tiistai 27. toukokuuta 2014

Supervinkki kesäretkille: Lapsiperheen retkeilyopas

Kun huomasin, että Karttakeskus oli julkaissut valokuvilla kuvitetun, Jouni Laaksosen Lapsiperheen retkeilyoppaan (2014) ja pyysin sen heti blogiini esiteltäväksi. Kuten moni blogiani seurannut tietääkin olen kovasti lasten ulkoilun ja liikunnan puolella ja vaikka itsekin olen varsin urbanisoitunut pelkurimutsi, yritän välillä pitää lapsiani perusarvojen äärellä. Luonto on minusta sellainen, johon ihmisen on hyvä tutustua, sillä on usein taipumus rauhoittaa lapsia kuin aikuisiakin ja piha on lapselle paras paikka liikunnalliseen harjoitukseen. Minusta on hyvä opettaa lapselle kestävämpiä arvoja kuten luonnon ja ympäristön arvostusta, sillä ilman luontoa, ei meitäkään ole olemassa.


Metsäkuvat ovat omia nappauksiani tältä keväältä


Retkeilyyn erikoistunut tietokirjailija ja vapaa toimittaja Jouni Laaksonen kuvaa alkusanoissaan ihanan tavallisesti, kuinka vauvan synnyttyä teki mieli hetkeksi käpertyä kotiin ihastelemaan vastasyntynyttä mutta sitten mieli jo maailmalle. Kirjassa kerrotaankin perheen retkeilleen todella laajasti päiväretkistä viikkoretkiin ja Laaksonen on itse retkeillyt kaikki kirjassa esiteltävät kohteet. Laaksonen sanoo ensisanoissaan, ettei pieni vauva varsinaisesti hyödy retkeilystä, mutta sillä on hyvä olla siellä missä vanhemmatkin voivat hyvin ja ovat turvana. Minä ajattelen, että kyllä pienikin vauva aistii ympäristöään varsin paljon ja se kannattaa yksilöllisesti katsoa miten mikäkin paikka juuri omaan vauvaan vaikuttaa. Metsään voi totutella pikku hiljaa, sillä se voi olla myös jännä paikka. Reppumatkailu sanotaan olevan pienelle vauvalle turvallista, varsinkin massupuolella kulkiessa vauva näkee äidin kasvot ja tuntee hänen kroppansa vierellään. Oman kokemukseni mukaan metsä on monelle lapselle hyvin voimallinen kokemus jo varhaisesta lähtien, joten uskoisin, että myös pieni lapsi voi hyötyä erilaisesta ulkoilusta, raittiista ilmasta, eri paikkojen ihastelusta ja maastosta liikkumisesta jos reitti pidetään ikätason ja jaksamisen mukaisena.

Lapsiperheen retkioppaaseen Laaksonen on koonnut 80 maakunnittaisesti esiteltyä luontoretkikohdetta. Vinkit kattavat siis Uudestamaasta Lappiin, sisältäen noin 5-10 retkimahdollisuutta/maakunta. Alkukirjassa on perusvinkkejä päiväretkeilyyn, jossa muistutellaan perusasioita retkeilyyn kuten se, että eväät pitää olla, lapsi pidetää turvassa vaikeammissa kohdissa ja aikaa "ja reissumieltä" on hyvä varata vähän reilusti ! Oma vinkkini on myös, että kannattaa aluksi antaa lapselle mallia metsässä olemisesta, eli ihastella ääneen maisemia, etsiä yhdessä pikkuaarteita (kiviä, käpyjä, muurahaiskekoja ym.), jotta lapsikin oppii löytämään metsässä retkeilyn mielekkyyden. Kävely sujuu mukavammin, kun on samalla pikkupuuhaa, juteltavaa ja edessä odottaa laavulla syöty rusinapaketti! 
Kirja esittelee retkeilyä matalalla kynnyksellä ihan vasta-alkajille, eli jopa lastenvaunuilla kuljettavia parin kilometrin (allekin) reittejä, jotka voivat olla hyvin lähellä kaupunkioloja. Mukana on myös tottuneemmalle keskivaativia ja vaativiakin reittejä. Kesä on mitä parhainta aikaa tehdä näitä pikkuretkiä lähimaastossakin, kun vaan katsoo aamulla kivan ilman, pakkaa pikkuisen perusjuttuja mukaan ja eikun menoksi! Eikä ole kukkaroja rasittavia pääsymaksuja, jonotteluja kesähelteessä mutta sitäkin enemmän kokemuksia, ihmettelyä, yhteistä aikaa ja liikuntaa.

Laaksosen kirja innostaa lapsiperheitä retkeilyyn ja into tarttui minuunkin. Olemme lähdössä kesälomaretkellemme Lapin suuntaan ja olen miettinyt, että eläintarhan, museoiden ja joulupukin lisäksi matkaan tulisi löytää hyvä pikkuinen parin kilometrin "vaellus", jossa lapsemme näkisivät paikallista metsää (ja itikoita). Löysinkin kirjasta pari reitillemme osuvaa retkikohdetta, joista ainakin yhdelle menemme. Lisäksi aion ihan varmasti käydä kesäretkillä mökkimaisemissa ja omalla kotiseudullakin. Ilokseni huomasi mukana olevan myös joitakin meille jo tuttuja kohteita mutta samalla huomasin, että aijaa tuonnehan pääseekin tuota kautta, joten seuraavalla kerralla voin ottaa lapseni mukaan luontopolulle, jonka luulin olevan heille liian pitkän kävelymatkan päässä! Näitä luontoretkikohteita (kuten muitakin lapsikohteita) on minusta rasittavaa etsiä netistä, jossa tietoa on äärettömästi. Parasta on kuulla hyviä vinkkejä muilta, jotta kuulee todella missä kunnossa kohde on "nyt" ja onko se "vaivan väärti". Lapsiperhereissuilu on kuitenkin aina oma ponnistuksensa ja tällainen ajan tasalla oleva opas on lähtemiskynnystä madaltava.
Kirja on siksikin mukava, että se kattaa koko Suomen, jolloin mukavia yhteisretkiä löytyy varmasti vaikka mummulareissujen iloksi. Harvemmin kirjoitan näin, mutta käytännön kannalta tämä kirja on varmasti hyvä ihan omistaa itse, sillä mitä lähempänä kirja on, sitä helpompi sieltä on katsoa spontaanimminkin pikku ulkoretki viikonlopuksi tms. Lisäksi omaa kirjaa on mukavampi kuljetella reissussa, eikä tarvitse varoa jos joku mustikkatassu sattuu sivulle osumaankin (omassa kirjassahan se on vain muisto, ei rike!). Uskotte jo varmaan, että fanitan tätä kirjaa ihan todella ja toivon, että moni teistä tutustuu kirjaan ja löytää pikkuiset, matalan kynnyksen metsäretket muiden perheretkien lisukkeeksi. Mielekäs yhdessäoleminen, siinäpä on taikaa :)! (5/5). Erityiskiitos Jouni Laaksoselle varsin isosta työstä ja selkeästä, helppolukuisesta retkikirjasta. Upea kirja!"Astuessaan polulle lapsi on jo perillä."

- Jouni Laaksonen: Lapsiperheen retkeilyopas

14 kommenttia:

 1. Tämä on kyllä niin mainio opas. Metsäretkillä omakin verenpaine tuntuu heti laskevan, luonnossa on sitä jotakin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen ihan innoissani tästä! Ja toivoisin oikeasti, että moni muukin löytäisi tämän opuksen. Vaikka ne jotka ajattelee, että "voisihan se olla kiva, uskaltaisko/kehtaisko/jokohan onnistuisi..." :)
   Minulla metsä myös laskettaa stressikertoimia normaaliin ja muutenkin huolet asettuvat oikeisiin mittasuhteisiinsa :).

   Poista
 2. Kiitos, kiva tietää! Sattuukohan kirjassa olemaan vinkkejä Saimaan ympäristöön, tarkemmin Linnansaaren kansallispuistoalueelle...?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viivi, ole hyvä, ilo oli puolellani :))!

   Kuule Saimaan alueelta löytyy Etelä-Karjalan alueelta mutta sitten myös Etelä-Savosta, josta kysyit Linnansaaren kansallispuistoaluetta. Ja kylläpä löytyy! Vinkissä on, että saareen pääsee talvisin jopa potkukelkalla mutta kesäisin matkailuyrittäjien reittivenevuoroilla (Oravista ja Porosalmelta). Linnansaaressa on 2-8 km kävelyretkiä ja vessoja, tulisijoja jne. Veneenomistajalle löytyy jopa kaksikymmentä tulipaikkaista kohdetta...

   Ja todellakin huonolle kirjoitukselle/kuvaukselle jäi se, että HUOM Kaikista kohteista on omat kartat mukana ja selkeät ajo-ohjeet (kohta: Saapuminen)!!!

   Poista
 3. Supervinkki on hyvä otsikko tälle kirjalle! Olen tästä onnellinen, olen kaivannut karttoja ja vinkkejä erilaisiin retkikohteisiin ja nyt sellaisen sain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis mietin, että mitä superlatiivia oikein käytän, kun todellakin tämä on huippu ja toivoisin kovasti, että moni hoksaisi tämän! Olen aivan myyty :)! Tavataan luontopolulla :D!

   Poista
 4. Todellakin supervinkki, varsinkin kun kirjoitat tästä niin innostuneesti! Retkeily on ihanaa, pienessäkin mittakaavassa. Otin kevättalvella kesän tavoitteeksi lähiretkeilyn ja pelkästään tästä kirjasta lukeminen patistaa nyt äkkiä keksimään jonkun uuden paikan mihin mennä lapsen kanssa. Lähimetsissä käydään säännöllisesti mutta vähän kauemmas suunnattu retki saa äidinkin innostumaan eri lailla. Ja oikealla retkellä tärkeitä on eväät, ainakin jos lapselta kysytään :) Hanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hanna! You are my kind of mama :D! Minun kevättavoite oli: lasten kanssa museoissa, se onnistui hyvin runsaasta sairastelusta huolimatta. Kesän tavoitteet on olleet monta vuotta samat: lähiretkeily puistoihin, pikkukirjastoihin ja pikkuretkiä ja yksi isompi the kesälomaretki! Pitää inspiroida itseään, sillä muuten jää vaan kotipihalle ja se on turruttavaa! Mukavaa retkikesää teille :))!

   Poista
 5. Hurjan hieno blogi sinulla ja tosi mukava arvostelu tästä kirjasta. Koko Retkipaikan porukka tykkää! Olisi kiva, jos joskus piipahtaisit vierailijana blogissamme :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)! Googlaamalla löysin kirjan kautta sivunne, pitää piipahdella toki lukemassa :). Vai mitähän tarkoitit vierailijana :)? Kiva kun kommentoit, huippu kirja, minkäs mahdat!

   Poista
 6. Kiva vinkki - innostuin kans kirjasta :). Me retkeilemme myöskin lasten kanssa lähikohteissa (usein eväiden kanssa :)), mutta voisi sitten poiketa muuallakin metsäreiteille, kun jonkun verran matkaillaan ympäri Suomen kyläpaikoissa. Tuo oli ihana kommentti, että lapset viihtyvät siellä, missä vanhempansakin ovat tyytyväisiä. Tämähän pätee myös siihen, kun jotkut ihmettelevät, miksi aika pientenkin lasten kanssa matkustellaan! Kyllähän lapsetkin saavat matkustelusta ns. jotain, kun koko perheellä yhteistä, mieleistä tekemistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin on mukava ajatus se, että reissuilla voisi yhdistää tapaamisen ja metsälenkin ystävien kanssa. Itse asiassa erittäin kiva ajatus :).
   Matkustelua on tietysti erilaista, kuten meitä matkustajiakin :). Kukin valitsee itselleen sopivimmat tavat :)!

   Poista
 7. Kiitos tästä vinkistä :)! Sain viimein salasanani käsiini ja pääsin kommentoimaan :D! Täytyy ehdottomasti etsiä tuo opus jostain ja lähteä metsästämään retkeilyreittejä. Tuolla yhdessä kuvassa onneksi näkyykin jo yksi, joka olisi jopa suhteellisen lähellä meitä :)! Kesälomalla sinne siis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että vinkki tavoitti sinutkin :)! Tätä on helppo suositella :)!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!