös tällaisia, joille kirjan aihepiirikään ei ole alkujaan erityisen kiinnostava. Suosittelen kokeilemaan ennakkoluulottomasti kirjaa ja opiskelemaan näin hauskalla tavalla maapallomme historiaa ja kulttuureja heppojen kyydissä (4/5). Mielenkiintoisia tutkimusretkiä!

Kirjabloggaajista myös Kirjakaapin kummitus on esitellyt tämän kirjan.


"Irlannincobin toinen nimi, tinker, on peräisin vanhoilta ajoilta.
Se tarkoittaa tinaseppää eli kattilanpaikkaajaa."

- Anniina Mikama ja Carlos da Cruz: Täyttä laukkaa maailman ympäri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!