maanantai 19. toukokuuta 2014

Mahtava ensitietokirja linnuista!

Anja Baklien Ensimmäinen lintukirjani (Karisto, 2014, kustantajalta pyydetty) on tosi hyvä lasten ensitietokirja! Kirja esittelee meille suomalaisille hyvin tuttuja peruslintuja, ja pari muutakin, selkeillä teksteillä, kuvilla ja mahtavalla kokonaisulkoasulla. Kirja on pieneen käteen sopivan kokoinen ja kevyt vaikka pikkurepussa kannettavaksi.

Tämä kirja aiheuttaa katseen kohdistamista kohti taivasta!
Yksi lintu on esitelty yhdellä aukeamalla upealla, selkeällä tavalla.
Ensimmäinen lintukirja esittelee lintuja seuraavissa ryhmissä: Veden lintuja, Metsän lintuja, Kaupunkien ja puistojen lintuja ja Soiden lintuja. Lintuja esitellään kolmisenkymmentä ja lähes kaikki on hyvin tyypillisiä lintuja meille suomalaisille ja täten myös helposti lapsen kanssa bongattavissa. Anja Baklienin tekstit ovat mielestäni varsin lapsiystävällisiä: keskustelevia, positiivisia, lyhyitä ja ytimekkäitä ja tosi kiinnostavia (suomentajana Elina Lustig)! Alkusanatkin ovat lapselle, ei aikuiselle, kuulkaapas vaikka tämä: "Toivon sinulle monta mukavaa linturetkeä ja pidän peukkuja ylhäällä, että löytäisit luonnosta kaikki tämän kirjan linnut. Onnea matkaan!". Ja tosiaan, koska kirja on tehty peruslinnuista myös lintujen löytäminenkin onnistuu, joka varmasti tsemppaa pikkuisia lintutieteilijöitämme ihan eri lailla kuin joku muu formaatti. Lintuja on kirjassa mielestäni hyvä määrä, ei liian vähän, eikä liikaa (olin yllättynyt, että sivuja on jopa 96!).

Kirjassa on esitelty tavallisia lintuja tavallisissa kohtaamispaikoissa.
Välissä on selkeitä, kauniita kuvia mutta kuvia on maltillisesti.
Tykkäämme tästä kirjasta esikoiseni kanssa tosi paljon. Kirjaa on luettu pätkissä ja kirjan saapumispäivänä meidän piti mennä heti linturetkelle! Vaikka satoi vaakatasossa ja oli hyvin kylmä. Kaapistani löytyi myös kiikarit ja eikun bongailemaan. Kirja neuvookin, että nyt keväällä on paras aika etsiä lintuja, koska puissa on vasta silmut tai pienet lehdet niin linnut erottuvat paremmin. Myös soidinmenot ja -puvut ovat parhaimmillaan. Nyt lämpöaallon saapuessa lintuja tuntuukin olevan joka paikassa ja tutkimisretkien teko helpottuu. Pienet silmät löytävät tällä hetkellä myös perhosia ja muita ötököitä. Siksipä olin varsin iloinen, että juuri Anja Baklienilta on tullut aiemmin jo Ensimmäinen kukkakirjani, Ensimmäinen ötökkäkirjani ja Ensimmäinen metsäkirjani (Karisto 2008-2010). Sillä todellakin jos varsinkin kahta ensimmäistä tulee vastaan, nappaan ne heti mukaani, jo oman perussivistykseni nimissä, sillä peruskukkienkin nimet tuntuvat ajan mittaan unohtuvan jos niitä ei pidä tarkoituksellisesti muistissa. Ja minusta on tosi kivaa oppia asioita lasteni kanssa!


Tämä lasten tietokirja ansaitsee ehdottomasti täydet (5/5) pisteet. Kirjailija on ymmärtänyt pienen lapsen innon oppimiseen ja tekee sen hänen kehitystään monipuolisesti tukien. Maltti on usein lastenkirjoissa valttia! Kirja on mahtavan selkeä ja silti todella kiinnostava ja innostava kaikin puolin. Myös minä olen oppinut kirjasta monta asiaa, esimerkiksi perustermejä, joten väitän, että kirja luettavuus on heti tietokirjoista kiinnostuvasta muksusta vaariin saakka! Suosittelen kirjaan tutustumista suurella lämmöllä ja toivotan teille ihania, innostavia, keväisiä luotoretkiä! Mitä lintuja sinä olet viime päivinä bongannut?


"Kuu kiurusta kesään,
puolikuuta peipposesta,
västäräkistä vähäsen,
pääskysestä ei päivääkään!"

- kansanloru, joka sopii nyt loruteltavaksi kuin lippalakki päähän!

4 kommenttia:

 1. Tuntuupa mukavalta. Minäkin rakastin tutkia lasteni kanssa lasten tietokirjoja. Nyt se on edessä onneksi tyttärenpoikien kanssa. Toistaiseksi kolmevuotias tutkii traktori- ja dinosauruskirjoja ja kaksivuotias rakastaa soivia lintukirjoja. Mutta tämä lintukirja ja sarjan kukkakirja pitänee hankkia mummolaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Inna, tiedätkö ajattelin itsekin, että jos olisin mummo, hankkisin nämä mummulakirjoiksi! Eli toimivat varmasti lastenlapsillekin luettuna jos tykkäätte olla ulkona ja ihmetellä :). Ja sehän se parasta lasten kanssa melkein on... :)!

   Poista
 2. Meillä on ollut käytössä tuo Ensimmäinen ötökkäkirjani ja hyvin on toiminut. Täytyypä etsiä tämäkin käsiin! Hyvä juttu tämän sarja kirjoissa on se, että kirjaan saa merkitä oman havaintonsa ja näin kirja täyttyy vähitellen muistoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, olipa kiva kuulla ötökkäkirjastakin ja että ilm formaatti on siinä sama? Minä jotenkin ihastuin tähän täysillä, moni asia loksahtaa paikalleen kauniisti, vaikka niin helppoa olisi pistää "vähän paremmaksi" eli taas överin puolelle. Myös se, että kuopukseni kiinnostui tästä kertoo jotakin. Minusta eläintietokirjoissa valokuvat toimivat parhaiten, toki upeita kuvituksiakin löytyy :).

   Se havaintojuttu on minustakin loistava pikkuinen "ja siisti" lisäys sivun lopussa. Vaikkei sitä täyttäisikään, se kannustaa jo sinänsä bongailuun. Voi ikään kuin suorittaa rasteja samalla (voi pienestä me jo suorittamiseen pääsemmekin...).

   Se kukkakirjakin minua kiinnostaa saada näppeihini. Olen jo pitkään halunnut opetella peruspäiväperhosia (se on ollut koko kotiäitiyden ajan "pikkutavoite")- onkohan siinä ötököissä perhosia?

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!