keskiviikko 23. huhtikuuta 2014

Kirjanmerkkiaskartelu, kivoja askarteluvälineitä ja suositukset vs. arkielämä vol 2

Minulla on jo pitkään ollut aikeissa tehdä kirjanmerkkejä lasten kanssa. Ideahan on hyvin yksinkertainen. Leikataan merkin muotoinen pala ja piirretään tai liimataan siihen kuvia. Mukaan voisi laittaa nauhoja ym. Lopuksi laitoin kontaktimuovia päälle. Käytössä oli myös dvd:n mukana tullut mainoslehtinen, josta sai leikata mieleisiä kuvia mukaan.Alkuepäluulon jälkeen myös esikoiseni innostui kirjanmerkki-ideastani ja halusi laittaa niihin lisäksi leimoja. Innostuin itsekin noista leimoista. Ne ovat muutenkin kiva lisä askarteluissa ja saattavat innostaa pöytäpuuhiin toisia enemmän kuin perinteiset kynähommat.

Kuvissa näkyvät kotimaiset mehiläisvahaliidut (löytyy askartelu/lelukaupoista ja esim akateemisesta), jotka ovat kokonsa (hienomotoriikka) vuoksi ilmeisesti varsin mainiot (varsinkin jos kätisyys ei ole vahvistunut) ja suositeltavat. Harmittaa, että itsekin sain vinkin vasta nyt, sillä kynistä isoihin liituihin siirtyminen tuntuu olevan lapsista ihan tylsä juttu. Se vielä, että paketissa lukee, etteivät liidut sovellu alle 3-vuotiaille. Anarkisti-minä olen käyttänyt kyniä alle kolme vuotiaillenikin niin, että seuraan vieressä, etteivät kynät menisi suuhun. Kaipa terveellinen järjen käyttö on tässäkin sallittua... hohhoij.

Kuvissa näkyy myös toinen pumpulisuositusten vastainen näky, kun 1-vuotiaallani on sakset kädessä. Kyseessä on muoviset (?) ensisakset, joilla on lähes mahdoton leikata omia sormiaan, kärjet ovat pyöreät. Myös teräksisiä saksia löytyy hyvin erilaisia ensisaksiksi, jopa yhdessä leikkaamissaksia löytyy ihan peruskirjakaupoista, joilla voi opetella leikkaamisen motoriikkaa avun kanssa.

Kuvista kuitenkin voi havaita, että todellisia suosituksia ja varoituksia olisi voitu asettaa kirjanmerkeille, nimittäin yksi koki yllättävän kohtalonsa ensisakseilijan toimesta! Askarrellaankos teillä alle kolmevuotiaiden kanssa, suositusten vastaisesti?


esikoinen: "Piilletäänkö, appsi, piilletäänkö? Leikataanko?"
kuopus: "Joo."

- että taas mennään, vaikka ois jo päikkäriaika

8 kommenttia:

 1. Kirjanmerkkejä tarvittaisiin täälläkin, yleensä sivujen välejä koristaa kirjaston kuitti tai muu paperisuikale. Kiva idea on myös tehdä kontaktimuovista läpinäkyvä merkki, ja vaikka luonnonkukkia tai männynneulasia koristeeksi. Tämäkin tehty töissä, ei omien kanssa :D
  Meidän 1,5v on jäänyt vähälle puuhailulle, pahnanpohjimmainen raukka, ensimmäisen kanssa olisi jo tämäkin varmaan reippailtu :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elsa-Aalia kun kommentoit :)))!
   Minä kokeilin syksyn lehdillä kontaktimuovikirjanmerkkiä mutta ei se oikein kestänyt käyttöä. Havunneulaset voivat kestää varmaan jonkun ajan paremmin? Mutta ehkä esim villalangat jne takaisin pidemmän säilyvyyden, tosin luontoidea kärsii...
   Voi kuopukset, ne jotenkin tulevat monessa siinä sivussa. "Ootahan vaan" (;D) kun tulee uhma niin kyllä se siitä korjaantuu :D.
   Minä yritän aina välillä muistuttaa itseäni, että jos pelaisin muidenkin muksujen kanssa jne. niin miksen hei tärkeimpien, omien! Että ei muuta kuin askartelemaan :D! (tämä kaikella hyvällä mielellä tarkoitettuna, kuulosti niin tutulle... :)!)

   Poista
 2. Mä en oikein usko ikäsuosituksiin. Tai no, silleensä, että en alaikäiselle anna alkoholia tai alle yksivuotiaalle supersuolaista sapuskaa, mutta kuitenkin. Meillä leikkii juuri 2 vuotta täyttänyt sujuvasti melkein 4-vuotiaan veljensä kanssa pikku-Legoilla, joiden ikäsuositus on viidestä vuodesta ylöspäin. Riippuu lapsesta tosi paljon. Saksia en tuon käteen vielä antaisi, mutta tiedän montakin samanikäistä ipanaa, joille voisin hyvinkin antaa.

  Ja hei, jos törkeä itsemainostus sallitaan (jos ei sallita, älä lue tästä eteenpäin, hih), mulla on ei-kirjablogissa arvottavana maxi-kokoisia Hama-helmiä. Ihan huippuja, meillä on molemmat "isot" lapset (ja vähän äitikin) ihan totaalikoukussa. Poika tekee mallinkin mukaan ja pikkusisko lähinnä harjoittelee sitä sorminäppäryyttä, kun laittaa helmiä alustaan. Osallistumisaikaa on tämän viikon loppuun. Tässä vielä linkki, jos niikseen: http://tkuppi.blogspot.fi/2014/04/hama-helmeilya-ja-arvonta.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leluissa ne ikärajat ovat kyllä välillä myös aika korkealla. Varmaan joku oikeushomma taustalla siinäkin, vara venettä kaada jne. Yksilö kuitenkin kehittyy yksilöllisesti, eikä siinä päde ryhmäsuositukset.

   Itsemainostus sallitaan blogien sisällä, mutta nettikauppamainokset olen nappaillut pois kommenteista tälläkin viikolla :).
   Me saimme kans noita isoja hamahelmiä lahjaksi. Ne on hyvää hienomotoriikkaharjoittelua. Silitetyt versiot ovat vähän haasteellisina jatkokäytön kannalta, olen siis käyttänyt uusikäyttöisinä. Pihinä ja ekologisena koen tosi vaikeana laittaa niitä silitettyjä muoviläpysköitä roskiinkaan. No sitten on ikikoristeita ainakin!
   Tulenpa katsomaan löytyykö blogistasi siis kivoja askarteluvinkkejä :)!

   Poista
 3. Kyllä meillä päiväkodissa ainakin askarrellaan ahkerasti alle 3-vuotiaiden kanssa! Sellaista materiaaleihin ja välineihin tutustumistahan se enimmäkseen on: tutkitaan maalien ominaisuuksia maalaamalla milloin sormilla, milloin pensseleillä, rypistellään silkkipaperia (loistavaa hienomotorista harjoitusta!) ja liimataan niitä kartongille, piirretään puuväreillä ja liiduilla, joskus tusseillakin, tutustutaan vesivärien käyttöön (pensseliä kastetaan ensin vedessä, sitten maalissa ja lopuksi jää paperiin hieno jälki) ja niin edelleen. Keväämmällä ollaan kokeiltu saksienkin käyttöä suurimman osan kanssa. Että juu, kyllä askarrellaan, päivittäin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Susanna!!!

   Luen nyt sitä Kallialan kirjaa ja vähän saatoin provosoida taas kysymykselläni! Nimittäin HYVä ja JES mahtavaa, että askartelette!! Olin pöyristynyt kuulemaan, että nykypäiväkodeissa tämä ei todellakaan ole arkista puuhaa, kuten pitäisi.
   Olen ehdottomasti samaa mieltä, että jo alle kolmevuotiaan kanssa voi puuhailla ja tulee puuhailtavan kaikenlaista ja askartelu on yksi niistä. Lapsi on herkkä oppimaan monenlaista varsin varhain (tälle me aikuiset olemme ehkä vasta heräämässä) ja siihen meidän tulisi antaa mahdollisuus tarjoamalla erilaisia perusjuttuja ja -leikkejä :).

   Kiitos siis todella paljon vastauksestasi ja askarteluvikeistänne, toiv joku muukin luki ne ja löysi vinkkejä. Löysin muuten juuri pienten lasten ensitussit, jotka ovat vesiliukoiset. Joten näitäkin "haastavampia" välineitä löytyy nykyään alle kolmivuotiaille tosi kivasti jos vaan yhtään jaksaa katsoa mitä ostaa- ja miksei jaksaisi. Kulutuskriittisyyttä ja lapsen hyväksi.

   Poista
 4. Kyllä todellakin meidän 1,5-vuotias askartelee ja piirtää ja leikkii (hui) isosiskon Petseilläkin. Tosin vahdin kyllä itse vieressä, ettei laita mitään suuhun. 1,5-vuotias pitää erityisen paljon piirtämisestä. Ihania nuo teidän kirjanmerkit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hurjaa menoa villissä lännessä sielläkin :D! Kiitos, kirjanmerkit ovat jo hyvässä käytössä!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!