keskiviikko 14. toukokuuta 2014

Perusleikkejä osa 2: Palikat

Luin alkukeväästä Marjatta Kallialan kirjaa ja siellä oli pohdintaa perusleikkien
ja -puuhien puuttumisesta nykyaikana. Siitäpä kikkailin postausidean perusleikeistä, joissa leikkimielisesti esittelen millaisia kivoja perusleikkejä itselleni tulee mieleen. Ensimmäisenä tuumailin ruokaleikkejä ja nyt pääsemme palikoihin.Mutta siis palikat! Ensimmäinen ajatus aikuisella lienee, että boring! Mutta, äläpä nyt! Itse asiassa palikathan ovat mitä monimuotoisin leikkiväline ja lisäksi siinä saa mielikuvituksen lentokin haastetta. Puupalikat ovat myös kestäviä ja sinänsä kohtuuhintaisia (ja löytyy myös kirppareilta). Laitoin tänään meille sadepäivän ratoksi palikat matolle ja yritin aluksi taiteilla jotain rakennusta, ikään kuin inspiroidakseni lapsiani leikkiin. Mutta eijei, toiseksi jäin. Jopa kuopukseni keksi parempia ideoita kuin minä! Onpa tylsää olla aikuinen.

No lasten kanssa leikkiessäni (ennen kuin karkasin jatkamaan kevätsiivousta), katselimme palikoita tarkemmin kuin "pelkkinä rakennuspalikkoina". Olen ostanut sekä värilliset palikat että vanhat kuutiopalikat aikoinaan kirpparilta, sillä nämä puulelut jos mitkä kestävät. Saimme myös joskus synttärilahjaksi aivan uuden palikkasetin, jossa oli mukana leikkivinkkejäkin, mutta lappunen on jossakin "tosi hyvässä tallessa" (eli ei varmasti löydy jos ryhdyn etsimään).
Palikoista löytyy aakkosia, numeroita, kuvia, laskutehtäviä, värejä ja jopa säätiloja. Kuutioissa on myös matemaattisia merkkejä ja vaikka sun mitä. Näillä siis voisi opetella kaikennäköistä, tehdä yhteenlaskuja tai numero-määrä yhdistelmiä, entä osaatko kirjoittaa nimesi palikoilla?

Mutta silti, meillä palikat ovat olleet pääasiallisesti rakennuspalikoina. Taloina, suojina, siltoina, jopa auton olen nähnyt autoista tehtävän. Tänään rakensimme koteja pikkueläimille ja teimmepä jopa liukumäenkin! Esikoinen rakensi valtavan pitkän sillan ja nostokurkia (joiden kuvaamiseen en saanut lupaa!). Palikoista saisi pitkäjänteisempi vaikkapa kokonaisen kaupungin. Mukaan voisi liittää pikkuautoja, eläimiä ja ihmishahmoja. Joskus olemme yhdistäneet junaleikkiin palikkataloja ja niin edelleen. Ja jos legot ovat hyviä pottuja ruokaleikeissä, eiköhän palikoistakin saa pullia ja pottuja!Palikoista oppii myös värejä
Huomasin, että nyt oli kauppaan tullut jo aiemmin pastellisemmissä väreissä olleet peruspalikat näissä vanhoissa väreissä ja ihan puunvärisenä. En tiedä, mutta minun silmääni palikat ovat kauniita! Varsinkin nämä vanhat, jotka muistan itsekin omasta lapsuudestani. Myös yksiväriset ovat silmääni mielekkäitä.Palikkaleikkejä muistan olevan ainakin seuraavissa huipuissa lastenkirjoissa:
Gunilla Wolde: Teemu on pieni
Stina Wirsén: Kuka suuttuu?

Kummassakin rakennetaan palikasta perustornia ja palikat lentää kun ärsyttää (mutta eihän niin saa tehdä, eihän?). Muistatko sinä lastenkirjoja joissa leikittäisiin palikoilla? Onko teillä palikoita ja tykkäävätkö lapsenne leikkiä niillä? Mikä on sinun palikkavinkkisi :D?


"Palikoita pinotaan
näin linnaa rakennetaan..."

- Fröbelin palikat: Paa paa palikka (laulussa kerrotaan palikkarakennusleikkejä)

8 kommenttia:

 1. Katos vaan, mullakin on ollut noi alemmat palikat skidinä. Hauskaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun näin nämä kirpparilla vuosia sitten, ei jäänyt vaihtoehtoa. Jotenkin varsinkin nuo linnut ovat muistissani voimakkaasti!

   Poista
 2. Me leikitään palikoilla tismalleen samalla tavalla kuin te :D Ei irtoa vinkin vinkkiä, niin tarkkaan luettelit kaikki palikkaruokaan asti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Palikkaruokavinkki taisikin olla sun kommentistasi viimeksi :)! Kiitos kun kommentoit :)!

   Poista
 3. Ainakin Pupu Tupunassa leikitään palikoilla! (Pupu Tupunan syntymäpäivä) Muistan kirjan lapsuudestani ja yhä vielä ne palikat siinä kirjassa näyttävät yhtä houkuttelevilta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ihana perusvärinen Pupu Tupuna! Ja Gunilla Wolden Toisenlainen Sanna kirjassa leikitään myös, näköjään kirja tipahti listastani vahingossa pois. Kiitos kirjavinkistä!

   Poista
 4. Voi palikat! <3 Meilläkään ei oikein mitään uusia vinkkejä ole, sen verran kattava oli rouvan selvitys. :D Esikoinen on nyt jokusen päivän (viikon?) rakennellut kuutiopalikoista kerrostaloja, joita ajaa sitten kumoon paloautoilla ja roboteilla ja puufutomeilla - joskus potkumopollakin. Pojat, huoh...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rouva yrittää satsata mutta seuraavista leluista on jo soveltaminen vaikeampaa :D!
   Hei, annoitpa sittenkin vinkin. Siitä tuli mieleeni että palikat on meillä ollut myös änkkärileikeissä! Ja räjähdys... Pojat, jes! (ja huoh :D)

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!