maanantai 26. toukokuuta 2014

3 x Mikko Mallikas, samoissa kansissa

Mikko Mallikas on ollut meille jo pitkään yksi lastenkirjojen lempparihahmoista.
Mikko Mallikas -kirjoissa on huippuja ja sitten joitakin, mitkä eivät ole kolahtaneet meille ihan niin paljon. Tammen syksyn uutuuksissa on jo nyt ilmestynyt Gunilla Bergstömin Mikko Mallikkaan parhaat (2014, suomentaja Kaija Pakkanen, pyydetty esittelykappale), josta löytyvät Mikko Mallikas on oikukas, Mikko Mallikas rakentaa helikopterin ja Mikko Mallikas panee töpinäksi. Ensimmäinen ja viimeinen kirja ovat meille hyvin tuttuja mutta Mikko mallikas rakentaa helikopterin on meille vieraampi. Olikin vähän harmi, että tähän painokseen oli otettu ensimmäiset Mikko -kirjat, joiden uusintapainoksia on ollut viime vuosina muutenkin saatavilla. Jospa myös vaikeammin saatavat Mikot saisivat nyt uusintapainoksen.Mutta koska kyseessä on parhaat, niin tottahan se on. Kaikki kolme tarinaa ovat todella hyviä. Mikko Mallikas on oikukas kirjassa Mikko ei millään tahtoisi mennä nukkumaan ja keksii sitten yksinhuoltajaisälleen varmasti kaikille lapsiperheellisille tuttuja iltavaatimuksia: jano, pissittää, pelottaa, lelu puuttuu. Ja niinhän siinä käy, että tarpeeksi Mikon kaikkea vaadittua isäpappa kuukahtaa nukahtaa kesken kaiken olohuoneen lattialle! Ja eihän nukkuvalle isälle ole tarpeen enää huudella höperyyksiä? Niinpä niin. Tämä Mikko on esitelty blogissani aiemminkin täällä, josta löytyy myös muita nukkumaan menemiseen liittyviä kirjoja.

Sarjakuvamaista kuvitusta, joka on ihan nykypäivää
(Mikko Mallikas rakentaa helikopterin)

Kollaasikuvitusta kirjasta Mikko Mallikas panee töpinäksi
Mikko Mallikas rakentaa helikopterin kertoo taas tarinan siitä, miten Mikko huomaa tilaisuutensa tulleen päästäkseen työkalupakille, kun isä on uppoutunut sanomalehteensä. Sillä isän kanssa leikkimisen lisäksi työkalut ovat Mikosta parhainta maailmassa. Isä antaakin luvan rakenteluun, kun Mikko ei vaan koske sahaan... Eikä Mikko koske mutta rakentaa helikopterin, jolla pääsee savannille asti! Ja lopulta hän saa toisenkin toiveensa toteutettua ja isä tulee leikkimään Mikon kanssa.

Miten pienellä lapsen tunnetilaa voidaankaan kuvata?
Tässä Mikko etsii missä isä on ja pelkää hänen jo lähteneen ilman häntä
(Mikko Mallikas pistää töpinäksi).


Kolmas kirja Mikko Mallikas panee töpinäksi kertoo aamulla lähtemisen vaikeudesta. Isä huutelee Mikkoa jo monesti aamupalalle mutta Mikko vaan keksii vielä yhden ja yhden jutun tehdäväkseen. Tämänkin kirjan olen esitellyt aiemmin täällä.

Mikko Mallikkaissa on (ensimmäiset kirjat ovat ilmestyneet jo 1970-luvulla ja viimeisin 2012!) yllättävän hyvä tarina tähänkin päivään. Myös kuvitus on monipuolisuudessaan (tarpeeksi yksityiskohtia, pikkukikkoja, välillä mukaan on liitetty esim valokuvia pikkuautoista jne), selkeydessään ja tietyllä tapaa simppelyidessään minusta erittäin hyvä lapselle. Kirjat kertovat ihan tavallisen arjen pikkuhaasteista sekä lapsen että aikuisen näkökulmasta. Minusta Mikon äänellä kerrottu pohtiva tarinamuoto on tosi kiva. Kun kielellä leikkivä puhe on lyhyttä ja lapsenomaista, se vetoaa myös pieniin kuulijoihin ja antaa samaistumisen mahdollisuuden. Kirjat ovat myös sopivan mittaisia kuvakirjoiksi leikki-ikäisen kanssa luettaviksi. Mallikkaissa on myös hyvä lapsiarjen perussanoma: arkihommia tehdään, aika paljon pitää toistaa ja vielä enemmän odottaa, mutta tärkeintä lapselle on, että saa leikkiä tarpeeksi ja aikuinen antaa välillä hänelle ansaitsemaansa huomiota. Minusta Mikko Mallikkaissa on hyvä "keskilinjan kasvatusmalli", ei hössötetä liikaa suuntaan tai toiseen. Varmasti piippu isän suussa ei ole nykypäivän ideaaleihin kuuluvaa, mutta mitä sitten? Mikko Mallikkaat antavat lapsille vapauden leikkiä, käyttää mielikuvitusta ja jatkaa harjoituksia pilke silmäkulmassa (5/5).


"Ohoh! Loput mehusta läikähtää lakanalle.
Ei kai Mikko vain läikyttänyt tahallaan?"

- Gunilla Bergström: Mikko Mallikas on oikukas

10 kommenttia:

 1. Mikko Mallikkaat ovat meillä kolahtaneet ja kovaa. Jotenkin ne alut imee meidän lapset samaistumaan heti: "Mikko on viisivuotias. Seitsemän vuotta.. jne". Ihanaa tasaisen rauhallista elämää, ja minusta se isä on jotenkin hurmaava ja turvallinen lihapullanpaistossaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan siinä heti alussa jo määritellään, että nyt ollaan lapsia ja lapsen tasolla :). Mikkokin on niin hymyilevä poika, vaikka toki vähän kikkoja keksiikin. Ja isä niin ihanan hajamielinen ja turvallinen :)! Kiva että muutkin tykkää :))!

   Poista
 2. Mikko Mallikas on ollut myös meidän lasten ja varsinkin minun suosikkini. Ruotsissa on tehty muitakin lastenkirjoja erilaisista perheistä jo silloin, kun Suomessa lastenkirjojen perheenä oli aina ydinperhe.

  Bergström on todella taitava piirtäjä, kuten totesit. Pieni kulmakarvan muutos tai silmän asento ja Mikon tunnetila vaihtuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin juuri onko suomalaisissa lastenkirjoissa isää yksinhuoltajana ja mieleeni tuli vain Markus Majaluoman mahtavat Hulda -kirjat. Samankirjailijan Isä-sarjassa isä on myös päävanhempana mutta äiti on kirjoissa nimellisesti ainakin mukana.
   Mikko -kirjat yhdistävät varmasti jo useita sukupolvia :)!

   Poista
 3. Meillä on helikopteri-kirja, ja se on hirveän kiva. Nämä ovat oivaltavia kirjoja, pienillä ilmeillä kuvataan lapsen tunnetilaa. pidän siitä, millaiseksi isä kuvataan ainakin helikopteri kirjassa - läsnä mutta tekee omia juttujaan ja tarvitsee päiväleponsa, ja lopulta tulee leikkimään. :) Sellainen sopiva tasapaino kaikilla. Lapset olivat tykänneet myös Mikko Mallikas -leffasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin, minäkin koen, että kirjoissa on kivaa tasapainoista perhe-elämää :). Olen huomannut, että Mikko Mallikasta on Pikku Kakkosessa mutta elokuvasta en ollutkaan kuullut :). Kiitos vinkistä!

   Poista
 4. Meillä on myös suuri Mikko Mallikas-buumi menossa parhaimmillaan, ollaan myös lainattu kirjastosta ihan DVD:nä. Niissä on ihanan verkkainen tunnelma.

  Esikoinen odottaa kovasti nyt synttäreitään, joten kovassa luvussa on tällä hetkellä erityisesti kaksi synttäriaiheista Mikko Mallikasta.

  Mikko Mallikas on myös tuttu lapsuudestani kuten niin monet muut ruotsalaiset lastenkirjat. Tulee kotoisa olo!

  J.
  Lapset (melkein) 4v ja 1v.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo näissä on retroilun myötä jotain kotoisaa mutta jotenkin se yleisleppoisa tunnelma tuntuu minusta kivalle. Ajattelin käydä katsomassa vanhemman lapseni kanssa sen Mikko Mallikas leffan... Aiottekohan te?

   Poista
  2. Itse asiassa meillä on esikoisen kanssa diili siitä, että kunhan ollaan luettu kaikki lainaamamme Mallikkaat, niin voimme mennä katsomaan leffan. Kirjat on kyllä luettu jo monen monta kertaa, uppoavat ilman "porkkanaakin". :)

   Samanlainen diili meillä oli Eemeli ja Iida-elokuvastakin, eli luettiin kaikki omistamamme lyhyemmät Eemelit ennen leffaa.

   Toiveena on jatkaa samaa diili-perinnettä jatkossakin. :)

   J.

   Poista
  3. :D hauska diili! Ja toisaalta leffakin voi avautua vähän paremmin kun tuntee tyypit jne. kirjojen kautta paremmin. Joskus jopa itse tarinan :).

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!