maanantai 12. toukokuuta 2014

Mauri Kunnaksen Suuret tarinat

Saimme Otavalta toiveestani kolmen Mauri Kunnaksen aiemmin ilmestyneiden kirjojen yhteispainoksen Suuret tarinat (2014). Painos sisältää kirjat Kuningas Artturin ritarit, Viikingit tulevat! ja Robin Hood. Vauhtia ja seikkailua on siis luvassa (5/5 ja esikoiselta "ainakin kaksituhatta pistettä!").Olemmekin siis viime viikkoina lukeneet Mauri Kunnasta joka ilta. Usein jopa niin, että kumpikin vanhemmista on lukenut kirjaa eri kohdista esikoisellemme, joka ihastui kirjaan yhtä paljon kuin vanhempansa. Meillä oli nämä kaikki kirjat jo reilu vuosi sitten lainassa mutta silloin esikoisemme ei vielä niin ymmärtänyt tarinoita, mutta nyt nelivuotiaana kiinnostavat jo pitemmät ja "raisummatkin" tarinat erilailla.

Kunigas Artturin ritarit (Mauri Kunnas)Kuningas Artturin ritarit on mielestäni ihanalla tavalla kaunokirjallisesti kirjoitettu kirja. Sitä on ilo lukea ääneen. Ja itse tarina on minusta niin mielenkiintoinen. Kunnaksen teoksissa tarinat ovat usein mukavasti jaettu väliotsikoihin, jolloin lukemista voi jatkaa seuraavana päivänä niin, että se jää kokonaisuuteen katsottuna "hyvään kohtaan kesken". Yhteispainoksessa on tätä ajateltu vielä kultaisella kirjanmerkkinauhalla, mikä on tosi hieno juttu.

Viikingit tulevat!


Viikingit tulevat! -kirjaa oli mielestäni vaikeampi lukea ääneen. Siinä oli jotenkin tiiviimpi ja napakampi sävy, uskon tämän olevan tarkoituksellista. Lukiessani hidastin lukuani, että osasin itsekin keskittyä tarinaan paremmin. Lukiessani viikingeistä koin iloa, että historiaamme on kuvattu näin mahtavalla formaatilla. Kuvat ovat aivan uskomattomia yksityiskohtineen, ja kuinka ne tukevat pitempienkin tarinoiden lukemista. Ja mikä huumori kirjoissa aina on mukana ja kielellinen rikkaus! Mitäs tuumaatte esimerkiksi Berserkki Erkin saaga -otsikosta? Mahtavaa, sanon minä!Robin Hood on taas yhteisnidoksen veijarimaisin opus. Onpa yhteisniteen etusivuilla mahtava kuva Mauri Kunnaksesta itsestäänkin leikkimässä poikana Robin Hoodia. Ja tarinoita lukiessani voin aivan kuvitella miten upeita leikkejä niistä voikaan kehitellä. Supersankarina olet voittamaton! Kissahahmoiset Robin Hood ja Kuningas Artturi muine sivuhahmoineen on kyllä yhtä nerokasta kuin Koirahahmoin esitetty Suomen historia Koiramäen kirjoissa. Ja arvatkaapa mitä me nyt iltaisin luemme? Koiramäkeä tietenkin, jonka olen esitellyt aiemmin täällä. Kunnaksen, ja Kunnasten, kirjat ovat pelkkää laatua ja niissä näkyy suuri työnteon määrä ja ilo. Lukijana olen pelkästään nöyrän kiitollinen Kunnaksille tehdystä kulttuurillisesta elämäntyöstä.


"Poika oli nimensä arvoinen. Hän kaatoi soppakulhot ja poltti pöperöt pohjaan. Ennen pitkää Camelotin kokki hermostui toheloon apulaiseensa  ja lähti tiehensä. Soppakourasta tuli linnan kokki."

- Mauri Kunnas: Kuningas Artturit ritarit

4 kommenttia:

 1. Hoi. Onko toi kirja ihan järjettömän iso ja paksu - siis fyysisiltä mitoiltaan? Tuon voisi vaikka ostaakin, ellei se vastaa ulottuvuuksiltaan tiilitonnia, kuten vähän pelkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peruskirjan kokoinen (mallia tatu ja patu ja kunnakset yleensä). Painaa toki enemmän, yksissä kansissa kolme kirjaa. Muttei Petteri Kaniini painoinen. Että siinäpä hyvä vastaus :D! Käy koklaa kirjakaupassa (sinnehän on toki aina niin ikävää mennä :P). Mutta kannet ja sivut on kyllä kestävät ja hyvät.

   Poista
 2. Meillä luetaan tätä parhaillaan iltasatuna :)
  Aiemminkin on luettu Kunnasta, mutta vasta nyt lapset tuntuvat hoksanneet näiden kirjojen hienouden ja monet ulottuvuudet. Tuntuu, että vasta nyt maltetaan keskittyä siihen tekstiinkin, vaikka edelleen joka sivulta täytyy etsiä Herra Hakkarainen ja mustapallero (tai hämähäkkejäkö ne on) :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunnakset kirjat toimii varmasti vielä koululaisellekin eli tosi pitkäikäisiä kirjoja. Olen itse ihan myyty, kun löysin nämä vasta tässä aikuisiällä itse :). Ihania iltasatuhetkiä siis teilläkin :))!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!