lauantai 31. toukokuuta 2014

Pöytäpuuhailun äärellä: kaksi tarrakirjaa esittelyssä

Joskus askartelussa ja pöytäpuuhailussa on kiva päästä vähän helpommalla. Tehtäväkirjat ovatkin kivaa ajanvietettä kesälläkin sadesäällä tai reissatessa. Tehtäväkirjojen kirjo on vain erittäin laaja. Viimeksi kirjakaupassa ihmettelin varmaan sadan erilaisen tehtäväkirjan edessä sitä runsauden pulaa mitä tarjollamme on. Siispä kannustan vähän katsomaan mitä lapselleen nappaa, sillä kaikki ei kuitenkaan ole niin ajatuksella tehtyjä kuin voisi. Ja ei kai me turhia ostoksia haluta tehdä?


Kaksi perusvinkkiä tehtäväkirjan valintaan voisi olla vaikka: 1. valitse mieluinen kuvitus motivoimaan lasta (toisille sopii "kaikki", toisille just änkkäri houkuttelee parhaiten, vaikka kynähommat eivät muuten kiehtoisikaan...!) 2. katso sisältö, että se on iän mukaista ja edes jonkun tason mukaista (aika uskomattomia värityskuvia löytyy, ja vaikeusskaala on hempeimmissäkin kirjoissa valtava esim. 100 pisteestä pisteeseen kuvaa ei kannattane suosia 1-2-vuotiaalle?). Sitten ovat nämä tarrakirjat. Tarrat tuntuvat kiehtovan lapsia yllättävän paljon mutta tarrakirjoissakin on paljon eroja. Toisista voi jopa oppia! Ja toiset ovat just for fun- miksipä ei :)!Olen siis aika skeptinen tehtävä- ja tarrakirjojen ostaja. Siksipä yllätyin näistä saamistamme tarrakirjoista miten mukavia ne kuitenkin ovat (Karisto, 2014,  itse ehdotettu yhteistyö). Maatilan eläimet kirjassa oppii eläimiä taas uudella tavalla, joka voi tukea eläinten opettelua siihe sopivassa iässä (parivuotiaana?). Kirjassa opetellaan myös eläinten ääniä ja koteja. Kumpikin lapsistamme tykkäsi kirjasta yllättävän paljon. Koska oppi tapahtuu parhaiten eri väylien kautta ja eri konteksteissa opittuna, kesällä eläimiin on mukava tutustua myös eläinpuistoissa, joita kesäisin aukeaa pitkin maaseutujamme!
Toinen tarrakirja Ihana tarrakirja Muotisuunnittelija Kesämallisto (!) hihitytti minua kamalasti! Poikani ei (yllättäin) kirjasta innostunut (autojen tuunaustarrakirjat ovat kyllä toimineet), joten kokeilin vähän huvikseni tätä pikkutytölleni. Joka ihastuikin tietty heti, vaikka itse puuha oli vielä ihan liian vaativaa. Kirjassa siis puetaan tyttöjä/naisia erilaisiin vaatteisii ym. Ja mikä huvittavinta, minäkin huomasin olevani aika innoissani tämän teosta! Huomasin, että ajattelin "Vitsi kun mulla olisi ollut tämmönen silloin kun olin pieni!" ja "Jaa, pitäisiköhän jo lopettaa kun tyttäreni leikkii jo toista leikkiä...". Tämä kirja on varmasti eskari-ikäisille tytöille ihan huippu ja näköjään toimii pienemmällekin väri/vaate/juttu -ihastelijalle.

Millaisia tehtäväkirjoja teillä tehdään ja mikä teillä on se juttu, että kirja tulee myös tehtyä?
Tarra- ja tehtäväkirjoja voi säilyttää myös lasten omina selailukirjoina leikkeissä, niin ne ei mene heti vain roskikseen.


"Äiti, tehdään änkkäreille avaruusraketti."

- ja se olisikin sitten erilainen askartelutarina se!

4 kommenttia:

 1. Hyvä tarrakirja on yllättävän mukaansatempaava (aikuisellekin). Olin löytänyt kirpparilta yhden jossa tytölle puetaan erilaisia asuja ja se kiinnosti minua yhtä paljon kuin pientä 6-vuotiasta tyttökaveriani viimeksi kun hän vieraili luonani :) En vielä ottanut esiin toista löytöäni. Se on käytetty, valmiiksi täytetty tarrakirja, josta maksoin euro 50 senttiä kirpputorilla. Jää nähtäväksi mitä pikkukaverini sillä keksivät tehdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kun jaoit kokemukseni :DD! Se oli oikeasti kamalan hauskaa ja rentouttavaa! Voisikohan jonkun ostaa ihan vaan itselleen... *viheltelee*
   Käytetty tarrakirja kirpparilla kuulostaa erään toisen blogin aihepiiriltä mutta hyvä, että kirja on löytänyt uuden käytön :))!

   Poista
 2. Hyvä postaus!

  Meidän lähes 4v poika ei ole lainkaan innostunut (vielä, aion muuttaa asian) puuha- tai tarrakirjoista. Itse tilasin tästä huolimatta juuri alennusmyynneistä parin euron kappalehintaan erilaisia puuhakirjoja kaappiin odottamaan. Ajatus siitä, että lapsi hetken rauhoittuisi ja ehkä jopa omatoimisesti keskittyisi tehtäväkirjaan on näin äitinä... kutkuttava. Ehkä joku päivä. ;)

  Tuo muotisuunnittelijavihkonen kiinnostaisi itseänikin! Heh.

  J.
  Lapset 4v ja 1v.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ehkä ratkaisevin on kirjan aihepiiri. Kulkuvälineet, toimii. Salama, dinot, legot ja änkkärit, toimii , aika ajoin mikäkin parhaiten. Tänään ostin 3euron vihkon jossa oli änkkäri kannessa ja kuules se poiki piirtämistä, leikkaamista, väritystä, askartelua...! Jotta toivottavasti löydät lapsesi "oikean vivun" motivaatioon :D. On oikeasti ihana nähdä kun toinen nauttii myös pöytähommista =}! Aleista just hyvä ostaa jemmaan ja sit marketeistakin löytyy ajankohtaisia "kohtuuhintaan" kun vähän katselee...

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!