tiistai 13. toukokuuta 2014

Kaunis kuvakirja: Herra Paasio

Sain sähköpostia Karistolta, jossa kerrottiin lastenkirjailija Riina Katajavuoren löytäneen blogini ja kysyvän haluaisinko esitellä hänen ja Liisa Kallion uusimman kuvakirjan Herra Paasio (2014). Olen aina vähän häkeltynyt jos saan kirjatekijöiltä viestiä ja hetkellisesti koen pienoista painetta kirjoitusteni suhteen (mutta koen, että on tosi hyvä juttu, että lastenkirjailijat tuovat töitään esille!). Tämä johtuu varmaan siitä, että tiedostan vallan hyvin itse sen, että lastenkirjablogistiksi ryhtymiseni on ollut "itseoikeutettua" ja "mikäpä minä olen esittelemään" -ajatukseni nousevat tällöin pintaan. Itsekritiikki iskee ja se on pahinta kritiikkiä se! Mutta kun muistin kiinnostavia blogiesittelyjä Herra Paasiosta, kiitin tilaisuudesta tutustua kirjaan ja painoin taas kynnystä amatöörikirjoitteluuni matalammaksi, ihmisen mentävälle tasolle.


Että näin näitä kuvakirjoja minun käsiini välillä ilmestyy, ja olen siitä todella otettu. Mutta mennäänpä itse kirjaan.

Herra Paasio on kirjoitettu lelunallen näkökulmasta. Paasio tuumailee lyhyin ja napakoin lausein. Aluksi minun piti hakea suutani löytääkseni oikean ääneenlukutavan, toisella kerralla (lasten pyynnöstä) lukemiseni kävi jo paremmin. Tarina kertoo kuinka Herra Paasiosta tulee pienen vauvan, Raulin, ensinalle. Se kertoo kuinka Rauli kasvaa nuoreksi mieheksi asti, vaikka Paasio pysyy Paasiona. Tarina on oikeastaan aika hellyyttävä ja ehkä pienten lasten äiti -näkökulmastani "iloisen haikea", vai miten tämän kuvaisi. Se tekee näkyväksi sen sanonnan, että lapsemme ovat meillä "vain lainassa".


Lapsen näkökulmasta voisin ajatella kirjan olevan turvallinen ja antavan tukea kasvuunsa, joka myös lapsesta voi tuntua aika ajoin häkellyttävälle. Kirja antanee iloa varsinkin lapsille, joilla on Paasion kaltainen selkeä siirtymäobjekti, eli turvalelu, joka auttaa/ on auttanut lasta olemaan vanhemmistaan erossa. Paasion voi myös ajatella olevan jotain muuta pysyvää, kuten vanhempien rakkautta, joka pysyy, vaikka muuttaakin muotoaan samalla lailla kuin lapsi muuttaa muotoaan monin tavoin kasvaessaan nuoreksi ja aikuiseksi.

Tässä kun näin kirjoitan, tuli mieleeni, että tämä kirjahan voisi olla erilainen, hieman rohkeakin lahjaidea vastavalmistuneelle, joka on muuttamassa kodistaan opiskelujen perässä?


Kirjassa on myös sitä aina kaipaamaani pientä huumoria. Onneksi, sillä en ole ihan täysin sujut pelkästään herkistelyyn taipuvaisten kirjojen suhteen, kuten tiedätte.

Kirjan kuvitus on Liisa Kallion käsialaa. Liisa Kallio on monipuolinen kuvittaja, muistatte varmaan hänen erilaista kuvitustyyliään Pikku Papu -kirjoista? Minä pidän Kallion ihmishahmoista, ne ovat realistisia ja sopusuhtaisia ja jotenkin lämpimiä pyöreine kasvoineen, kauniine silmineen ja Kallion pehmeän piirtojäljen ansiosta. Myös väritys on silmääni ihanan hempeä ja maanläheinen. Kirjan kokonaisuus on mukava ja se tuntuu rauhalliselta lukea (4/5).


Herra Paasiota on luettu myös blogeissa: Lastenkirjahylly ja Sinisen linnan kirjasto.
Joko sinä olet tutustunut Herra Paasioon ja piditkö?


"Raulin ensimmäinen sana oli : "Paasio."
Jos Raulia itketti, hän huusi: "Hella Paasio!"
Tulin apuun."

- Riina Katajavuori ja Liisa Kallio: Herra Paasio

4 kommenttia:

 1. Meillä on molemmilla lapsilla ollut hurjan vahva side omaan turvaleluunsa. Tämä kirja osuisi ja uppoaisi siis meidän perheessämme varmasti todella hyvin. Täytyypä pistää lukulistalle. :)

  VastaaPoista
 2. Onpas kaunis kirja! Koen tämän iloisen haikeana, kuten sinäkin.
  Olisin voinut ostaa Herra Paasion pojilleni yo-lahjaksi, tieto tilille siirtyneestä "apurahasta" kirjan välissä.
  Myös ensivisiitille vauvan luo tai nimenantojuhlaan tämä kirja on oiva lahjavalinta vaikka pehmonallen kera.
  Tekee mieli lukea kirja 4 ja 7 -vuotiaille tarmokkaille pojanpojilleni ja katsoa, mitä he sanovat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla, että koit samalla lailla. Ja mietit samaa, että tämä olisi kaunis lahja lapselle kuin aikuistuvallekin :). Luehan lapsenlapsillesi, tämä varmasti toimii monenikäiselle!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!