torstai 15. toukokuuta 2014

Perusleikkejä 3: Pikkueläimet ja muut figuurit

Innostuin nyt tekemään toisen perusleikkejä tuumailun heti palikoiden jälkeen, sillä tänään palikkalaatikko pysyi kaapissaan mutta leikkiin nostimmekin pikkueläimet ja muut pikkuhahmot.Minusta eläin- ja ihmishahmot ovat siitä kivoja, että ne tuovat leikkeihin myös sosiaalisten taitojen näkökulmaa. Eläintä voi paijata, syöttää, juottaa ja pikku hiljaa eläimet juttelevat toisilleen, jelppaavat hädässä tai mitä milloinkin. Figuurien avulla voi leikkiä myös lapsen kehitykseen liittyviä vaikeita asioita, kuten nukkumaan menemistä, lelujen jakamista tai vaikka kiusaamista.Lapset tykkäävät usein leikkiä myös itselle tapahtuneita juttuja, olipa se tavallinen päivä eskarissa tai ensimmäinen uimahallireissu. Eläinhahmot voivat antaa kivaa välimatkaa itseensä leikkijään, kun figuuri ei ole samanlainen kaveri kuin itse. Ajatella mitä se leikkiin toisikaan jos päähahmona olisikin supersankari, tai kaikkein vahvoin tyrannosaurus rex!

Aika ajoin nämä pikkufiguurihahmot vaihtuvat muumeista turtles -hahmoihin mutta vuosikymmenestä toiseen peruseläimet (maatila-, koti- ja metsän/viidakoneläimet ja dinot) tuntuvat pitävän paikkansa lasten leikeissä. Myös ihmishahmoissa sotaukkelit ovat varsin suosittuja, vaikka se meistä rauhanajan aikuisista vähän jännälle tuntuukin. Ukkeleita ja akkeleita on myös kiitettävästi mukana erilaisissa brändätyimmissä lelupaketeissa.


Eläin- ja ihmishahmoja on myös luonteva yhdistellä muihin leikkeihin, kuten palikkaleikkeihin. Ja tietenkin hahmojen kautta lapsi oppii tunnistamaan erilaisia eläimiä. Hahmoja voi toki myös laskea, lajitella eri ryhmiin (maatilan eläimet, kaikki lehmät ym.), nimetä ja järjestellä mielikuvituksensa mukaan. Ja joku juttu siinä pikkuruisuudessa on. Se on se mikä saa minutkin aikuisena kokemaan minihahmot jotenkin symppiksen söpöinä.


Eläimistä on tietysti kirjoitettu valtavasti lastenkirjoja, näitä on minun turha summailla, mutta kuvassa näkyy pikaotos kirjahyllystämme. Myös kuvakirjoissa eläinhahmoilla käsitellään monta kiperää juttua kaverileikeissä tai muussa, koska tilanteet on joskus sitä kautta helpompi "käsitellä".

Millaisia minihahmoja teillä on vai pysytteletkö käpylehmissä? Mikä olisi sinun pikkuhahmoleikkivinkkisi?

Näin eläinleikkien keskeltä toivottelen samalla mukavaa viikonloppua ja palailemme ensi viikolla lastenkirjojen merkeissä! Mukavia leikkihetkiä loppuviikolle ja kauniita ulkoiluilmoja! Joko seuraava perusleikkituumailu olisi ulkoleluista, vai olisiko muita toiveita?

*Ai niin, huom! muokkaan vähän noita tehtyjä kirjaesittelyjä tuonne yläpalkkiin! Kirjoja on nyt lajiteltu eri sivuille (lasten kuvakirjat, tietokirjat, runokirjat jne) ja yritän saada tämän vuoden esitellytkin päivitettyä joukkoon. Kertokaa rohkeasti palautetta jos tulee jotain mieleen!


"Vaari se hoiteli lampaitansa,
hiiala hiiala hei!"

- Piippolan vaari lastenlaulu

4 kommenttia:

 1. Kyllä meillä ollaan käpylehmiäkin kokeiltu..omastani tuli kyllä enempi vähäjalkainen lukki kuin lehmä. :)

  Pikkueläimet ja figuurit ovat meillä olleet taskuissa mukana (pienten mielestä) puuduttavilla sightseeing kierroksilla ja lentokoneessakin. Kerran jouduttiin availemaan pojan reppua Amsterdamin turvatarkastuksessa, kun oltiin hankittu kiinasta pieniä pokemonukkeleita, joissa olikin magneettipohjat (tms). Ei jouduttu lupumaan niistä, joten matka päättyi hyvin ja suotuisissa merkeissä.

  Terv. Johanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihania pikkuturvaleluja ja just hyvä, että on jotain pientä mukavaa puuhaa tuollaisiin hetkiin kun on jännää ja vähän tylsääkin :)! Minulla on myös käsilaukussa usein pikkuauto mukana... Mekin ollaan taidettu joskus käpylehmiä kokeilla, samoin kivistä voi tehdä öttiäisiä yms. Kiitos Johanna kovasti vastauksestasi :))!

   Poista
 2. Tuli mieleen näistä simppeleistä mutta ehtymättömistä leikinlähteistä kivet ja kepit. Vaikka ipana melkein-viis-veellä on koko arkullinen erilaisia ulkoleluja niin jostain syystä silti suosituimmat lelut ovat puunoksia. Puunoksa taipuu pyssyksi taikasauvaksi, keihääksi, avaruusalukseksi ja lentokoneeksi. Välillä kepillä kiikaroidaan laivan reunan yli ja toisinaan keppi on joku ukkeli, joskus eläin ja toisinaan kynä. Kepistä on moneksi! :D Rakkaimpia keppeja poika säästelee koirien hampailta ja aina raivon kuohahdus on suuri jos löytää jonkun kepin järsittynä, harmillisesti kun koira ei ihan aina erota lelukeppiä taviskepistä vaikka lelut osaakin jättää rauhaan.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kepit ovat kyllä, kivien ja käpyjen kanssa melkoisia aarteita! Niitä on välillä piha täynnä... :D!
   Kiitos kommentistasi!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!