tiistai 29. huhtikuuta 2014

Perusleikkejä osa 1: Ruokaleikki ja ruokaan liittyviä kuvakirjoja

Mietin tuolla Lapsuus hoidossa kirjoituksessani, että jos listaisin jostakin kumman syystä lasten perusleikkejä, mitä itse olen lapsilleni kehitellyt. Saas nähdä jaksanko montaa keksiä mutta kokeillaan. Ensimmäiseksi mieleeni tuli ruokaleikit, koska meillä ruokaleikki sijaitsee niinkin keskeisellä paikalla kuin keittiössä. Taustalla piilee kotiäidin piilohelpotussuunnitelma, että sain näin aikoinaan tehtyä itse ruokaa, kun esikoinen teki ruokaa seuranani.
Ruokatavaroillahan voi oikeasti leikkiä tosi monta leikkiä: kokkausta, kauppaa, kotista, ravintolaa, eväsretkeilyä ja niin edelleen. Ruokaleikkien järjestäminen on myös todella helppoa ja onnistuu ihan varmasti kaikissa perheissä ja hoitopaikoissa pienellä vaivalla. Käyttöön voi ottaa vaikka vanhoja pannuja, muovisia/pahvisia lautasia, vanhoja kapustoja ja käytettyjä purnukoita. Myös käytössä olevia astioita voi käyttää mutta toki kestävyys kannattaa katsoa lapsen mukaisesti. Meillä on Plaston ruoka-astioita ja lisänä sekalainen seurakunta vanhoja purkkeja ja muoviastioita. Uusin hitti on pääsiäismunien mukana tullut munakenno, johon sopikin kivasti pääsiäismuovimunat! Ruoka-aineita olen ostanut Ikeasta mutta kukapa estää tekemästä niitä vaikka taikataikinasta. (huomautetaan, että en saa nyt tästä postauksesta mistään sponssia!) Superosto oli myös joululahjaksi ostamani leikattavat hedelmät (opettaa veitsen käyttöä, hienomotoriikkaa, ylin kuva).
Ruokaleikin voi kruunata hella. Sen voi tehdä piirtämällä kaksi ympyrää pahvilaatikkoon tai paperille, tai ostaa kaupasta/löytää kirpparilta käytetyn. Meillä on synttärilahjaksi saatuna lasten leikkihella, kun aiempi kirpparilta löytynyt myuovinen pikkuhella meni rikki. Senkin jämät (eli liesiosuus) on vielä ulkokäytössä. Myös pikkupöytä ja tuolit sopivat kivasti näihin leikkeihin (tai kattaus lattialle: viltti ja tyynyt).

Kauppaleikkeihin kivana lisänä on myös kassa, joita löytyy kaupoista (Fisher Price ainakin) mutta on sovellettavissa vaikka vanhasta suklaarasiasta. Kassaleikkiin kuuluu tietty myös rahat, joita voi itse tehdä piirtämällä hyvin helposti.

Entäpä löytyykö ruokaan liittyviä lasten kuvakirjoja? Kysy vain kuinka monta! Tässäpä pari meidän hyllyistä löytyneitä:Havukainen, Havukainen: Veeran keittiöpuuhat (ruuanlaittoa, hygieniaa ja käytössääntöjä, mahtava kirja!)
Itkonen: Astronautin rusinapulla (ruokaan liittyviä runoja) ja Kaikki hyvin kasvimaalla (mistä ruoka tulee? lastenrunoja)
Kunnas: Kolme kokkia (pitsaa ja numeroita!)
Louhi: Tomppa ja taatelin maito (maatalon elämää)
Majaluoma: Suu auki Hulda kulta pottusammakko tulee! (ruuasta kieltäytymisestä, lyhyt kuvakirja)
Mossmann: Veeti ei tahdo (tahtoikää, jossa sivutaan myös ruoasta kieltäytymistä)
Parramon, Rius: Maku (makuaistin kuvatietokirja, mahtava!)

Osa näistä kirjoista onkin aiemmin esiteltyjä ja löytyvät lastenkirjojen aarteita sivulta.


Mutta tässä kun kirjoittelen tätä postausta huomaan, että kylläpä Kalliala Lapsuus hoidossa? kirjassaan oli varsin viisas, kun julisti perusleikkejä arvoonsa. Ruokaleikeissä jutellaan, lasketaan, annetaan/otetaan, leikitään rooleja (draamaa!), lajitellaan (värit, muodot), askarrellaan (rahat, liesi, kuitit), opetellaan kohteliaisuussääntöjä...! Ja kirjatkin vielä saimme mukaan (kielellinen kehitys laajasti). Kyllä tästä ropsahtaa kymmenen varhaispedagogiikkapistettä kertaheitolla! Ha!

Millaisia ruokaleikkejä teillä leikitään? Mitä kivaa sinä olet keksinyt ruokaleikkiin? 
Haluatko vinkata jonkun ruokaan tai ruokaleikkeihin liittyvän lasten kuvakirjan?

Haastan meidät kaikki monipuolisiin ruokaleikkeihin!


"Maailma puskee eteenpäin,
ja yksi totuus jää,
vatsa ohjaa aika lailla
ihmiselämää."

- Jukka Itkonen: Astronautin rusinapulla (Otava, 2013)

10 kommenttia:

 1. Minä olen antanut lapsen leikata voiveitsellä keitettyä perunaa, repiä salaatinlehtiä kulhoon ja auttaa pöydän kattamisessa. Meillä siis ruokaleikit ovat oikeaa ruuanlaittoon osallistumista. Usein annan myös lapselle oikean kattilan ja kapustan, ja ruokana toimii palikat. Pannunaluset ovat kakkuja ja lasinaluset leipiä.

  Värejä, muotoja, makuja ja hajuja tutkimme oikean ruuan avulla. Mistä kuuluu rouskis, miltä herne tuoksuu (hyvältä, kertoi esikoiseni).

  Meillä ei oikein lastenhuoneeseen leikkikeittiötä mahdu, niin olen koittanut pärjätä oikealla :) Kokkausleikit ovat kyllä mukavia, lapsella on niin mainioita yhdistelmiä. Tänään teimme keittoa, johon tuli "hilloa" ja "mausteita".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapsen ottaminen mukaan ruuan tekoon on myös tosi kiva juttu. Meilläkin sitä tehdään aika ajoin muttei niin usein kuin näitä leikkejä. Ja totta tuokin, kuten kirjoitit, että tavallisillakin välineillä voi leikkiä. Mielestäni tähän leikkiin ei tarvitse sellaista valmista keittiötä, vaan esim hellan voi loihtia vaikka niistä pannunalusista! Meillä hella ja tavarat laatikossa ovat siksi, etten arjessa jaksa järjestää ruokaleikkiä aina erikseen (tai pestä astioita) ja näin lapsilla on silti aina mahdollisuus leikkiin, äidin en jaksamisesta huolimatta. Koen nämä lelut myös meillä perusleluina mitä haluan lapsilleni tarjota :).

   Poista
 2. Mahtava blogi! Miten löysinkään tänne vasta nyt?

  Meillä poika leikki 2-vuotiaana tosi innokkaasti keittiöleikkejä. Nyt haluaa enemmänkin osallistua siihen oikeaan tekemiseen (4,5 v) ja isi onneksi antaa osallistua, toisin kuin äiti välillä... Onneksi se isi on meidän pääkokki. :) Kaksivuotias pikkusisko tykkää joskus leikkiä ruokaleikkejä, mutta kun vertaa pojan aikaisempaan innostukseen, tuntuu tytön into aika paljon vähäisemmältä. Tosin: saattaa mielellään syöttää nukkeja pitkään, ruokaleikki kai sekin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nikka :))! Meilläkin isi ottaa 4,5 veen paremmin mukaan ruuan laittoon, minulla on mukamas arjessa niin kiire, että unohtuu herkästi! Mutta toisaalta ihana, että isille jää oma osuutensa kasvatuksessa, heh :). Meillä 2-v. (Pian) taas leikkii esikoisen mallilla ruokaleikkejä ja on niissä kyllä innokas. Meilläkin esikoinen on ollut pienestä lähtien kova kokkaaja ja ihastuu kyläillessäkin kun toisilla on sellaisia upeita pikkukeittiöitä joissa on mikrot ja kaikki!
   Nukkejen syöttämistä meillä leikitään harvemmin, nyt kun sanot... Mutta pikkueläimet kyllä saa ruokaa monesti ja näin perusleikit "sekoittuu"... Kiva kun löysit tänne ja kommentoit :)!

   Poista
 3. Joo, keittiöleikit on ihania! Sattumalta juuri kuva Väripalan tuoreimmassa postauksessa nukkeseurueen synttärikemuista! Tytär tykkää kattaa nukeilleen ja suunnitella ruokia vaikka ihan legopalikoistakin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Palikat on hyviä ruokia kyllä! Ja näistäpä sitten myöhemmin lisää, ehkä, jos intaudun kirjoittamaan lisää meidän perheen perusleikeistä :)! Kiitos kun kannustit minua tähän, kiva miettiä leikkejä enemmän ja innostuin eilen noita kirjojakin etsimään. Kotileikki/ruokaleikki lastenkirja jäi kyllä mietityttämään, onko niitä?! Ehkä sivuutetaan vaan esim Sanna kirjoissa tms.

   Poista
 4. Olipa tosi kiva idea käyttää noita suklaamunien yllätysten kuoria munina! En ole aikaisemmin keksinyt niille oikein mitään käyttöä...

  VastaaPoista
 5. Minäkin harrastan tuota, että vien työpaikalleni päiväkotiin maito- ja mehupurkkeja, margariinirasioita, jugurttipurkkeja jne. kotileikkivälineiksi. Lapset ainakin ovat innoissaan! Oi sitä riemua, jos joku löytää aamulla päiväkotiin tullessaan kotileikin pöydältä juuri tuomani maitotölkin: "Onks tää uusi?!" :D Sitä mukaa sitten kun alkavat olla liian rypistyneitä/revenneitä/pureskeltuja (lapset ovat ryhmässäni alle 3-vuotiaita) niin heitetään niitä pois, ellei niitä voi vielä kerran jatkokäyttää esimerkiksi askartelumateriaalina. Kierrätystä tehokkaimmillaan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No todellakin tehokasta! Ja mukavaa :). Ei tarvii aina olla kalliita leluja...

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!